Taloussanomat
Sormenjäljet passirekisterin lisäksi poliisille?

Effin puheenjohtaja tyrmää sormenjälkirekisterin

Sormenjälkirekisteriin halutaan vuoteen 2019 mennessä lähes kaikki Suomen aikuiset.

9.7.2008 11:59 Kansalaisjärjestö Effin puheenjohtaja arvostelee sisäministeriön työryhmän valmistelemaa esitystä sormenjälkirekisteristä. Poliisi on jo kertonut kiinnostuksestaan kansalaisten sormenjälkiin.

Kaikissa EU-maissa tullaan ensi kesästä alkaen tallentamaan passien siruille biometrisiä tunnisteita eli kasvokuvia ja sormenjälkiä. Poliisijohtaja Kimmo Hakosen johtama sisäministeriön työryhmä suunnittelee passirekisterin ohelle sormenjälkirekisteriä.

Sanomalehti Aamulehden mukaan uusi poliisiylijohtaja Mikko Paatero haluaa sormenjälkirekisterin myös poliisivoimien käyttöön. Hän uskoo rekisterin olevan hyödyllinen vakavien rikoksien ehkäisemiseen ja tutkimiseen.

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio on sormenjälkirekisteriä vastaan. Aarnion mukaan mahdolliset rekisterin virheet ja väärinkäytökset voisivat olla vakavasti haitallisia. 

Tietojen kerääminen
ja käyttö arveluttaa

Myös sähköisten oikeuksien puolustamiseen keskittynyt Effin puheenjohtaja Tapani Tarvainen tyrmää idean.

Hän pitää yleensä ottaen tällaisten tietojen keräämistä varmuuden vuoksi arveluttavana, ikään kuin ihmiset olisivat jo oletusarvoisesti rikollisia.

– Kaikella tiedolla on taipumusta tulla väärinkäytetyksi, ja jos sitä kerätään vain varmuuden vuoksi, niin se ei ole hyvä idea, Tarvainen toteaa.

Yleisesti ottaen kaikenlaisen tiedon kerääminen varmuuden vuoksi mahdollisia väärinkäytöksiä ajattelematta on hänen mielestään yleistynyt muutenkin jo liikaa. Tarvainen muistuttaa, että sormenjälkien perusteella on syyttömiä syytetty jo aiemminkin.

– Kaikki rekisterithän vuotavat, ennemmin tai myöhemmin se tieto päätyy vääriin käsiin ja mitä enemmän sitä luetaan, sitä enemmän se antaa mahdollisuuksia mitä ihmeellisempiin väärinkäytöksiin ja vahinkoihin.

Jutun kirjoitti: Hannu Nokso-Koivisto

Hannu Nokso-Koivisto

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (26)

Sivut: 1 2 3
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Mikko Paatero haluaa sormenjälkirekisterin myös poliisivoimien käyttöön. Hän uskoo rekisterin olevan hyödyllinen vakavien rikoksien ehkäisemiseen ja tutkimiseen.
Jus joo perseenreikä - DNA rekisterinkin piti alunperin olla vain ns vakavien rikosten selvittelyyn - murhat etc - mutta nyt poliisit esittivät tuossa muutama vuosi sitten että ko rekisteriä voisi käyttää esim ns nakkivarkauksien ja kellarimurtojen selvittelyyn - otettiinko muuten KIMMO SASILTA DNA-näyte hänen tapettuaan autolla vastaantulen auton kuljettajan joku aika sitten.

Siellä missä ABC -anlyysin perusteellä oikea rikollis-RAHA liikkuu ei poliisin toimesta tutkita eikä oteta näytteitä - TARKOITAN SIIS POLIITIKKOJA JA
FIRMOJEN JOHTAJIA. Joko poliitikkojen korruptio unohtui - vanhanen on kuin ei tajuaisi mitään, ei muutakuin ranskanpullaa syömään.
Anonyymi: otettiinko muuten KI 9.7.2008 12:14

Anonyymi
Tjaa...tässä ei olla kaukana täydellisestä valvonnasta. Sormenjälkirekisteri on sinänsä ok, mutta rajoitteita siihen kuka saa sitä käyttää on syytä olla. Käytännössä poliisilla ei tule olla oikeutta tutkia kansalaisten tietoja ilman riittäviä epäilyjä rikoksesta.

