Taloussanomat
Linturi sanoo, että vuokralaisillakin on oikeuksia

Suomalaiset ajavat perustuslakia Facebookiin

Risto Linturi on valinnut kreikkalaisen filosofin Perikleen patsaan perustuslaillisuuden symboliksi.

21.11.2007 16:10 Virtuaaliyhteisöjen arvostus ja tärkeys kasvaa. Niihin liittyvä virtuaaliomaisuus koetaan niin arvokkaaksi, ettei sitä haluta jättää pelkästään vuokraisännän armoille. Risto Linturi, tunnettu suomalainen tietotekniikkamaailman guru ja “pellepeloton”, on perustanut Facebook-yhteisöön perustuslakia vaativan ryhmän.

Risto Linturi sanoo, etteivät ihmiset ole Facebookissa asiakkaina vaan he ovat Facebook.

Parissa päivässä Constitutional Facebook -ryhmään on ilmoittautunut noin kolmesataa jäsentä. Suurin osa heistä on suomalaisia.

– Useimmilla meillä on perustuslaillisia oikeuksia fyysisessä maailmassa. ... [J]opa silloin kun vuokraamme jonkun toisen omistamaa huoneistoa, meitä ei voida häätää ilman kunnollista etukäteisvaroitusta tai mistään mielivaltaisesta syystä, Linturi kirjoittaa.

– Meillä pitäisi olla vastaavat oikeudet myös täällä Facebookissa.

Mitkä lait suojelevat sosiaalisia verkostoja, jotka ovat olemassa jonkun toisen kovalevyllä? Mitkä lait suojelevat minua häädöltä tästä virtuaalisesta maailmasta, jota pidän oikeana kotinani?

Linturi ehdottaa, että Facebookille laaditaan jäsenten oikeudet takaava säännöstö. Hän ehdottaa myös, että Facebookin kansalaisilla pitäisi olla oikeus valita demokraattinen organisaatio. Sen tehtävä olisi valvoa ja panna toimeen sääntöjä, joilla taataan yksilöiden oikeudet vuokraisännän mahdollista sortoa tai muita vahingoittavia tekoja vastaan.

Keskustelumerkinnässä Linturi viittaa Facebookista häädettyihin ja sanoo, että Constitutional Facebook on myös testi.

– En oikeastaan usko, että Facebook heittää minut ulos näiden vaatimusten takia, mutta surullista kyllä, se ei ole mahdotonta. Ole hyvä tuo kukkia virtuaalihaudalleni, jos virtuaalinen olemassaoloni täällä äkillisesti lopetetaan ;-)

Jutun kirjoitti: Timo Poropudas

Timo Poropudas

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (21)

Sivut:1 2 3
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Linturi: "Meillä pitäisi olla vastaavat oikeudet myös täällä Facebookissa."

Jos ei ole velvollisuuksia (maksaa vaikkapa vuokraa tai vastaavaa - eli oikeaa rahaa) ei kukaan halua tyhjästä antaa "oikeuksiakaan".

Jos Facebook haluaa pitää käyttäjänsä läsnä vielä jatkossakin (eikä karkottaa yahoo- tai muihin palveluihin) niin se kyllä antaa porkkanoita virtuaali-alamaisilleen. Keppinä se sitten pitää langat käsissään.
Anonyymi: ilmaispalvelusta oik 23.11.2007 9:10
Sivut:1 2 3
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday


2013

Kolme vuotta sitten

Microsoft: Koodaus kuuluu jokaisen perustaitoihin

01.10.2013 Ohjelmistoyhtiö Microsoft varoittaa tuijottamasta vanhoja mittareita suomalaisten koulumenestyksestä. Digitaalisen maailman edellyttämät perustaidot uhkaavat jäädä paitsioon.

.