Taloussanomat

Testissä hervoton jättitabletti Galaxy View: Iloinen yllätys ja epäilyn siemen

23.1.2016 05:06 Paperilla naurettavalta näyttävä Samsung Galaxy View on mainio nettitelkkari. Mutta onko se sitä myös vuoden päästä?

Kun Samsung paljasti viime syksynä tuovansa myyntiin 18,4 tuuman näytöllä varustetun Galaxy View -jättitabletin, julkistukselle oli helppo hymähdellä.

18,4 tuumaa? Ja kuluttajatuote? Tosissanneko olette?

No, olivat tosissaan, ja laite tuli kuin tulikin kauppoihin, vaikka luvattuun joulumyyntiin se ehti aivan niukin naukin.

Kahvasta kannettava tabletti.

Laatikosta paljastuu siis tabletti, joka on todella iso. Se ei myöskään näytä ulkoisesti normaalitabulta, sillä laitteeseen on kiinnitetty seisontatuki. Tämä kääntyy samalla kantokahvaksi. Kahvalle on tarvetta, sillä laite painaa yli kaksi ja puoli kiloa.

Isompi on erilainen käyttää

Vaikka Samsung-tiliä tuputetaankin, tabletti ei ole pahin mahdollinen esimerkki bloatwaresta, eli pakkosyötettävistä esimasennuksista. Mukana on Family Squarea ja joitakin muita Samsungin ohjelmia, mutta valmisohjelmistot eivät hypi häiritsevästi silmille.

Iso näyttö muuttaa käyttökokemusta. Sormet joutuvat tekemään piiitkää liikerataa, joten nopeatempoisiin peleihin tämä ei ole näppärimmillään. Myös dialogiboksien ok-nappiin on tavallista enemmän matkaa. Tähän tottuu, mutta käyttökokemus on erilainen kuin perustableteilla.

Myös virtuaalinäppäimistö on iso. Jos View'lla kirjoittelee enemmän, erillisnäppäimistö on voittajan valinta.

View’n näyttö on pelaamiseen iso. Moneen peliin liian iso. Hill Climb Racing toimii, sillä sormien ei tarvitse tehdä pitkää liikettä ruudulla.

Harvassa mobiililaitteessa on oikeasti iloa moni-ikkunanäkymästä, jolla ruutuun saa kaksi sovellusta samanaikaisesti. Nyt aletaan olla siellä, missä tämä on jo perusteltua. Tämä vaatii kuitenkin erillisen sovellustuen, joten kaikkia sovelluksia ei saa ruutua jakamaan.

View'ssa on yksi Android-toimintanappi tavallista enemmän. Se vie näkymään, joka tarjoaa erilaisia katselupalveluita. Palvelun klikkaaminen avaa sovelluksen tai vaihtoehtoisesti lataa sen.

Tarjolla on Youtubea, Netflixiä, Viaplayta, SF Anytimea, Lego TV:tä (!) muttei ensimmäistäkään suomalaista. Esimerkiksi Yle Areena ja Ruutu loistavat poissaolollaan. Näkymä ei myöskään vaikuttaisi olevan muokattavissa. Tästä risuja Samsungille.

Missä ovat suomalaiset videopalvelut?

Mainio medialaite

Rautansa puolesta tabletti ei ole teknologian viiltävintä kärkeä, vaan korkeintaan keskitasoa: keskusmuistia on 2 gigaa ja suorittimen kellotaajuus on 1,6 gigahertsiä.

Selvimmin tämä näkyy näytössä. Sen 1080-tarkkuus on mediakäyttöön tällä hetkellä riittävä, mutta 2K-videon kanssa kuvaa pitää alkaa jo skaalailla ruudulle. Lisäksi näytön ppi-arvoksi (tuumaa pikselille) tulee kohtuullisen vaatimattomat 120.

Jos unohdetaan teknisten ominaisuuksien tuijottaminen, tabletti hoitaa hyvin sen, mihin se on tehty. View osoittautui erinomaiseksi nettitelkkariksi. Kuva on terävä ja ongelmatkin yleensä verkkoyhteydestä kiinni.

View'n sijoitus telkkarikäytössä vaatii jonkin verran pohdintaa. Tavallista tablettia pidetään sylissä, mutta tämä on siihen liian kookas. Se on toki mahdollista, mutta katselu menee pään kääntelyksi.

