Taloussanomat

Tietokonetta ostamassa? Tällainen on pc vuosimallia 2016

Kookas tornikotelo on jo kaukana pc:n valtavirrasta vuonna 2016.

17.2.2016 10:29 Valtavirran tietokone on pieni. Mutta mitä muuta se on?

Pc-tietokoneiden markkinoista on eriäviä näkemyksiä. Eräiden ennusteiden mukaan niiden myynti kuihtuu kuihtumistaan, toisten mukaan taas pysyy ennallaan.

Mutta millainen on pc-tietokone vuosimallia 2016? The Register selvitti suurilta tietokonevalmistajilta Delliltä, Lenovolta ja HP:ltä, millaisia laitteita ne asiakkaille tänä vuonna tarjoavat:

- Pc on pieni. Tornikotelot jäävät raskaiden työasemien yksinoikeudeksi. Tavalliset pöytäkoneet ovat pieniä laatikoita.

- Optiset asemat, eli dvd- ja blu-ray -asemat katoavat käytännössä kokonaan. Tämä auttaa tietokoneiden pienentämistä.

- Intelin Skylake-prosessorit muodostuvat uudeksi normiksi.

- Keskusyksiköiden pieneneminen lisää näyttöön integroitujen all-in-one-koneiden tarjontaa. Toteutuuko tämä Suomessa, jää nähtäväksi. Täkäläinen markkina on ollut perinteisesti hyvin nihkeä all-in-oneja kohtaan.

- Tietokonenäyttöjen normikooksi muodostuu 24 tuumaa. Vga-liittimet katoavat ja korvautuvat kokonaan display port- ja hdmi-liitännöillä. 4K-tarkkuus on läpimurron kynnyksellä, muttei vielä aivan valtavirtaa.

- Kannettavien tietokoneiden yleisin tallennusmedia on 256 gigatavun ssd, mutta myös 512 gigan levyille on kysyntää. Keskusmuistin minimi on 4 gigatavua.

- Usb-c ei löydä tietään ainakaan yritysjärjestelmiin vielä. Sen haastaa lyhyille etäisyyksille tarkoitettu langaton WIGig (wireless gigabit) -tiedonsiirtotekniikka.

- Valmistajat kehittelevät myös omia ratkaisujaan, kuten Dellin käyttöjärjestelmästä riippumaton tiedonkryptaus, HP:n itsekorjautuva bios ja vain lukemiseen tarkoitetut usb-portit.

The Registerin piirtämien suuntaviivojen lisäksi kannattaa noteerata Gartnerin ennuste hybridilaitteiden lisääntymisestä. Surfacen tapaiset tabletti/tietokoneyhdistelmälaitteet yleistyvät nopeasti.

Digitodayn ennustus on, että harrastajien keskuudessa edelleen suositut teho-pc:t jatkavat elämäänsä, vaikka niiden päivät valtavirrassa ovatkin ohi. Suorituskykyä ja räätälöintiä arvostava harrastajajoukko ei ole kadonnut mihinkään.

Jutun kirjoitti: Digitoday

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (84)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 9
EdellinenSeuraava

Anonyymi
4 gigan RAM:lla varustetun uuden tietokoneen myynti vuonna 2016 pitäisi olla rikollista toimintaa.
Anonyymi: abcdef 17.2.2016 10:38

Anonyymi
4 gigan RAM:lla varustetun uuden tietokoneen myynti vuonna 2016 pitäisi olla rikollista toimintaa.


90 prosenttia kotikoneista käyttää 1-2 gigaa Ramia normaalikäytössä, joten en oikein ymmärrä tätä? Ihan sama onko 7 vai 10 kone, mutta toki jos vähänkin on vaativammassa käytössä niin mielummin enemmän, olkoonkin että valtaosa ajasta se ylimääräinen Ram on siellä käyttämättä!

Älypuhemimia ei tosin saisi minusta myydä alle 2 gigan käyttömuistilla, siellä sillä on jo paljon isompi merkitys!
Anonyymi: A-nalyytikko 17.2.2016 10:45

Anonyymi
Vuoden 2016 tietokone meillä on HP x360 oled-näytöllä. Työpöytää ei tarvitse uusia, koska tehojen lisäys on muuttunut mateluksi. Ainoa onhelma päivityksessä on w10-kyttäojelman kesyttäminen mainosalustasta käyttöjärjestelmäksi. Pahoin pelkään, ettei se tule onnistumaan, joten HP saattaa jäädä myös ostamatta.
Anonyymi: Hyvää_pääsiäistä 17.2.2016 10:48

Anonyymi
Vuoden 2016 tietokone on sama kuin vuosien 2015, 2014, 2013, 2012, 2011 ja 2010 tietokone. Kyllä tälläkin ehtii ihan hyvin kerätä tuloja verottajan vietäväksi. Ja jos ei satu ehtimään, niin ikävä homma...
Anonyymi: Tappoverotus2016 17.2.2016 10:54

Anonyymi
Varsinkin kun muisti ei maksa käytännössä mitään. Samantien 16GB RAM niin on tulevaisuuttakin varten pelivaraa.

Läppärien valmistajat ovat alkanet matkimaan applea että jokainen komponentti liimataan/kolvataan/tai tehdään liitännät täysin yhteensopimattomaksi muun kuin valmistajan omien ylihinnoiteltujen laitteiden kanssa. Puhumattakaan siittä että takuu raukeaa heti kun avaat luukunkin siittä läppäristä.

