Taloussanomat

HoloLensistä uusia tietoja – myös kaksi heikkoutta?

19.1.2016 14:13 Microsoftin edustaja valotti HoloLensin tekniikkaa videolla. Jotkut tiedoista huolestuttavat.

Alkujaan yrittäjä Niv Calederonin julkaisemassa Youtube-videossa esiintyy Microsoftin evankelista Bruce Harris, kun hän esitteli yhtiön tulevaa lisätyn todellisuuden laitetta HoloLensiä tilaisuudessa Tel Avivissa.

Video on poistettu, mutta sen julkaisi uudelleen ainakin Virtual Reality Rebels -kanava. Video on nähtävillä uutisen lopussa. On mahdollista, että tämäkin video saa pian kyytiä Microsoftin pyynnöstä.

Harris korosti laitteen olevan itsenäinen Windows 10 -tietokone, puhtaasti langaton ja käyttävän wlan- ja bluetooth-yhteyksiä viestintään. Mikä tahansa universaali sovellus, joka toimii tällä hetkellä Windows 10:ssä, toimii myös HoloLensissä suoraan.

Sitten päästäänkin teknisiin tietoihin, jotka ovat herättäneet tuoreeltaan huolta fanien keskuudessa. Akkukestoksi Bruce Harris ilmoitti enintään 5,5 tuntia kevyellä käytöllä ja noin 2,5 tuntia raskaalla käytöllä.

Määrä on liian pieni kokonaista työpäivää varten, mutta toisaalta laitetta tuskin on tarkoitus pitää päässä useampaa tuntia kerrallaan. Lisäksi kyseessä on yhä kehityksessä oleva tuote.

Toinen mietityttävä seikka on HoloLensin näkökenttä. Harrisin mukaan se vastaa 15 tuuman näytön katselua alle puolen metrin etäisyydeltä. Arvio on Digitodayn, sillä edustaja hahmotti asiaa ainoastaan ojentamalla käsiään naamansa edessä.

Jää nähtäväksi, onko se liian vähän tehokasta käyttöä ajatellen. Valinta johtuu akkukestosta ja hinnasta, ja tulevaisuudessa näkökenttää luultavasti laajennetaan. Joskin Harrisin mukaan rajoitettu näkökenttä voi itse asiassa estää liikepahoinvoinnin syntymistä.

Laitteita voidaan linkittää toisiinsa saman objektin (vaikkapa rakennuksen 3d-mallin) tarkastelemiseksi yhtä aikaa eri käyttäjien kesken. Käyttäjät voivat olla – verkkoyhteyden salliessa – maantieteellisesti kaukana toisistaan.

Harris kertoi myös, ettei HoloLens lämpene, koska se on rakennettu haihduttamaan lämpöä. Laite tukee 3d-ääntä, joka edustajan mukaan kiinnostanee varsinkin pelaajia.

Ei ole tiedossa, koska HoloLens tulee yleiseen myyntiin, mutta kehittäjille sitä on määrä alkaa myydä kuluvalla vuosineljänneksellä, Mashable kertoi.

Alla olevalla YouTube-videolla on nähtävillä Harrisin esitys.

Jutun kirjoitti: Tuomas Linnake

Tuomas Linnake

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (3)

Sivut: 1
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Voi Tuomas Miksi?

Katsoin videon ja itse asiassa se oli sisällöltään ihan mielenkiintoinen. Kaverihan selitti aika pitkään miksi näkökenttä on se mikä siinä nyt on.
Jotenkin on aika luonnollista vaikkapa kirjoittaessa dokumenttia, että se on suoraan edessä eikä ihmisen kannalta hankalassa paikassa vaikkapa oikealla ja ylhäällä, syitä oli monia. Voi Tuomas tuskin kukaan haluaa noita koko päivää päässään pitää vaikka olisi kuinka kivaa. Olet Tuomas aivan turhaan huolestunut, varmasti monet asiat tulevat muuttumaan vielä ennen kuin lopullinen tuote on valmis.
Tuotehan on aivan huikea, mutta tarvittavaa teknologiaa ei vielä ole ihan rautakaupasta saatavilla.
Enemmänkin ihmetyttää Tuomas miten saat tehtyä noin mielenkiintoisesta tulevaisuuden tuotteesta noin tylsän jutun aikaan.
No taito sekin.
Anonyymi: On_Se_Seppä 19.1.2016 15:39

Anonyymi
Voi Tuomas Miksi
Siksi että hyvään journalismiin kuuluu tiedon asiallinen ja kriittinen esiintuonti eikä pelkkä hymistely tai innostus.

Voi Tuomas tuskin kukaan haluaa noita koko päivää päässään pitää
Ei kukaan ole sanonut, että laitetta halutaan pitää päässä koko päivää. Akkukesto nyt vaan on tärkeä asia, samoin kuin kuvan koko ja tarkkuus.

Mielestäni evankelista Bruce Harris yritti parhaansa tuodakseen laitteen ominaisuuksia objektiivisesti esiin. Microsoftin evankelistaksi hän onnistui harvinaisen hyvin, koska puheessa ei ollut ollenkaan yli-innostunutta teknohurmosta.
Anonyymi: intorealisti 19.1.2016 16:03

Anonyymi
Niin Hololinsseillä on mahdollisuuksia vaikka mihin ja Tuomas paneutuu tässä vaiheessa projectia aika epä-oleelliseen.
Tuomaksen kannattaisi kokeilla Oculus riftiä ja FPV goggelseja niin ymmärtäisi miksi MS:n valinta on aivan oikea. Millään valmistajalla ei vain ole olemassa laajista joka olisi tarpeeksi tarkka. Mitä laajempi sitä huonompi tarkkuus. Kuten videota selviää myöskin laajempaan kuvaan tarvitaan enemmän virtaa mikä taas syö akkua.
Toisaalta reaaliaikainen 3D trackkays ja renderöinti totta h***ssa syö virtaa vai keksiikö joku rankempaa toimenpidettä prossulle, kuin renderöinti? Jokainen joka tästä tekniikasta jotain ymmärtää tietää, että MS on tekemässä jotain aivan huikeaa mikä tulee muuttamaan tietoteknistä maailmaa tulevaisuudessa todella paljon onnistuessaan. Itse konsepti on niin mullistava, että epäoleelliseen jotenkin huvittavaa takertua.
Anonyymi: Loistavaa_Duunia_MS 19.1.2016 23:52
Sivut: 1
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Facebook pitää palvelunsa ilmaisena

27.09.2011 Yhteisöpalvelu Facebook vakuuttaa pysyvänsä ilmaisena kaikille käyttäjille, vaikka laajasti levinnyt kiertokirje väittää muuta.


2013

Kolme vuotta sitten

Bill Gates sanoo, että Ctrl+Alt+Del -komento oli virhe

27.09.2013 Microsoftin perustaja ja pitkäaikainen pääjohtaja Bill Gates kutsui Ctrl+Alt+Del -komentoa virheeksi.

.