Taloussanomat

Tuskaa tabletista: Jolla vastaa vaikeisiin kysymyksiin

28.1.2016 16:24 Suomalainen ja hiuskarvan varassa taloudellisesti roikkuva laite- ja ohjelmistokehittäjä kertoo, mikä tabletin kanssa meni pieleen.

Jollan perustaja Antti Saarnio julkaisi torstaina pitkän blogikirjoituksen Jolla Tabletin surullisesta tarinasta. Se päättyi siihen, että kaikki tabletin tilanneet eivät sitä saa.

Saarnion mukaan projekti meni mönkään monen epäonnisen sattuman yhteistuloksena. Ensimmäisten joukkorahoituskampanjoiden jälkeen 2014/2015 tilanne näytti hyvin valoisalta, mutta sitten alkoi tulla lunta tupaan. Komponenttien toimitukset takeltelivat pahasti, ja näytössä havaittiin vakavia laatuongelmia.

Vielä ennakkomyynnin alkaessa myöhemmin 2015 Jolla uskoi tulevaisuuteen uusitun toimitusaikataulun puitteissa – ja lokakuussa ensimmäinen 121 tabletin erä toimitettiinkin. Sen jälkeen toimittaja kärsi kuitenkin omista ongelmistaan, ja tehdasta piti vaihtaa kahdesti. Viivästykset iskivät myös Jollan budjettiin.

– Se oli tämä tapahtumien sykli, joka ajoi projektin vakaviin vaikeuksiin, Saarnio toteaa.

Erikseen Jollaan iski vielä yllättävä rahapula, kun rahoituskierros viivästyi. Vasta joulukuussa Jolla sai varmistettua rahat edes tilapäistä jatkamista varten. Yhtiö elää edelleen vaikeita aikoja.

– Rahoituskierroksen viivästymisistä johtuen on yksinkertaisesti liian myöhäistä valmistaa kaikkia projektin tabletteja. Toimittajalla ei ole enää tarvittavia osia, ja monet niistä eivät ole enää saatavilla. Valitettavasti mitään ei ole tehtävissä asian muuttamiseksi.

Jolla lupaa toimittaa jäljellä olevat tabletit Indiegogo-tukijoille. Tabletteja lähtee 540 kappaletta helmikuusta alkaen. Mutta kaikki tukijat eivät saa laitetta. Lopuille menetys hyvitetään rahat palauttamalla. Puolet palautuksista tehdään tammi–maaliskuussa ja toinen puolisko vuoden sisällä rahoitustilanteen salliessa.

Blogissa Antti Saarnio vastaa myös muutamaan yleiseen asiakaskysymykseen. Saarnio muun muassa tähdentää, että edes kaikki Indiegogo-rahankeräykseen heti alussa tarttuneet eivät saa tablettiaan.

Jolla katuu jälkiviisaana huonoa tiedottamista projektin kulusta.

Jutun kirjoitti: Digitoday

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (49)

Sivut: 1 2 3 4 5
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Aidosti toivon vain että Jolla pysyy pystyssä. Ei minua nyt niin paljon menetetyt rahat harmita. Alunperinkin oli selvää että Jolla koettaa saada jalansijaa erittäin kovilla ja lähes standardoiduilla markkinoilla.

Hattuni nousee jo pelkästä rohkeudesta yrittää, ja SailfishOS on paras mobiiikäyttis hands down. Kokeilkaa vaikka! Se jatkaa joka tapauksessa elämäänsä.
Anonyymi: nevergiveup 28.1.2016 16:35

Anonyymi
Jolla We don´t make tablets, we create riots
Anonyymi: rioting 28.1.2016 16:46

Anonyymi
Olen ylpeä saadessani rahoittaa kotimaista huijausta!!
jolla vei upotessaan enemmän hyväuskoisia kuin titanic!!
Anonyymi: Polla 28.1.2016 16:47

Anonyymi
Taas kusetettiin sinisilmäistä suomipoikaa.. ja kunnolla.
Anonyymi: Caippari 28.1.2016 16:50

Anonyymi
Aivan samaa mieltä kuin nevergiveup. Minulle käyttöjärjestelmän kotimaisuudella on myös merkitystä. Mielummin se kuin kaukomaiden rahantekokoneet.