Mikä taas on "riittävä epäily" on rajana hyvinkin häilyvä, teletunniste ja salakuunteluasioissa (ja varmasti monissa muissakin) viranomaiset ovat saaneet todella paljon oikeuksia viime vuosina - ehkä olisi syytä pistää homma tässä kohtaa jäihin, jo pelkästään kansalaisoikeuksienkin vuoksi.
Anonyymi: Peelo 9.7.2008 12:30

Anonyymi
Mitä haittaa siitä olisi, että moni rikos ratkeaisi? Olisipahan suurempi peloite rikosten tekijöille, että heidän, myös meidän "rehellisten", sormenjäljet ja dna-tiedot olisivat jo valmiiksi rekisterissä.

Toki järjestelmässä on aina aukkonsa, mutta mielestäni pahantekijät pitäisi saada kiinni. Ulkomaalaisille voisi jakaa esim pelkät sormenjäljet ja dna:t, jotka pystyttäisiin jäljittämään id:n perusteella siihen maahan mistä ko. henkilö on kotoisin. Sen maan viranomaiset sit päättäisivät, että luovutetaanko ko. henkilön henkilötietoja.
Anonyymi: Nimetön 9.7.2008 12:35

Anonyymi
Normaalioloissa ja vastuuntuntosten ihmisten valvonnassa, näistä ei ole suurempaa haittaa.

Huono puoli tässä on se, että jos ja kun hommat menevät pahaan suuntaan, ei tätä silloin voi enää peruuttaa ja tässä on taas uusi ase ihmisten alistamiseen.

Nykyään on voimassa jotenkin sairas ajattelumalli. Jos jotain voi tehdä, se pitää tehdä ihan varmuuden vuoksi ajattelematta seuraamuksia.

Jo se perustelu sormenjälkirekisterille on aivan ala-arvoinen. Vakavimmat (=suurin yhteiskunnallinen haitta) rikokset ovat talousrikoksia, joista ei jäädä sormenjäljillä kiinni. Joku juoppoporukassa tehty puukotus selviää ilman sormenjälkiäkin.
Anonyymi: Jepuli Jee 9.7.2008 13:39

Anonyymi
EVVK.

Uutisoikaa sitten kun tuo EFFI ei tyrmää jotain. Etenkin jos kyse on rikollisuuden torjunnasta, EFFI taatusti tyrmää sen, tai ainakin paheksuu sitä voimakkaasti.
Anonyymi: EFFI alas 9.7.2008 13:57

Anonyymi
Joopa joo. Jos tämä menee läpi, rikolliset pistävät hanskat käteen. Ja taas on yksi tyhjänpäiväinen rekisteri lisää.

Kaikkia muita rikospaikan liepeillä tavaroita hipelöineitä kyllä tullaan kuulustelemaan. Todella tehokasta resurssien käyttöä sanon minä!
Anonyymi: T. Dude Sr. 9.7.2008 13:59

Anonyymi
On käsittämätöntä miten tullainenkin urpo on taas pääsetty poliisi ylijohtajaksi. Kenkää tosta pitäisi antaa, eikä edes harkita tälläistä asiaa. Kyllä tämä alkaa enemmän ja enemmän muistuttamaan entistä natsi-saksaa.
Anonyymi: jepjep 9.7.2008 14:19

Anonyymi
Tässä on onneksi asia mihin voimme vielä yrittää itsekin perinteisen demokratian keinoin vaikuttaa. Päätöksen tekee kuitenkin eduskunta ja "vasta" alkusyksystä.

