Taloussanomat

Legendaarinen "Commari" eli Nokia Communicator 20 vuotta – kerro kokemuksesi

Kuva: Keijo Leväaho

17.3.2016 15:27 Jos "Commari" olisi ihminen, se saisi nyt ostaa väkeviä Alkosta. Mitä on taipaleelta jäänyt mieleesi?

Nokia lanseerasi ensimmäisen Communicator 9000 -puhelimensa CeBIT-messuilla Saksassa muutamaa päivää yli 20 vuotta sitten.

Maaliskuun 13:lle päivätyssä tiedotteessa ylistetään laitteen sopivuutta liikkuville ihmisille, joiden täytyy kuitenkin pystyä olemaan koko ajan yhteyksissä muuhun maailmana ja pääsemään käsiksi "digitaalisiin viestintäsovelluksiin".

Laite osasi gsm-puhelujen lisäksi lähettää ja vastaanottaa fakseja, sähköpostia ja verkkopostikortteja. Nokia kuvasikin laitetta puuttuvana linkkinä pc:n, faksien, kopiokoneiden ja sähköpostijärjestelmien välillä.

Communicatorin suurin juju oli sen avaaminen. Kiinni ollessaan se oli halkopuhelin, auki ollessaan minikokoinen tietokone. Se sai jatkoa monen laitesukupolven ajan.

Puhelin sai kohtuullisen nopeasti käyttäjiensä keskuudessa lempinimen "Commari". Myös "Comukasta" puhuttiin.

Millaisia ovat omat muistosi laitteesta? Ehditkö käyttämään jo ensimmäistä sukupolvea vai hyppäsitkö kelkkaan vasta myöhemmin?

Vastasiko mainospuhe todellisuutta, vai menikö hitaan yhteyden kanssa elämä ja hermot? Entä oliko loppuun asti puuttumaan jäänyt värinähälytys käsittämättömyyksien käsittämättömyys?

Niin, ja se qwerty-näppäimistö. Sitä ei ole hetkeen näkynyt. Onko ikävä?

Vai kävikö niin, että Communicator jäi etäiseksi haaveeksi, koska laite oli pelkkä pomoportaan henkselienpaukuttelutyökalu, valtikka ja isojen pokien tai tyttöjen lelu?

Jutun kirjoitti: Digitoday

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (33)

Sivut: 1 2 3 4
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Nokian communicator on se ainoa ja oikea alkuperäinen älypuhelin. Itselläni on noita ollut ja jäljellä on vielä toimivana nokian e90 communicator. Jos nokia tekisi vielä communicaattoreita, niin ostaisin heti, sen verta hyviä ja kestäviä, sekä monipuolisia laitteita olivat ja ovat, verrattuna nykyajan kosketusnäyttöisiin pingismailoihin. Kosketusnäyttö-älypuhelimen myötä on jäänyt kaipaamaan communicaattoreiden fyysistä qwerty-näppäimistöä ja kahta näyttöä mm, sekä tietokonemaisia moniajo ominaisuuksia.
Anonyymi: Jopi81 17.3.2016 15:34

Anonyymi
MInulla oli kerran "Commari" koekäytössä muutaman päivän. Sarana hajosi, vaikka tuskin edes ehdin sitä oikeasti käyttää.

Ei vakuuttanut. Itselläni oli tuolloin vielä Nokian puhelimia.
Anonyymi: it-matkaaja 17.3.2016 15:44

Rekisteröitynyt käyttäjä
Oli useampia. Yksikään niistä ei oikeasti toiminut, mutta kalenteri oli hyvä, kuten näppäimistökin.

iPhone näytti, mitä todellinen älypuhelin on. Itse jatkoin sitkeästi Communicatorilla kunnes Samsung Galaxy S tuli markkinoille. Ei ole ollut Communicaattoria ikävä, kuten ei mitään muutakaan Nokian tuotetta. Työn puolesta noita pakosta käytettiin. Tässä firmassa voi valita itse.
Rekisteröitynyt käyttäjä: Luottoluokittaja 17.3.2016 16:12

Anonyymi
Metallikuorinen, kestävä, nykynäpyttelijät kirjoittaa sanan siinä ajassa kuin sillä lauseen.

Huolestun, jos luottoluokittaja käyttää työviestintään nykyaikaista puhelinta...
Anonyymi: latenttilaite 17.3.2016 16:20

Anonyymi
Parhain käyttämäni puhelin edelleen 9500 Communicator hyvällä toisella sijalla E90!
Anonyymi: Communicator 17.3.2016 16:34

Anonyymi
Kyllä Commari oli aikanaan todellakin käyttäjien näkökulmaan ajateltu laite.

Sitä ei nykyvalmistjat enää tunnista (siis käyttäjää). Sovellutuksilla pyritään ohjaanaan käyttäjää enemmän kuin kuuntelemaan tarpeita...

Saaas nähdä, ymmärtääkö joku vielä tehdä jotain asiakkaan (saattaa olla myös käyttäjä) näkökulmasta ?
Anonyymi: Commari_no1 17.3.2016 16:49

Anonyymi
Olisi nykyisin "kova" peli, mutta paremmalla näytöllä.
Mutta suunta on "lääppiminen", jolla tehdään enemmän virheitä ja aikaa kuluu. Pelkkä viestin kirjoittaminen kosketusnäytöllä ja ennakoivalla "sanastimella" on työlästä. Communikaattori parempi näyttö ja hyvät sovellukset eri aloille(ladattavissa), niin se olisi menekki laite.
Anonyymi: nokian_paras 17.3.2016 17:02

Anonyymi
Communicator 9500 on edelleen käytössä.
Heti kun tulee puhelin jossa on oikea qwerty näppäimistö ostan sen
Anonyymi: joulup 17.3.2016 17:14

Anonyymi
Itsellä oli se hopian värinen laite ja oli varmaan muutaman vuoden laatikossa, kunnes menin cityn senssipalstalle ja sain sitä (commari) kautta tarkistettua ja päivitettyä viestin ko. daamilta.

Ei onnistanut ja laitoin commarin takas laatikkoon ja sitten lopulta heitin sen roskikseen ja oli siis lähes käyttämätön.
Anonyymi: nokialainen 17.3.2016 17:18

Anonyymi
Ikiopiskelijana tullut noita vuosien varrella saatua tai ostettua käytettyinä.. Eka oli 9210 joka jäi mieleen siitä kun satuin eräänä kesäiltana väkivallanteon jälkeen paikalle ja lainasin ko. halkoa paniikissa olevalle naiselle, hän koitti soittaa hätäpuhelua mutta puhui väärälle puolelle puhelinta..

Sen jälkeen ollut 9300i (joka varastettiin) ja E90. Nykyään sitten E7, joka olisi ideaalipuhelimeni jos siinä olisi enemmän tehoa, kamerassa autofokus, ja avoin käyttis.
Anonyymi: Semmi 17.3.2016 17:35
Sivut: 1 2 3 4
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Nokian luksusmallilla menee lujaa

30.09.2011 Nokian luksuspuhelinmerkki Vertulla on Länsi-Euroopan luksusmarkkinoilla 60 prosentin markkinaosuus, vaikka puhelinten käyttöjärjestelmänä on yhä Symbian ja mallistossa ei ole ensimmäistäkään kosketusnäyttöpuhelinta.


2013

Kolme vuotta sitten

Googlella kurja viikko: Pikaviestejä eksyi väärille ihmisille

30.09.2013 Google Talkin ja Hangoutsin ongelma kruunasi Googlen hankalan viikon. Pikaviestejä lähti väärille vastaanottajille.

.