Toivottavasti markkinoille tulee vielä lisää Sailfish-käyttöjärjestelmällä varustettuja tabletteja.
Anonyymi: Jesse123 28.1.2016 16:58

Anonyymi
Ha Ha Ha Ha......maaliskuussa 2017 muka saa puolet takaisin....nyt kyllä lahkolaisii vedätetään.
Anonyymi: Byähhhhhhhhhh 28.1.2016 17:03

Anonyymi
Ja samaan aikaan muualla.. Olen ollut älyttömän tyytyväinen tähän Samsungin Galaxy Tab S2 -tablettiin. Ei ollut toimitusvaikeuksia eikä kauhian pitkää odotusta julkaisusta. Maksukin vasta kun tuote kädessä. Teknisesti valovuosia edellä Jollan räpellykseen.
Anonyymi: Botti 28.1.2016 17:06

Anonyymi
Tosiasiassa kassa oli syöty tyhjäksi ja eivät pystyneet maksamaan kiinalaisille.tänä päivänä kokoajia löytyy pilvin pimein kunhan rahoitus on kunnossa,kiinalaiset eivät tee lahjaksi mitään.jollan taru on kuin kopio benefonesta.
Jolla on lähtenyt toteuttamaan laitettaan tosi vanhalla tekniikalla jos puhe komponenttipulasta pitää paikkansa.maailman surpluslaarit pursuavat jopa kymmenen vuotta vanhoja komponentteja,jotenkin en tuohon tarinaan usko.
Ja satavarmaa on että moni menettää rahansa,vuoden sisällä tai rahoituksen salliessa myntit palautetaan.eiköhän tuo käännä sitä ennen kuppinsa,mitään järkeä ei ole jatkaa toimintaa.elleivät jostain ihmeestä saa järjestettyä rahoitusta.takaisihan se ainakin johtoportaalle palkan,ei mitään muuta.
Anonyymi: geosentti 28.1.2016 17:29

Anonyymi
"Erikseen Jollaan iski vielä yllättävä rahapula, kun rahoituskierros viivästyi."

Digiaika uskoo, että bisnes pyörii onnistuneesti pelkästään rahoituskierrosten avulla. Tuotteen myynnillä ei niin väliä.
Kuka uskoo enää näihin hörhöihin.
Anonyymi: AuH2O 28.1.2016 17:37

Rekisteröitynyt käyttäjä
Hattuni nousee jo pelkästä rohkeudesta yrittää, ja SailfishOS on paras mobiiikäyttis hands down.

Kun mobiilikäyttöjärjestelmiä arvostellaan, niitä ei ainoastaan mitata suorituskyvyn, vakauden, käyttöliittymän, ym. pohjalta.

Yksi iso tekijä arvosteluissa on sovellusten yhteensopivuus. Se ei SailfishOS:ssä oikein päätä huimaa. Tuon yhteensopivuuden pohjalta ei ikävä kyllä voida sanoa, että SailfishOS olisi paras käyttöjärjestelmä.
Rekisteröitynyt käyttäjä: Faktamies 28.1.2016 17:42
Sivut: 1 2 3 4 5
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Tatu Ylönen palaa puikkoihin

26.09.2011 Tietoturvayhtiö Tectia eli entinen SSH vaihtoi toimitusjohtajaa.


2013

Kolme vuotta sitten

Google Play liian vaarallinen tavalliselle käyttäjälle

26.09.2013 Android on maailman yleisin älypuhelinkäyttöjärjestelmä. Ja samalla turvattomin. Edes Google Play ei ole turvan takuu.

.