Taloussanomat
Sormenjäljet passirekisterin lisäksi poliisille?

Effin puheenjohtaja tyrmää sormenjälkirekisterin

Sormenjälkirekisteriin halutaan vuoteen 2019 mennessä lähes kaikki Suomen aikuiset.

9.7.2008 11:59 Kansalaisjärjestö Effin puheenjohtaja arvostelee sisäministeriön työryhmän valmistelemaa esitystä sormenjälkirekisteristä. Poliisi on jo kertonut kiinnostuksestaan kansalaisten sormenjälkiin.

Kaikissa EU-maissa tullaan ensi kesästä alkaen tallentamaan passien siruille biometrisiä tunnisteita eli kasvokuvia ja sormenjälkiä. Poliisijohtaja Kimmo Hakosen johtama sisäministeriön työryhmä suunnittelee passirekisterin ohelle sormenjälkirekisteriä.

Sanomalehti Aamulehden mukaan uusi poliisiylijohtaja Mikko Paatero haluaa sormenjälkirekisterin myös poliisivoimien käyttöön. Hän uskoo rekisterin olevan hyödyllinen vakavien rikoksien ehkäisemiseen ja tutkimiseen.

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio on sormenjälkirekisteriä vastaan. Aarnion mukaan mahdolliset rekisterin virheet ja väärinkäytökset voisivat olla vakavasti haitallisia. 

Tietojen kerääminen
ja käyttö arveluttaa

Myös sähköisten oikeuksien puolustamiseen keskittynyt Effin puheenjohtaja Tapani Tarvainen tyrmää idean.

Hän pitää yleensä ottaen tällaisten tietojen keräämistä varmuuden vuoksi arveluttavana, ikään kuin ihmiset olisivat jo oletusarvoisesti rikollisia.

– Kaikella tiedolla on taipumusta tulla väärinkäytetyksi, ja jos sitä kerätään vain varmuuden vuoksi, niin se ei ole hyvä idea, Tarvainen toteaa.

Yleisesti ottaen kaikenlaisen tiedon kerääminen varmuuden vuoksi mahdollisia väärinkäytöksiä ajattelematta on hänen mielestään yleistynyt muutenkin jo liikaa. Tarvainen muistuttaa, että sormenjälkien perusteella on syyttömiä syytetty jo aiemminkin.

– Kaikki rekisterithän vuotavat, ennemmin tai myöhemmin se tieto päätyy vääriin käsiin ja mitä enemmän sitä luetaan, sitä enemmän se antaa mahdollisuuksia mitä ihmeellisempiin väärinkäytöksiin ja vahinkoihin.

Jutun kirjoitti: Hannu Nokso-Koivisto

Hannu Nokso-Koivisto

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (26)

Sivut:1 2 3
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Pommi, terroristi, TNT, ydinkärki, kruisemissaili, kaislikossa suhisee, Irak, Afganistan, se partaheppu, linkkuveitsi, kaurapuuro. CIA, FBI, Saab Draken, Punainen Paroni, Kommunismi ja mustamakkara. Tätä olis paljon helpompi tehdä, jos pikkasen vinkkaatte mitkä avainlauseet on tärppejä.


Putin, rättipää, Volvo-Markkanen, piparkakku, ympäri ämpäri, lepakkomies, reikäleipä, hapankaali, 007, Kalakukko Airlines, tärpätti, pakkoruotsi, veikkaustulokset, Aftonbladet
Anonyymi: Terveisiä 10.7.2008 2:54

Anonyymi
Otetaan tällainen hypoteesi

Yleisessä käytössä olevalla kirveellä on murhattu/tapettu ihminen--->

Kirveestä löytyy 10-40 eri sormenjälkeä--->

poliisi tutkii kaikki eri sormenjäljet--->

(Turhien)Epäiltyjen määrä nousee--->

Kuulustelujen ja tutkimusten määrä nousee--->

Rahaa palaa monta kertaa enemmän--->

Poliisien määrärahan tarve nousee--->

Rahaa vaaditaan lisää poliisille--->

Mistä rahat sitten tulee poliisien pussiin? Ei varmaankaan kansalta?

=Rahaa palaa syyttömien kuulusteluihin ja tutkimuksien takia.

=Rahaa palaa turhaan kansalaisten verokassasta.

Kaiken lisäksi, Miltä sinusta tuntuisi joutua poliisikuulusteluun murhasta
epäiltynä syyttömänä?
Anonyymi: csaasc 10.7.2008 12:32

Anonyymi
Kirveestä löytyy 10-40 eri sormenjälkeä

..ja kaikki syyttömien, koska murhaaja käytti käsineitä.
Anonyymi: Fasistit prkl 10.7.2008 20:51

Anonyymi
Otetaan tällainen hypoteesi

Yleisessä käytössä olevalla kirveellä on murhattu/tapettu ihminen--->

Kirveestä löytyy 10-40 eri sormenjälkeä--->


Kuka maksaa sen tonnin tunti, jota MINUN vapaa-aikani maksaa jos joku muu sitä tuhlaa? Veronmaksajat? Työnantaja? Virheen tehnyt poliitikko?

Vai pitääkö se tonni "ottaa takaisin" turpasaunana?
Anonyymi: NN 10.7.2008 22:43

Anonyymi
Jos tällaiselle olisi oikeasti tarvetta niin miksi varkaat jäävät nykyäänkin kiinni hyvin suurella prosentilla. On niitä rikoksia ennenkin ratkaistu ihmisten yksityisyyttä riistämättä. Miksi suostuisimme tällaiseen? Eikö olisi aika kansalaisten ymmärtää, että syyt joilla tällaisia vapaudenriistoaskeleita ajetaan ovat tuulesta temmattuja pelotteita. Aivan kuten Yhdysvalloissa WTC-isku oli CIA:n operaatio saada ihmiset pelon valtaamana hyväksymään päättäjien lait, joilla yksilöiltä riistetään kaikki lain tuoma turva "TERRORISTIEN" takia.
Anonyymi: Anti-NWO 14.7.2008 22:56

Anonyymi
Täällä taas kovat jätkät kommentoi. Vittu mitä porukkaa.


Viestisi informaatioarvo tasan 0. Edustat kenties juuri tätä valtavaa Hollywood-viihteen aivopesemää karjalaumaa, jota pukumiehet pyörittää mielensä mukaan Hegeliläisen filosofian mukaan, mikä on koko ongelman ydin. Sormenjäljet ja virtsanäytteet tarjotaan joka tuuttiin, kuhan illalla tulee taas salkkarit? Olisinpa väärässä, maailma olisi paljon parempi paikka.
Anonyymi: Anti-NWO 15.7.2008 19:25
Sivut:1 2 3
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Facebook pitää palvelunsa ilmaisena

27.09.2011 Yhteisöpalvelu Facebook vakuuttaa pysyvänsä ilmaisena kaikille käyttäjille, vaikka laajasti levinnyt kiertokirje väittää muuta.


2013

Kolme vuotta sitten

Harvat ja valitut pääsevät testaamaan Steam-pelikonsolia

27.09.2013 Steam-asiakas saattaa saada Valven Steam Machinen testiin, jos on onnekas. Yhtiö lähettää kourallisen prototyyppikonsoleita aktiivipelaajille.

.