Jos moinen rekisteri syö teitä yhtä paljon kuin minua, käykää allekirjoittamassa adressi vastaan osoitteessa
http://www.adressit.com/sormet
Anonyymi: Jozsef Pap 9.7.2008 14:25

Anonyymi
Mitä haittaa siitä olisi, että moni rikos ratkeaisi?


Niin, että tuomitaan kuka tahansa rikoksesta että "rikos saadaan ratkaistua"? Sitähän se käytännössä tarkoittaa.

Poliisi toimii jo nyt niin, että ellei syyllistä saada kiinni, tuomitaan se, joka saadaan kiinni. Tästä on oikein lakikin olemassa.

[quote]
Olisipahan suurempi peloite rikosten tekijöille, että heidän, myös meidän "rehellisten", sormenjäljet ja dna-tiedot olisivat jo valmiiksi rekisterissä.


Ammattirikolliset käyttävät hanskoja, heidän sormenjälkensä kun ovat jo nyt rekisterissä. Ei tällä ole edes tarkoitus valvoa ammattilaisia. Ei siis pelota ketään, paitsi syyttömiä. Fasistisen valtion keskeisiä kulmakiviä: Olet syyllinen, kunnes tuomioistuin sinut vapauttaa.


Toki järjestelmässä on aina aukkonsa, mutta mielestäni pahantekijät pitäisi saada kiinni.


Puhdasta jeesustelua, johon ei _syyttömien_ sormenjälkirekisteri auta yhtään. Kun poliisi ei viitsi edes aseluparekisteriä lukea, ennen kuin huutaa iltapäivälehdille suuren uutisen valtavasta asekätköstä, niin miten kuvittelet, että sormenjälkirekisteri auttaa?

Poliisihan kerää jo nyt kaikkien kiinniotettujen sormenjäljet rekisteriin, ihan siitä riippumatta, syytetäänkö heitä mistään. Toki lainvastaisesti, mutta eihän se fasistista poliisia ole ennenkään haitannut. Poliisi siis haluaa vallitsevalle käytännölle lainsäätäjän siunauksen, noin käytännössä.
Anonyymi: Tuomas 9.7.2008 15:08

Anonyymi
Jep.
a) Tällä konstillahan saadaan esille rikospaikalla vierailleita kansalaisia satamäärin, mutta luultavasti ei syyllisiä. Sen sijaan ns. väärässä paikassa olleet ihmiset saattavat joutua hankaluuksiin yksityiselämässään, kun tulee kutsu kuulusteluihin.

b) Mitä laajemmalla käyttäjäkunnalla on pääsy rekisteriin, sitä laajempi on käyttäjäkunta, jonka yksittäistä jäsentä voidaan lahjoa tai kiristää hankkimaan tietoja rekisteristä vääriint tarkoituksiin.

c) Kun rekisteri on luotu, tietoja ei poliisilta saa takaisin enää millään, eikä sormenjälkiään voi vaihtaa. Vaan entäpä jos maassa vaihdetaan järjestelmään, siirrytään diktatuuriin 20 vuoden päästä. Sellaisen järjestelmän käsissä rekisteri on kova ase, jos kohta se olisi sitä jo nykyisessäkin 'järjestelmässä'.
Anonyymi: virkamies 9.7.2008 15:13
Sivut: 1 2 3
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Nokia lupaa N9:een lisää sovelluksia

27.09.2011 Nokia lupaa tuoda yhtiön ainoaan Meego-puhelimiin uusia sovelluksia. Nokia tukee Symbian-kehittäjiä, jotka tekevät sovelluksista version Meego-ympäristöön .


2013

Kolme vuotta sitten

Läpihuutojuttu: Lumia 1020 pesi uuden iPhonen kameran

27.09.2013 Se ei ollut edes vaikeaa. Lumia 1020:n kohuttu ja kehuttu kamera peittosi mennen tullen iPhone 5S:n kameran The Next Webin testissä. Itse puhelimella on kuitenkin ongelmansa.

.