Taloussanomat

Todellinen "turvapuhelin": Tätä kammotusta Hillary Clintonin haluttiin käyttävän

Tässä laite koko "komeudessaan".
Kuva: General Dynamics

18.3.2016 10:45 Turvalliseen viestintään oli tarjolla yksi laite, joka oli kaukana modernista älypuhelimesta, Ars Technica kertoo.

Ruma kämmentietokone 1990-luvun tekniikalla, joka on kuitenkin muurattu äärimmilleen turvallisen viestinnän takaamiseksi. Tällainen kompromissi oli tarjolla Hillary Clintonille, kun hän astui Yhdysvaltain ulkoministeriksi vuonna 2009.

Asiasta kirjoittavan Ars Technican mukaan kyseessä oli General Dynamicsin rakentama Sectéra Edge -päätelaite, joka oli älypuhelimen sijaan kädessä pidettävä henkilökohtainen digitaalinen avustaja, jolla pystyi soittamaan puheluja.

Tekniikka oli johdettu 1990-luvun lopulta ja 2000-luvun alusta ja oli kovennettu valtiotason turvallisuuteen. Pohjalla oli Windows CE -alusta.

GE:n pda-laite yksin maksoi lähemmäs 5000 dollaria, mutta se vaati rinnalleen kymmenien tuhansien dollarien palvelinohjelmistot ja muut oheispalvelut. Se olisi silti ollut pieni hinta siitä, että ulkoministeri pystyy tekemään huippusalaisia salattuja puheluja ja käyttämään suojattua sähköpostia.

Laite ei sinänsä ole ollut mikään salaisuus. Siitä uutisoitiin jo ainakin vuonna 2009. Myöhemmin tarjolle tuli myös toinen turvallinen viestintäväline, L3 Communicationsin Guardian.

Ars Technican mukaan sopimukset laitteiden kehittämiseksi olivat molemmat arvoltaan 18 miljoonaa dollaria, ja laitteet olivat ainoat hyväksytyt aina viime vuoteen asti.

Hillary Clinton halusi vuonna 2009 luvan käyttää samankaltaista Blackberryn tapaista suojattua älypuhelinta, jollainen oli toimitettu presidentti Barack Obamalle. Clinton on sittemmin joutunut tulisille hiilille suojaamattoman sähköpostin käyttämisestä ja hänen viestejään sekä mahdollisia tietoturvavirheitä tutkitaan oikeudessa.

Äskettäin paljastuneiden sähköpostien mukaan NSA nimenomaan kieltäytyi toimittamasta Clintonille samaa puhelinta, jonka se poikkeuksellisesti suostui toimittamaan Obamalle, CBS News kirjoittaa.

Jutun kirjoitti: Digitoday

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (10)

Sivut: 1
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Tuohan se muroilta puuttui, hyvää uutisointia. Vaatiko viestin vastaanottajalta samanlaisen laitteen?
Anonyymi: michelle_valontuoja 18.3.2016 11:24

Anonyymi
Tuohan se muroilta puuttui, hyvää uutisointia. Vaatiko viestin vastaanottajalta samanlaisen laitteen?


Vaatii ja ei toimi Linux rimpuloissa.
Anonyymi: ei_muroille 18.3.2016 12:14

Anonyymi
Sittemmin valtion päämies siirtyi käyttämään Applen tuotteita, nimenomaan turvallisuuden takia.
Anonyymi: Ooooho 18.3.2016 12:31

Anonyymi
Ferrareissakin edelleenkin Windows CE automobile, eikä ole hakkeroitu!
Anonyymi: W12ylivoimaa 18.3.2016 13:08

Anonyymi
Sittemmin valtion päämies siirtyi käyttämään Applen tuotteita, nimenomaan turvallisuuden takia.


Ja kenestäkö presidentistä puhut?
Obamalta Apple iPhone ainakin kielletty virkakäytössä.
Anonyymi: VäärääTietoa 18.3.2016 14:48

Anonyymi
Sittemmin valtion päämies siirtyi käyttämään Applen tuotteita, nimenomaan turvallisuuden takia.

Ja kenestäkö presidentistä puhut?
Obamalta Apple iPhone ainakin kielletty virkakäytössä.


Kuuma linja on nykyään tehty iPhone5S malleilla.
Ja sekä Obamalla että Putinilla on MacBook Pro työpöydällään.
Anonyymi: OSX_rules 18.3.2016 14:57

Anonyymi
iPhone tuli ja muutti kaiken. Tuollaisista hirviöpuhelimista, kuin tuo Clintonille tarjottu päästiin vihdoin eroon.
Anonyymi: HyväiPhone 18.3.2016 19:49

Anonyymi
Clinton on sittemmin joutunut tulisille hiilille suojaamattoman sähköpostin käyttämisestä ja hänen viestejään sekä mahdollisia tietoturvavirheitä tutkitaan oikeudessa.


Nyt tais vahingossa mennä puurot ja vellit sekaisin: Clintonia on syytetty oman kotona olevan sähkäpostipalvelimen ylläpidosta ja salattavien viestien siellä säilyttämisestä.

Tosin kaikki ne joita toistaiseksi on esimerkkinä osoitettu on määritetty salaiseksi paljon niiden lähettmisen jälkeen ja että samoin ovan toiminut muutama muukin samoissa viroissa ollut ja he ovat selvinneet ilman syytettä .

Mutta toki turva määräyksiä on rikottu ja niitä nyt sitten tutkitaan antaako aihetta j.n.e.
Anonyymi: Konesalimörkö 19.3.2016 10:29

Anonyymi
Tosin Clintonin tapa käyttää omaa sähköpostia ei ole Washingtonissa poikkeus, ennemminkin päinvastoin. Liittovaltio tarjoaa niin heikkotasoiset työkalut ja järjestelmät että saadakseen työnsä tehtyä pitää hommata omat. Ei ole harvinaista työnantajapiireissä täälläkään.
Anonyymi: 00530HKI 19.3.2016 15:22

Anonyymi
Pieni oikolukeminen olisi paikallaan. Jutussa General Dynamics on lyhennetty GE. General Electric on aivan eri yhtiö.
Anonyymi: nrnyernet 21.3.2016 14:11
Sivut: 1
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Digia aloittaa uuden potkukierroksen

29.09.2011 Nokialla ohjelmointialihankintaa tekevä Digia päätti yt-kierroksen ja ilmoitti samalla aloittavansa uudet yt-neuvottelut. Digia aikoo sulauttaa ohjelmointiyksikön muuhun organisaatioon.


2013

Kolme vuotta sitten

Softapulmasta selvittiin: Cygnus saapui avaruusasemalle

29.09.2013 Yksityinen ja miehittämätön Cygnus-rahtialus kiinnittyi kansainväliseen avaruusasemaan sen jälkeen, kun ohjelmisto-ongelma saatiin ratkaistua.

.