Esim Asus, edes kovalevyn vaihto ei onnistu kun valmistaja huomasi että pässit maksaa 2-3x hinnan kovalevystä kun ei muualta saa.

On kyllä ekologisuus kaukana tämän applen kehityksen seurauksena että joudutaan nyt käytännössä ostamaan uusi läppäri/puhelin 2-vuoden välein kun ei ole päivitettävissä&korjattavissa millään järkevällä hinnalla.

Sinne kaatikselle vain ongelmajätteeksi miljoonia läppäreitä kun on suunniteltu hajoamaan.
Anonyymi: Korsi 17.2.2016 10:59

Anonyymi
ei taida noilla integroiduilla minikoneilla pyörittää ihan 4k:ta sujuvasti...
Anonyymi: nollaynnäviisi 17.2.2016 11:01

Anonyymi
Vuoden 2016 pc on entistä tehokkaampi ja isompi ja nököttää yksin työpöydän vieressä tuulettimet puhkuen koska viereisissä huoneissa ja olohuoneissa lapset sekä aikuiset pelaavat samanaikaisesti etäyhteydellä television kautta pyöriviä pelejä ja ohjelmia koska yksi tehotietokone jaksaa pyörittää useamman henkilön asiat yhtäaikaa.
Anonyymi: puuronsilmä 17.2.2016 11:02

Anonyymi
Nyt veikkauksia kehiin. Kysymykseni / väittämäni on tämä:

Lumia-puhelimiin ilmestynyt Continuum-ratkaisu, jossa matkapuhelin toimii myös tietokoneena, tulee yleistymään.

Minä en väitä, että markkina tulee olemaan Lumian varassa, päinvastoin. Uskon, että muutkin ekosysteemit tulevat tälle rintamalle. Ja uskon, että ne lopulta kaahaavat Lumian ohi.

Tai ehkä olisi viisasta erottaa jo tässä vaiheessa Lumia ja Windows toisistaan. Voittaja voi hyvinkin olla Windows. Ja olkoon Continuum tässä yhteydessä nyt vain yleisnimitys koko speksille, en väitä Continuumin olevan voittaja.

Uskon vakaasti kuitenkin, että iso osa kansalaisista pärjää ratkaisulla, jossa kotikone on yksinkertainen ja melko tehoton. Sähköposti, selain, Office (tjms), Some. Noilla pärjää. Tässäkin mieluusti jättäisin luettelematta kaikki mahdolliset, mutta nykyisen Lumia 950:n out-of-box sovellustarjoama olisi varmaan tarpeeksi.

Löytyykö muita Continuum-uskovaisia?
Anonyymi: Anssi 17.2.2016 11:02

Anonyymi
90 prosenttia kotikoneista käyttää 1-2 gigaa Ramia normaalikäytössä, joten en oikein ymmärrä tätä?


AP:n ajatus oli kai se, että mainitsemasi koneet (90%) on myyty jo jokunen vuosi sitten. Toki toimivat vielä, mutta elinkaaren pituus pitkässä kotikäytössä voi joskus olla muistin määrästä kiinni.

Jos vuonna 2016 ostaa uuden 4 GB keskusmuistilla varustetun koneen, ostoksen pitkä käyttöikä on jopa minunkin mielestäni turhaan vaarannettu.

Viimeisin tornikotelo-koneeni joutui vaihtoon keväällä 2015, 9 vuoden käytön jälkeen. Uuden koneen ostin juuri sillä ajatuksella, että sen keskeiset ominaisuuden jaksaisivaat kantaa sen pitkälle, ehkä mielellään taas n. 10 vuoden ikään asti.

Joitakin vuosia sitten oli selvästi havaittavissa heikkomoraalista kotikonemyyntiä, jossa selkeästi liian pieni keskusmuistin määrä valmiskonepaketeissa tiesi jo etukäteen melko nopeaa muistin lisäystä (onnellisissa tapauksissa), tai laajennusmahdollisuuden puuttuessa, uuden koneen hankintaa. Sitä AP käsittääkseni halua välttää tavallisten kuluttajien kohdalla.
Anonyymi: Marenkinparta 17.2.2016 11:05

Anonyymi
4 gigan RAM:lla varustetun uuden tietokoneen myynti vuonna 2016 pitäisi olla rikollista toimintaa.


Jos muistia ei voi itse lisätä, koneessa on yleensä muitakin pullonkaulaominaisuuksia. Paras/pahin esimerkki nykykoneista on Mac Mini (kyllä, se lasketaan maailmalla PC:ksi), jonka perusversiossa käyttis ajetaan 5400 RPM mekaaniselta kovalevyltä! (Apple oli ensimmäisenä luopumassa DVD:stä mutta luopunee viimeisenä hitaista kovalevyistä.)
Anonyymi: tyrrtytryrtyrt 17.2.2016 11:12
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 9
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Vuonna 2015 kolariauto soittaa itse ambulanssin

27.09.2011 Euroopan matkapuhelinverkot ovat valmiina välittämään automaattisia hätäpuheluita kolaroivista autoista. Mobiiliverkossa on pikakaista hätäpuheluihin.


2013

Kolme vuotta sitten

Grand Theft Auto V:llä huikeat myyntiluvut Suomessa – varastot tyhjänä

27.09.2013 Peliä myytiin 88 000 kappaletta alle viikossa. Määrä on Suomen mittakaavassa ainutlaatuinen.

.