Taloussanomat
Oikeus määräsi Googlen luovuttamaan

12 teratavua YouTube-käyttäjätietoja Viacomille

Google joutuu luovuttamaan käyttäjätiedot Youtube-videopalvelun tietokannasta Viacomille.

4.7.2008 09:18 (päivitetty 09:36) Oikeus määräsi internetjätti Googlen luovuttamaan Youtube-videopalvelun tietokannasta kaikkien käyttäjien ip-osoitteet ja käyttäjätunnukset mediayhtiö Viacomille.

Google joutuu lisäksi luovuttamaan kaikki palvelusta poistetut videot, että Viacom voisi osoittaa Youtuben jakaneen yhtiön tekijänoikeuksien alaista materiaalia aiemmin.

Viacom pyrkii osoittamaan saamillaan tiedoilla tekijänoikeuksien alaisen materiaalin olevan suositumpaa videopalvelussa kuin käyttäjien oman materiaalin.

Viacom vaati myös Googlen Youtubessa käyttämän hakualgoritmin paljastamista, mutta oikeus katsoi sen kuuluvan liikesalaisuuden piiriin.

Yhtiö perusteli vaadettaan hakualgoritmin paljastamisesta väittämällä palvelun haun tuovan tekijänoikeuksien alaista materiaalia hakutuloksissa esiin korkeammalla kuin käyttäjien luomaa sisältöä.

Miljardin dollarin
oikeustaistelu

Oikeusprosessi alkoi maaliskuussa 2007, jolloin Viacom nosti Googlea vastaan kanteen. Kanteessaan yhtiö vaatii miljardin dollarin edestä vahingonkorvauksia, koska Youtube-videopalveluun pystyy lataamaan Viacomin tekijänoikeuksia rikkovaa materiaalia.

Kansalaisoikeusjärjestö EFF pitää oikeuden päätöstä tietojen luovuttamisesta yksilönsuojaa loukkaavana. Järjestö katsoo päätöksen rikkovan Yhdysvaltain video privacy protection act -lakia.

(Päivitys: Uutisen tietoja tarkennettu.)

Jutun kirjoitti: Hannu Nokso-Koivisto

Hannu Nokso-Koivisto

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (25)

Sivut: 1 2 3
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Kyllähän se totta on, että Youtubesta katsotaan eniten tekijänoikeuksien alaista materiaalia. Mutta entä sitten? Laatu on huono ja pätkät toimivat useimmiten mainoksina.
Anonyymi: oi voi 4.7.2008 10:10

Anonyymi
Ei Googlea määrätty luovuttamaan kaikkia palvelusta poistettuja videoita vaan tiedot kaikista niistä. Kyseessä on taas kerran kaksi hieman eri asiaa.

Mitäs me yksityisyydensuojalla tekisimmekään :|
Anonyymi: Johan nyt on markkin 4.7.2008 10:21

Anonyymi
Muutamana kerran olen törmännyt siihen, että joku on ladannut kokopitkän elokuvan You Tubeen. Pätkät olivat Dead Or Alive ja Bloodrayne 2. Vaikka kumpikaan ei ole mikään elokuvataiteen merkkiteos, niin onhan se tietenkin leffan tekijöitä kohtaa väärin.

Tosin voin kyllä sanoa, että ei se elokuvan katsominen You Tubesta mitään nautinnon maksimointia ole, mutta kyllä siinä sen verran pystyi katsomaan, että ko. tekeleisiin ei tarvitse rahaa tuhlata.
Anonyymi: Viilari Ville 4.7.2008 10:28

Anonyymi
Hyvä juttu, tätä olen jo odottanutkin.

Tekijänoikeusrikollisuus pitää saada kuriin.
Anonyymi: Tekijä 4.7.2008 10:56

Anonyymi
Niin kauan kuin internet on olemassa löytyy piratismia. Tää on kuin kantais vettä kaivoon...
Anonyymi: Killer 4.7.2008 11:05

Anonyymi
Nyt kaikki kuluttajat joukolla haastamaan Viacom oikeuteen ja vaatimaan korvausta heidän tuotteidensa aiheuttamasta ajanhukasta, aivojen turruttamisesta ja näin aiheutuvasta (työ)tehokkuuden laskemisesta, joka aiheuttaa tappioita kansantaloudelle, jne.
Anonyymi: Passiivinen 4.7.2008 11:10

Anonyymi
Mitä arvoa tänä päivänä yksityisyyden suojalla on, kun on mahdollista kolmannen osapuolen saada kaikki henkilötiedot?

Kyllä nämä uutiset laittavat vain varovaisemmaksi mediaa kohtaan, sitä mihin antaa oikeat tiedot ja en kyllä tietoisesti osta Vivancon tuotteita enää.

Toiseksi tuntuu siltä, että on ainakin kahdenlaista piratismia. Se mitä virkamiehet ajattelee on piratismia, se mitä kansalaiset ajattelee on piratismia ja se mitä it-ammattilaiset ajattelee on piratismia.
Anonyymi: syrjäytynyt nuori 4.7.2008 11:10

Anonyymi
Niin kauan kuin internet on olemassa löytyy piratismia. Tää on kuin kantais vettä kaivoon...


Niin kauan kuin ihmisiä on olemassa, löytyy rikollisuutta.

Pitäisikö poliisin tästä syystä jättää murhaajatkin rauhaan?
Anonyymi: Rikos on rikos 4.7.2008 11:11

Anonyymi
Seuraavaksi joku Viacomin asiantuntija esittää että kaikilta jotka ovat katsoneet jotain YouTubesta on yritettävä rahastaa korvauksia.
Anonyymi: Kaksi ynnä viisi on 4.7.2008 11:14

Anonyymi
"Niin kauan kuin ihmisiä on olemassa, löytyy rikollisuutta.

Pitäisikö poliisin tästä syystä jättää murhaajatkin rauhaan? "


... tuo oli sulta tosi tyhmä kommentti. Ei koskaan pitäisi verrata tosi elämää, virtuaaliseen elämään. Ne eivät päde.
Anonyymi: syrjäytynyt nuori 4.7.2008 11:14
Sivut: 1 2 3
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Lehti: Nokia kehittää uutta käyttöjärjestelmää

29.09.2011 Nokia on aloittanut uuden, halpojen puhelinmallien käyttöjärjestelmän kehittämisen, talouslehti Wall Street Journal kertoo. Hankkeen koodinimi on Meltemi.

.