Taloussanomat

Tältä tuntuu auton hintainen Surface Hub – Windows-kone erikoisimmasta päästä

Surface Hub toiminnassa. Vasemmalla Siemensin 3d-mallinnusohjelma. Samaan aikaan auki ovat muun muassa Candy Crush Saga, mediasoitin ja Whiteboard-sovellus.
Kuva: Henrik Kärkkäinen

3.3.2016 08:07 Otimme ensituntuman Microsoftin kiireettömästi Suomeen valuneeseen Surface Hubiin.

Microsoftin Surface Hub on erikoinen tuote. Se on yhtiön Windows 10 kaikkialle -strategian toinen ääripää siinä missä puhelimet ja Raspberry Pin kaltaisen minijärjestelmät ovat se toinen.

Laitetta ei kovin montaa vielä Suomessa ole. Microsoftin Keilaniemen-konttorilla oli mahdollista tutustua 55-tuumaiseen Surface Hubiin kontrolloiduissa olosuhteissa.

Muhkean hintainen laite näyttää kauempaa katsottuna seinälle kiinnitetyltä näyttöpaneelilta, mutta se herää henkiin laitetta lähestyttäessä. Siinä olevat mikrofonit saavat sen aikaan.

Microsoftin virallinen demo kertoo, mitä laite osaa, muttei niinkään suurissa määrin, millaista sitä on käyttää. Esittelykoreografiassa käydään läpi sormin ja kynällä piirtäminen (jotka eivät onnistu samanaikaisesti) sekä piirrettyjen objektien valinta, pyyhkiminen, siirtely ja kopiointi.

Demonstraatiossa näytetään myös, kuinka laitteella onnistuu samanaikainen ryhmätyöskentely työtilassa, kun Surface Hubin ruudun sisältöä muokataan Miracast-yhteydellä varustetulla pc:llä. Samaan aikaan Hubin ruudulla on auki Skype-yhteys toiseen paikkaan. Lisäksi ruudulle mahtuu vaikkapa verkkoselain hakuja varten.

Laiteella on silti rajoituksensa. Siihen voi kytkeytyä mobiililaitteella, mutta muilla kuin Microsoftin vimpaimilla voi tulla vaikeuksia. Google on tarkoituksella vähentänyt Miracast-tukea omista laitteistaan, joten esimerkiksi Nexus-puhelimella yhteys ei onnistu.

Surface Hubin hallinta iPhonelta puolestaan edellyttää AppleTV:n kytkemistä Hubiin, eli kaapeleita tarvitaan. Microsoftin laite ei tue AirPlayta.

Käsikopelolla mennään ja toimiihan se

Ruudun alareunassa olevassa käyttöliittymässä on kolme nappia. Pallo avaa Cortanan, joka on Suomessa hyödytön. Windows 10:stä tuttu työpöytänappi toimii kuin alt-tab-yhdistelmä, eli sillä voi hyppiä avointen sovellusten välissä. Näiden välissä on Windows-kuvakkeella varustettu sovellusvalikko, jolla voi aukoa Hubilla olevia ohjelmia.

Kynän käyttö on hyvin luonnollista. Nimikirjoitus näyttää samalta kuin elävässä elämässäkin. Kyniä voi olla samanaikaisesti käytössä kolme kappaletta. Myös sormien käyttö piirustusvälineenä onnistuu, mutta silloin kynät eivät toimi.

Surface Hub vastaa valikoillaan nopeasti sormiohjaukseen, mikä ei ole tämän kokoluokan laitteissa itsestäänselvää. Myös 3d-mallinnusohjelmassa oleva objekti pyörähtelee ripeästi sormella pyyhkäisyjen mukana.

Surface Hubin käyttäjä on yleensä aivan kiinni laitteessa. 55-tuumaisen Surfacen ruudulla pikselit erottuvat selkeästi, sillä 1920 x 1080 kuvapisteen näytöllä on leveyttä puolitoista metriä ja korkeuttakin yli 80 senttiä. 84-tuumaisella mallilla (3840 x 2160, 2,2 x 1,2 m) ongelmaa tuskin on.

Tietoturva, olemme kuulleet siitä

Täysin elektronisissa laitteissa tietoturva on iso asia. Surface Hubia voi käyttää tietoturvatilassa, jossa mitään ruudulla tapahtuvaa ei tallenneta. (Normaaliolosuhteissa piirrokset ja muut ruudulla pyöritellyt graafiset elementit voi ottaa talteen kuvakaappauksina tai OneNote-tiedostoina.)

Tässä vastuu jää käyttäjälle: Jos turvatilaa ei käytä, ei turvaa ole. Ja koska kyseessä on Windows-laite, virussuojastakin tulisi pitää huolta. Tästä Microsoft ei kuitenkaan pidä suurta meteliä.

Surface Hubia ei kannata ihan jokaisen ostaa, vaikka taskunpohjalla lojuisikin kymppitonni tai pari ylimääräistä. Laitetta pitää nimittäin opetella käyttämään, jotta siitä saa todella hyödyn irti.

Älytaulutoimintoja on mitä moninaisimpia, eivätkä ne todellakaan jää heti selkärankaan. Päinvastoin, käytön katselemien vierestä näytti kohtalaisen monimutkaiselta.

Kymmenen tai kahdenkymmenen tuhannen laitetta ei kannata missään nimessä ostaa pelkäksi projektoriksi. Toki tarjolla on koulutusta Surface Hubin käyttöön – lisämaksusta, totta kai.

