Taloussanomat

Haaste on heitetty: Voittaako palvelimesi tämän yhtäjaksoisen käyttöajan?

Leningrad Cowboys oli kova sana vuonna 1997.
Kuva: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

22.1.2016 15:44 Australiassa sammutettiin uskollinen palvelin, joka toimi melkein 19 vuotta. The Register otti taustoista selvää.

Palvelimen kytkemisestä irti 18 vuoden ja 10 kuukauden jälkeen kertoi henkilö nimeltä Ross postituslistalla.

– Sammutin juuri pisimpään toimineen palvelimemme, Ross kirjoitti. Hänen mukaansa palvelin otettiin käyttöön varhain vuonna 1997, ja se on toiminut vuorokauden ympäri siitä pitäen.

Kokoonpanossa on 200 megahertsin Pentium-suoritin, 32 megatavun työmuisti, 4 gigatavun kiintolevy ja "se hoiti hommat hyvin aivan viime päiviin asti". Sitten kiintolevy alkoi kuitenkin oikutella, joten palvelin piti panna lepoon.

Ross kertoi The Registerille, että FreeBSD 2.2.1:tä ajaneella palvelimella kerättiin tietoja käyttäjien istunnoista, säilytettiin laskujen kopioita ja tuotettiin varoituksia datankäytöstä ja puheajoista. Ilmeisesti palvelin oli siis jonkinlaisessa operaattorikäytössä.

Kone oli vahvasti suojattu palomuurilla ulkoverkosta ja sitä pidettiin puhtaassa tilassa, jossa lämpötila pysyi tasaisena. (Koska olet itse viimeksi vilkaissut, kuinka paljon pölyä tietokoneesi komponenttien päälle on kertynyt?)

Palvelin oli itse rakennettu, joten sillä ei ole selvää valmistajaa. Kiintolevy oli Seagaten.

Palvelimeen ei vaihdettu osia ei vaihdettu missään vaiheessa. Sen annettiin olla ennallaan ennen kaikkea siksi, että tekniikka oli ajanut palvelimen ohi ja oli helpointa pitää se toiminnassa sellaisenaan.

The Register kysyi lukijoiltaan, onko jonkun palvelin pystynyt vastaavaan.

Digitoday kopioi kysymyksen häikäilemättä ja pyytää lukijoita kertomaan kommenteissa, onko heillä ollut käytössään yhtä kauan tai jopa vielä pidempään yhtäjaksoisesti toiminut palvelin.

Jutun kirjoitti: Digitoday

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (19)

Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava

Anonyymi
VR:llä varmaan jotain 60-luvun tietokoneita vielä ihan aktiivikäytössä. Välillä kun vaihtaa tyhjiöputket, niin junat jatkaa kulkua!
Anonyymi: wer23 22.1.2016 16:05

Anonyymi
1997 tai 1998 kävin vaihtamassa virtayksikön yhteen DOS-pohjaiseen prosessinvalvontakoneeseen. Tietääkseni edelleen hoitaa hommaansa 24/7.
Anonyymi: K00H00 22.1.2016 16:20

Anonyymi
Taitaapa vanhimmat tiedossani, ja edelleenkin käytössä, olevat purnukat olla Compaq-merkkisiä tuolta 1900/2000 -lukujen taitteesta. Sitä en muista onko koneissa 18, 36 vai 72-gigaiset levyt... Käyttis muistaakseni on Windows 2000 Server.
Anonyymi: HessuHessu 22.1.2016 16:23

Anonyymi
Oma serveri on ollut pystyssä vain 1195 päivää..
Anonyymi: lhdsfg 22.1.2016 16:24

Anonyymi
Oliko tämä 200 Mhz 32 MB palvelin siis se joka:

a) vastaa soneran matkaapuhelinverksota

b) vr:n verkkokaupasta (sammuu joka yö)'
Anonyymi: ooooooooooooo 22.1.2016 16:30

Anonyymi
Pisin uptime omalla palvelimella 2,5 vuotta, sitten tuli puolentoista vuorokauden sähkökatko. Nykyiset serverit joutuu putsaamaan vuosittain, kun ei ole varsinaista palvelintilaa.
Anonyymi: ukkoukko 22.1.2016 16:58

Anonyymi
Itse rakennetut koneet ovat parhaita kuten tässäkin tapauksessa. Ei säästetä väärässä kohtaa ja kyllä pelittää vuodesta toiseen.
Anonyymi: JuuriNäin 22.1.2016 17:57

Anonyymi
Ei kiinnosta vähimmässäkään määrin. Tärkeintä on se, että palvelu pysyy toiminnassa, ei se kuinka pitkään pystyy pitämään jotakin ikivanhaa palvelimenromua pystyssä.
Anonyymi: roskaa 22.1.2016 18:06

Anonyymi
Ei kiinnosta vähimmässäkään määrin. Tärkeintä on se, että palvelu pysyy toiminnassa, ei se kuinka pitkään pystyy pitämään jotakin ikivanhaa palvelimenromua pystyssä.


Vanhuus itsessään ei tarkoita romua ja mitä pidempään tullaan toimeen ilman huoltotoimia, sitä edullisemmaksi tulee, joten viisasta kyllä kiinnostaa ;-)
Anonyymi: UusiEiAinaParempi 22.1.2016 19:28

Anonyymi
Työpaikkani palvelinhuoneessa on vanha apple 3 tietokone jonka käyttötarkoituksesta ei kenelläkään ole ollut mitään hajua viimeiseen kymmeneen vuoteen.. kone on ollut päällä niin kauan kuin talo on ollut rakennettuna, ja loppua ei näy.
Anonyymi: Readdit 22.1.2016 19:33
Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday


2013

Kolme vuotta sitten

HS: Elop neuvotteli kohupalkkiosta luopumisesta, mutta...

25.09.2013 Nokian väistyvä toimitusjohtaja Stephen Elop on eroamassa puolisostaan, Helsingin Sanomat kertoo. Tämä voi estää Nokia-palkkiosta luopumisen.

.