Taloussanomat

Uusi hämmästyttävä vr-silmikko voi kompastua kolmeen seikkaan

Sulon Q on tulossa myyntiin jo niinkin pian kuin "myöhään keväällä".
Kuva: Sulon Technologies

16.3.2016 12:34 Sulon Q -silmikko poikkeaa kilpailijoista ja yrittää kuuta taivaalta. Voiko tämä todella onnistua?

Torontolainen Sulon Technologies esitteli Sulon Q -virtuaalitodellisuussilmikon Game Developers Conferencessa San Franciscossa. Vempaimesta kirjoittaa muun muassa Cnet.

Silmikko eroaa ratkaisevasti muun muassa Oculus Riftistä ja HTC Vivestä. Sulon Q lupaa täysin johdottoman käytön, eli tarvittava laskentateho on pakattu suoraan silmikkoon.

Toinen merkittävä ero muihin vr-tuotteisiin on lisätyn todellisuuden (tyyliin Microsoftin HoloLens) ja puhtaasti tietokoneella tuotetun virtuaalitodellisuuden yhdistäminen samaan laitteeseen. Ilmeisesti tämä tarkoittaa, että silmikko pystyy näyttämään käyttäjän todellisen ympäristön luomalla sen digitaalisesti – sillä silmikosta ei näe läpi.

Laite käyttää AMD FX-8800P -suoritinta ja AMD Radeon R7 -grafiikkaohjainta. Kuvan resoluutio on 2560 x 1440 kuvapistettä, ja muistia on kahdeksan gigatavua.

Cnetin mukaan ainakin kolme asiaa saattaa kuitenkin romuttaa haaveet pankin räjäyttävästä vr-silmikosta, joka ei vaadi huippukallista tietokonetta rinnalleen.

Sulon Q:n hintaa ei ole paljastettu. On vaikea kuvitella, että tällainen teknologiaa täyteen pakattu silmikko irtoaisi kovin halvalla.

On myös epäselvää, miten pitkään silmikon akku kestää käyttöä. Kaikki tämä graafinen laskenta voi olla omiaan syömään akun tyhjäksi nopeastikin.

Kolmanneksi Sulonin markkinoinnissa käytetty termi "konsolitason grafiikka" on huolestuttava ainakin pc-pelimiehen korvissa. Onko graafinen laatu heitetty roskikseen suorituskyvyn takaamiseksi?

Sulon Q:ta on esitelty alustavasti sille omistetulla verkkosivustolla. Sieltä löytää muun muassa esittelyvideon ja lehdistötiedotteen.

Laitteen esittelyvideossa todellisessa ympäristössä on havaittavissa sumuisuutta ja sahalaitoja, mutta on epäselvää, johtuuko tämä enemmän esimerkiksi videon pakkaamisesta. Tietokoneella luodussa peligrafiikassa on puolestaan nähtävissä huonolaatuisia tekstuureita.

Jutun kirjoitti: Tuomas Linnake

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (5)

Sivut: 1
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Vai että Sulon Kuu... Tämä on näköjään nyt se alla mille kaikki koittavat, onnea vaan. Itse edelleen epäilen VR-teknologian yleistymistä, toki tässäkin ollaan pitemmällä kuin ysärillä enkä sano etteivätkö teollisuus ja alan harrastajat tarttuisi tähän hyvinkin hanakasti, mutta laitteet itsessään ovat kyllä edelleen aivan liian kömpelöitä ja hankalia minkäänlaiseen rutiinikäyttöön.
Anonyymi: Tuomasteri 16.3.2016 13:16

Anonyymi
"silmikko pystyy näyttämään käyttäjän todellisen ympäristön luomalla sen digitaalisesti – sillä silmikosta ei näe läpi."

Ostan, jos saan sen halvalla.
Anonyymi: SuloVilen 16.3.2016 13:57

Anonyymi
Ei se laskenta ole ongelma.

Mm. Rift tekee juurikin kyseisen asian jos 3D ohjelma tukee kyseistä tekniikkaa. Tällöin osa laskennasta siirtyy nimenomaan silmikolle ja se huolehtii kahdentamisesta ja 3D tehosteen luomisesta. Ero voi olla merkittävä alle 30fps yli 70fps.
Anonyymi: Juurikas 16.3.2016 14:11

Anonyymi
Ilmeisesti tässä on applekäyttäjille suunniteltu silmikko, näiden lagivehkeiden tehot kun eivät muutoin riitä.
Anonyymi: applealivoimaa 16.3.2016 15:57

Anonyymi
Kokeilin kaupassa noin 100 euron vr laseja jotka toimii kännykän kanssa. Mielenkiintoinen laite muutaman virtuaalivideoiden ja pelien käyttöön, mutta käyttökokemus epämiellyttävä. Sama kun 3d lasit ovat häiritsevät. Lisäksi osa näistä on turhan kalliita leluja väliaikaiseen ja tilapäiseen käyttöön. Mitenhän terveysvaikutukset pitkässä juoksussa. Epilepsiat ja näkökyvyn heikkeneminen ja muut?
Anonyymi: Hallelujaa 5.4.2016 6:31
Sivut: 1
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday


2013

Kolme vuotta sitten

Komeettaluotain kaput: Nasa jättää jäähyväiset

25.09.2013 Deep Impact -tehtävä koki äkillisen lopun, joskin avaruusluotain ennätti tehdä tärkeää tutkimusta useita vuosia.

.