Jutun kirjoitti: Henrik Kärkkäinen

Henrik Kärkkäinen

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (30)

Sivut: 1 2 3
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Miksi kukaan laittaisi Airplayta laitteeseensa? Airplayhän on Applen oma suljettu tekniikka, eikä mikään avoin standardi kuten esim. Miracast. Applen pitäisi lisätä omiin laitteisiinsa Miracast, jotta niitä voi käyttää muidenkin valmistajien laitteiden kanssa. Tätähän Apple ei tietenkään tee, koska silloin kuluttajalle tulisi valinnanvapaus ja sitähän Apple ei missään nimessä halua.
Anonyymi: Avoin 3.3.2016 8:30

Anonyymi
Auton hinta? Mikään hinta ei ole liikaa, jos saa käsiinsä uusinta Microsoft-ihanuutta. :)
Anonyymi: Ylioppilas2015 3.3.2016 8:54

Anonyymi
Onhan se piispalle kova pala kun Applella ei ole tuollaista. Eikä varmaan voi päivämäärääkään vaihtaa 01.01.1970. Perus Applemiehille tuo on selvästi liian kallis ja monimutkainen käyttää. Niin ja siinä on Windows mistä Timot ja Henrikit ei tykkää. Jos tuon nimen perässä olisi Pro ja valmistaja Apple, niin tilanne olisi täysin eri. Ja siihen ei takuulla voisi kytkeä muiden valmistajien vaikeita vimpaimia.
Anonyymi: HailCaesar 3.3.2016 9:01

Anonyymi
Voi noita reppanoita jotka joutuu käyttämään Miracastia. AirPlay on valovuoden sitä edellä ja Miracast on surkea kopio siitä.
Anonyymi: Apple_menee_menojaan 3.3.2016 9:07

Anonyymi
Miksi kukaan laittaisi Airplayta laitteeseensa?
Miracast on pelkkä yksinkertainen mirroring-tekniikka, joka kopioi laitteen kuvan isolle näytölle. Sekä Chromecast ja Airplay pystyvät hoitamaan striimauksen ilman muita laitteita. En halua kuluttaa kännykän akkua jonkun kämäsen Miracastin takia.
Anonyymi: ei_miracastille 3.3.2016 9:16

Anonyymi
vai auton hintainen
laite
halvan auton hintainen se on
se joka ostaa ton niin sillä on
ainakkin 100tonnin arvoinen auto
Anonyymi: fgyhfc 3.3.2016 9:18

Anonyymi
Tuosta: https://www.multitaction.com/

Ja ihan suomalainen firma... Ei kaikki hyvä tule ameriikasta, tässä tapauksessa se on mennyt ameriikkaan.
Anonyymi: NettiPelle 3.3.2016 9:20

Anonyymi
Miksi kukaan laittaisi Airplayta laitteeseensa?Miracast on pelkkä yksinkertainen mirroring-tekniikka, joka kopioi laitteen kuvan isolle näytölle. Sekä Chromecast ja Airplay pystyvät hoitamaan striimauksen ilman muita laitteita. En halua kuluttaa kännykän akkua jonkun kämäsen Miracastin takia.


Ei Miracast tarvitse muita laitteita toimiakseen. Ja eniten akkua kuluu Airplayn pyörittämiseen.
Se, että Apple riistää kuluttajia pakottamalla käyttämään Airplayta ja aivopesee heidät vielä pitämään siitä, niin se on oikeasti pelottavaa. Oikeasti vastuullinen firma käyttäisi avoimia standardeja, jotta kuluttajille jäisi valinnanvapaus.
Anonyymi: OmatAivot 3.3.2016 9:46

Anonyymi
Voi voi taas selvisi Apple lähettiläs Piispa Henrikin tietämättömyys.
Cortanan saa Suomessa toimimaan kuhan vaihtaa laitteen Jenkki asetuksille. Sama pätee myös Lumia/WP puhelimiin.

Voisiko mitenkään olla, että Piispa Henrik ja Apostoli Perttu keskittyisivät fanittamiinsa Apple tuotteisiin. Olisi parempi jos Win/Android/Linux tuotteista kirjoittamaan hankittaisiin joku riittävän tietoteknisen ammattitaidon omaava toimittaja/henkilö.
Anonyymi: MissäAmmattiReiskat 3.3.2016 10:20

Anonyymi

Ei Miracast tarvitse muita laitteita toimiakseen. Ja eniten akkua kuluu Airplayn pyörittämiseen.
Se, että Apple riistää kuluttajia pakottamalla käyttämään Airplayta ja aivopesee heidät vielä pitämään siitä, niin se on oikeasti pelottavaa. Oikeasti vastuullinen firma käyttäisi avoimia standardeja, jotta kuluttajille jäisi valinnanvapaus.


Opensoossit on PA reppanoille tarkoitettu.
Tätä ei murot tule koskan ymmärtämään kun rahat ei riitä mihinkään muuhun.
Anonyymi: open_on_rupuskoille 3.3.2016 10:39
Sivut: 1 2 3
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Nolot kappaleet levisivät, Spotify korjaa

30.09.2011 Spotify parantaa musiikin kuuntelijoiden yksityisyyttä, mutta ei tehnyt mitään Facebook-pakolle.


2013

Kolme vuotta sitten

IOS 7 kikkailee käyttäjiä vessanpöntölle

30.09.2013 IPhonen ja iPadin kiitelty iOS 7 -käyttöjärjestelmä ei näytä soveltuvan kaikille käyttäjille. Osa oirehtii jopa fyysisesti.

.