Luonnollisin valinta on seisontatuki, mutta koska näyttö ei ole telkkarien mittakaavalla suuren suuri, laitteen soisi kuitenkin olevan melko lähellä. Tämä yhtälö pitää jokaisen käyttäjän ratkoa itse.

Stereokaiuttimet ovat tavallista tablettia järeämmät, ulostyöntyvät mallit. Ei näillä hifistien salaseuran jäseneksi päästä, mutta perustabletit häviävät puhtaasti 6–0.

Yksi mahdollinen katselutapa on lepoasento pöydällä. Kuvassa myös laitteen liitännät: virtajohto, mikro-usb ja kuulokepaikka.

Laite löysi yllättävän käyttötarkoituksen reseptikoneena. Kun tabletin laittaa keittiön pöydälle seisomaan oman tukensa varaan, ruudulle saa ruokareseptin näppärästi – edellyttäen, että näytönsäästäjän asetuksia muokkailee tätä ennen.

Valmistaja lupaa 8 tunnin katseluaikaa, mutta luku lienee peräisin markkinointi- eikä tuotekehitysosastolta. Puolentoista tunnin elokuva imaisi akkua 25 prosentin verran. Tähän toki vaikuttavat sellaiset asiat kuin signaalin kuuluvuus.

Tableteille poikkeuksellisesti View'ssa on latausta varten läppäreistä tuttu virtajohto ja muuntajamötikkä. Virransyöttö usb-portin kautta ei vaikuta olevan vaihtoehto, sillä laite ei alkanut latautua kahdella kokeilemallamme usb-laturilla.

Laitteen kameraratkaisu on poikkeuksellinen, mutta perusteltu: valokuvauskoneita on yksi, ja se osoittaa käyttäjään päin. 2,1 megapikselin kameralla onnistuvat videopuhelut, eikä kukaan raahaa tätä oikeasti valokuvaus mielessään ympäriinsä.

Kallis se on, mutta turhake vai hyödyke?

Seuraavaan versioon voisi laittaa toivomuslistalle yhden seikan: Ääni- ja kuvasignaalin sisäänotto ulkoista lähdettä varten olisi kiva, jotta View'ta voisi käyttää ulkoisena näyttönä vaikka tietokoneelle tai pelikonsolille.

Samsung Galaxy View on helppo tuomita tiedotteen perusteella turhakkeeksi, mutta elävässä elämässä sille on käyttöä. Sillä saa ratkaistua monet perhe-erimielisyydet telkkarin käyttöoikeudesta, sillä käytännössähän tämä on telkkari.

Tämä ei kuitenkaan poista laitteen ehkä suurinta ongelmaa: hintaa. Wifi-yhteydellä varustettu View maksaa 750 euroa, ja 4g-sim-paikan lisääminen lisää hintaa satasella. Se on paljon tabletista. Etenkin mediatabletista, joka ei nojaa ominaisuuksiensa puolesta yhtään tulevaisuuteen.


Samsung Galaxy View
tekniset tiedot
Käyttöjärjestelmä Android 5.1.1 (Lollipop)
Suoritin Exynos 7580, 8-ytiminen 1,6 GHz suoritin
Keskusmuisti 2 Gt
Massamuisti 32 Gt
Näyttö 18,4 tuumaa, 1920 x 1080, 120 ppi
Pääkamera -
Kakkoskamera 2,1 MP
Koko 45,2 x 27,6 x 1,2 cm
Paino 2,65 kg
Nfc -
Akku kiinteä 5700 mAh
4g osassa malleja
Sim nano-sim (ei kaikissa malleissa)
Muistikorttipaikka mikro-sd, maks 128 Gt
Muuta erillinen latausjohto

.

