Taloussanomat

Huippusuositusta minikoneesta uusi versio – hinta ei päätä huimaa

Raspberry Pi 3
Kuva: Photographer: Matt Richardson mrichardson23@gmail.com

29.2.2016 13:18 Suositusta Raspberry Pi -tietokoneesta julkaistiin kolmosversio.

Raspberry Pi -säätiö on julkaissut uuden version suositusta Raspberry Pi -korttitietokoneestaan.

Ytimekkäästi Raspberry Pi 3:ksi nimetty tietokone siirtää minikoneen 64-bittiseen aikakauteen, sillä se sisältää 64-bittisyyden tuella varustetun 1,2 gigahertsin ARM Cortex-A53 -suorittimen. Säätiön mukaan yhdistettynä muihin arkkitehtuurimuutoksiin tämä tuo 50–60 prosentin suorituskykylisän edellisversioon verrattuna.

Muut merkittävät tekniset tiedot ovat sisäänrakennettu 802.11n-wlan- ja bluetooth 4.1 -tuki. Laite on ohjelmallisesti yhteensopiva Raspberry Pi 1:n ja 2:n kanssa.

Laitetta myydään 35 dollarin eli 32 euron hintaan. Säätiö sanoo jatkavansa myös Raspberry Pi 1 Model B+:n ja Raspberry Pi 2:n tuotantoa niin pitkään, kun niille on kysyntää.

Raspberry Pit ovat suosittuja etenkin rakentelijoiden ja virittelijöiden keskuudessa. Tämän lisäksi niitä voidaan käyttää erilaisten teollisuus- ja automaatiojärjestelmien rakentamiseen. Yleensä niissä käytetään Linux-pohjaisia käyttöjärjestelmiä, mutta laitteille on olemassa myös Windows 10 -versio.

Jutun kirjoitti: Digitoday

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (9)

Sivut: 1
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Jätetään ne "minikoneet" 70-luvulle ja puhutaan mielummin vaikka ruotsin tyyliin yhdenkorttikoneesta.
Anonyymi: SlOrbA 29.2.2016 14:20

Anonyymi
Tämän lisäksi niitä voidaan käyttää erilaisten teollisuus- ja automaatiojärjestelmien rakentamiseen.

Teollisuuselektroniikalle on aika paljon kovemmat vaatimukset kuin mihin Pi pystyy. Esimerkiksi käyttölämpötila-alue tulee olla yleensä -40...+70 astetta, joka tarkoittaa kalliimpien industrial komponenttien käyttöä. Pi on rakennettu kuluttajakompoinenteista ja sen käyttölämpötila-alue on suppeampi. Toinen ja vaikeampi juttu on sähkömagneettinen yhteensopivuus (EMC). Teollisuustuotteilla on mm. kovemmat sietoisuusvaatimukset häiriöille kuin mitä kuluttajatuotteilla on. Näiden vaatimusten saavuttamiseksi on käytettävä erilaisia suojaratkaisuja ja -komponentteja, jotka jälleen nostavat tuotteen hintaa - usein merkittävästikin. Koska Pi on halpa, ei sitä ole suojattu kuten teollisuuselektoniikka tulee suojata.

Tokihan näihinkin perustuvia tuotteita voi joku firma myydä teollisuuskäyttöön, jos asiakas on niin hölmö että ostaa kotielektroniikkaa teollisuuteen. Samalla ostaja ottaa aika ison vastuun siitä, jos jotain suurempaa sattuu kun Pi pettää rankoissa olosuhteissa.

Sen sijaan harrastehommissa Pi on kyllä mainio peli monenlaiseen virittämiseen ja kokeiluun, hinta on sopiva ja saatavuus hyvä. Voi ostaa vaikka joka tarpeeseen oman tai sitten tehdä useampaa asiaa yhdellä. Vain mielikuvitus on rajana.
Anonyymi: Rasperisti 29.2.2016 16:33

Anonyymi
Jätetään ne "minikoneet" 70-luvulle ja puhutaan mielummin vaikka ruotsin tyyliin yhdenkorttikoneesta.


Puhutaan ydintietokoneesta, koska suomen verotuksen jälkeen tämäkin maksaa tonnin, ennen veroja.
Anonyymi: applenhuolto 29.2.2016 17:56

Rekisteröitynyt käyttäjä
Jätetään ne "minikoneet" 70-luvulle ja puhutaan mielummin vaikka ruotsin tyyliin yhdenkorttikoneesta.


Jep.
Olen aikoinani operoinut minikoneilla.
Saattoi olla neljä jääkaappipakastimen kokoista kabiinia ja siihen päälle 256 MB levyasemat, jotka olivat UPO:n pesukarhun kokoisia.
Rekisteröitynyt käyttäjä: KooHoo 29.2.2016 19:15

Anonyymi
Ihan hyvä laite sellaiselle joka haluaa perehtyä C-kieliseen/ASM-ohjelmointiin.
Anonyymi: PII12 29.2.2016 20:34

Anonyymi
Enpä olisi muistanut koko kokoasiaa!

Mikrotietokoneesta tietokoneeseen.

Jännä juttu!
Anonyymi: Hyvä_Suomi 29.2.2016 21:57

Anonyymi
Entäs se minigun? Se ei taida käydä teollisuuteen? Olisikos siitä "siirtolais"virtojen pysäyttämiseen Välimerelle? Kopterista käytettynä esimerkiksi.
Anonyymi: Raaga_Arsga 1.3.2016 10:25

Anonyymi
Ihan hyvä laite sellaiselle joka haluaa perehtyä C-kieliseen/ASM-ohjelmointiin.


Voinee myös käyttää graafista sovelluskehitintä Lazarusta. Se toimii samalla tavalla windowsissa ja (ainakin muissa ) raspissa.
http://lazarus-ide.org/
Anonyymi: lazarustoiminee 1.3.2016 20:36

Anonyymi
Puhutaan ydintietokoneesta, koska suomen verotuksen jälkeen tämäkin maksaa tonnin, ennen veroja.Toi vehje maksaa noin 50 egee, ja sen rakentaminen toimivaksi näyttöön kytkettäväksi laitteeksi toiset 50 egee. Satasella saa jo käytetyn yrityskoneen käyttöjärjestelmineen kaikkineen.
Anonyymi: tyyristäon 2.3.2016 8:28
Sivut: 1
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Kukaan ei nähnyt putoavaa satelliittia

28.09.2011 Paljon kohua aikaan saanut satelliitti putosi mereen kaukana kaikesta, Nasan lopullinen arvio kuuluu.


2013

Kolme vuotta sitten

Pelikonsolit pääsevät Kiinaan – tarkasti valvottuna

28.09.2013 Kiina on vihdoin sallimassa pelikonsolien myynnin halki maan, joskin ei ilman ehtoja. Aiemmat väitteet nettisensuurin poistamisesta uudella vapaakauppa-alueella saattavat sen sijaan olla vääriä.

.