Jutun kirjoitti: Henrik Kärkkäinen

Henrik Kärkkäinen

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (21)

Sivut: 1 2 3
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Ah tuo se vasta olisi hieno näky ottaa kuvia jos käsivarret kestävät jossain katsomossa, naapurit ainakin kalpenisivat. Juttuhan on niin, että useasti tabletilla kuvaavalla on taskussaan älypuhelin jossa moninkertaisesti parempi kamera, mutta eihän sitä taida kaikki tietää!
Anonyymi: A-nalyytikko 23.1.2016 7:59

Anonyymi
Pieni kirjoitusvirhe H.Kärkkäisen kirjoitukselle eli... Vaikka Samsung-tiliä tuputetaankin, tabletti ei ole pahin mahdollinen esimerkki bloatwaresta, eli pakkosyötettävistä (esimasennuksista). -Vai oliko tarkoitus kirjoittaa esim. asennuksista?.
Anonyymi: jiihookoo 23.1.2016 10:13

Anonyymi
Pieni kirjoitusvirhe H.Kärkkäisen kirjoituksessa eli... Vaikka Samsung-tiliä tuputetaankin, tabletti ei ole pahin mahdollinen esimerkki bloatwaresta, eli pakkosyötettävistä (esimasennuksista). -Vai oliko tarkoitus kirjoittaa esim. asennuksista?.
Anonyymi: jiihookoo 23.1.2016 10:16

Anonyymi
Ah tuo se vasta olisi hieno näky ottaa kuvia jos käsivarret kestävät jossain katsomossa, naapurit ainakin kalpenisivat. Juttuhan on niin, että useasti tabletilla kuvaavalla on taskussaan älypuhelin jossa moninkertaisesti parempi kamera, mutta eihän sitä taida kaikki tietää!
-Tämä onkin tarkoitettu ihan muuhun tarkoitukseen,kuin valokuvaamiseen!. ;-)
Anonyymi: jiihookoo 23.1.2016 10:20

Anonyymi
Pieni kirjoitusvirhe H.Kärkkäisen kirjoituksessa eli... Vaikka Samsung-tiliä tuputetaankin, tabletti ei ole pahin mahdollinen esimerkki bloatwaresta, eli pakkosyötettävistä (esimasennuksista). -Vai oliko tarkoitus kirjoittaa esim. asennuksista?.


et kai oo tosissas? onko osa kansasta näin tyhmää porukkaa?
Anonyymi: papapui 23.1.2016 10:53

Anonyymi
Ah tuo se vasta olisi hieno näky ottaa kuvia jos käsivarret kestävät jossain katsomossa, naapurit ainakin kalpenisivat. Juttuhan on niin, että useasti tabletilla kuvaavalla on taskussaan älypuhelin jossa moninkertaisesti parempi kamera, mutta eihän sitä taida kaikki tietää!


"Laitteen kameraratkaisu on poikkeuksellinen, mutta perusteltu: valokuvauskoneita on yksi, ja se osoittaa käyttäjään päin."
Anonyymi: LukemallaViisastut 23.1.2016 10:57

Anonyymi
Ja tätä sanotaan kalliiksi kun ostat aplen tuotteen niin olet muuttunut köyhäksi mutta jos tilillä on päälle miljoona ? rahaa niin tämähän ei ole ongelma kun ajatellaan että vuoden päästä aple pukkaa saman kaltaista kalliimpaa laitetta joka sekin pitää ostaa vaikka ylihintaa kertyy jopa 600? yhtä laitetta kohtaan
Anonyymi: Joku_kuka 23.1.2016 11:48

Anonyymi
Oletin sen olevan kalliimpi. Edullinenhan se on jos vertaa Applen tuotteisiin.
Anonyymi: bambu- 23.1.2016 12:43

Anonyymi
Oletin sen olevan kalliimpi. Edullinenhan se on jos vertaa Applen tuotteisiin.


Onhan KIAkin halvempi kuin Mercedes. Rihkama on aina halpaa.

Tosin 750€ tuosta on jo ryöstöä.
Anonyymi: NoloLaite 23.1.2016 12:52

Rekisteröitynyt käyttäjä
Kyllähän esimasennuksia alkaa ilmestyä, kun joutuu laittelemaan bloatwarea. ;) Läppäri on parempi.
Rekisteröitynyt käyttäjä: untergang 23.1.2016 13:06
Sivut: 1 2 3
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday


2013

Kolme vuotta sitten

Aikakapseli kaivettiin ylös – sisällä Steve Jobsin hiiri

25.09.2013 1980-luvulla Aspeniin haudattu "aikakapseli" sisältää muun muassa Steve Jobsin kuuluisan hiiren. Kapselin luultiin jo kadonneen iäksi.

.