Taloussanomat
Sano mielipiteesi verkossa

Kaavailtu sormenjälkirekisteri repi työryhmää

Nykyinen biopassi sisältää digitaalisen kasvokuvan.
Kuva: Markku Ulander/Lehtikuva

11.9.2008 14:55 Valtionhallinnon keskustelufoorumi Otakantaa.fi kaipaa nyt kansan mielipiteitä ristiriitaisesta aiheesta, nimittäin sormenjälkien lisäämisestä passeihin ja oheen aiotusta sormenjälkirekisteristä. Asiaa valmistellut työryhmä ei sekään saavuttanut yksimielisyyttä aiheesta.

Nykyisellään niin sanottuihin biopasseihin tai sirupasseihin ympätään haltijan digitaalinen kasvokuva. EU:sta juontunut ehdotus sormenjälkien tallettamisesta passeihin nytkähti Suomessa juuri eteenpäin. Luonnos passilain muuttamista koskevasta esityksestä lähti lausuntokierrokselle keskeisille viranomaisille ja järjestöille.

Riitaisa aihe

Esityksen mukaan sormenjäljet otettaisiin hakijalta, joka hakee tavallista passia, väliaikaisia passeja, diplomaatti- ja virkapassia tai merimiespassia. Sormenjäljet otettaisiin myös ulkomaalaisilta, jotka hakevat Suomessa myönnettäviä matkustusasiakirjoja eli muukalaispassia ja pakolaisen matkustusasiakirjaa.

Aihe on hankala. Iso kiistakysymys on se, että esityksen mukaan sormenjäljet myös talletettaisiin kansalliseen tietokantaan muun muassa poliisin käytettäviksi. Tällaisia tilanteita olisivat esimerkiksi vainajien tunnistaminen sekä erityisen vakavien rikosten ehkäiseminen ja selvittäminen, sisäministeriö kertoo.

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio on ilmaissut vastustavansa sormenjälkirekisteriä. Samoilla linjoilla on myös kansalaisten sähköisiä oikeuksia puolustava Electronic Frontier Finland ry. Pelkona on tietojen väärinkäyttö ennemmin tai myöhemmin.

Sopii siis odottaa, että tänään avautunut Otakantaa-keskustelu aiheesta kerää voimakkaitakin mielipiteitä. Kirjoitushetkellä kukaan ei vielä ollut kommentoinut asiaa.

Työryhmän sisällä eriäviä mielipiteitä

Luonnos esityksestä on valmisteltu sisäasiainministeriön asettamassa työryhmässä, johon kuuluu jäseniä sisäasiainministeriön ohella useista muista ministeriöistä ja organisaatioista. Sisäministeriön mukaan työryhmä ei ole ollut kaikilta osin yksimielinen esityksen sisällöstä.

Oikeusministeriö muun muassa lausuu, että EU:n passiasetus ei edellytä sormenjälkien rekisteröimistä.

- Työryhmän esitykseen ei olisi tullut sisällyttää säännöksiä kansalaisten biometristen sormenjälkitietojen rekisteröinnistä passirekisteriin. Ehdotukset sormenjälkien rekisteröinnistä tulisi poistaa ehdotuksesta. Sen sijaan tulisi esitykseen ottaa säännökset passinhakijalta otettujen sormenjälkien hävittämisestä passinhakijan saatua passin tai passihakemuksen tultua hylätyksi tai peruutetuksi, oikeusministeriö tiivisti kantansa lausumassaan.

- Perustuslain takaaman yksityisyyden suojan rajoittaminen sormenjälkien rekisteröinnillä voidaan asettaa kyseenalaiseksi.

Muukin hankkeen työskentelyaineisto on luettavissa Hare-tietokannasta.

Lausunnot on pyydetty toimittamaan 8.10. mennessä, ja esityksen on tarkoitus tulla voimaan ensi keväänä ennen EU:n asettamaa määräaikaa, joka on 28.6.2009.

Jutun kirjoitti: Tuomas Linnake

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Mainitut yritykset

Kommentit (7)

Sivut: 1
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Hieno vuosi Suomen totalitaristisille poliitikoille; Internet-sensuuri jolla sensuroidaan sensuurin vastustajat, ja sormenjälkirekisteri jolla pelotellaan loputkin ruotuun ja varmistetaan ettei kansalaisilla ole harhakuvia perustuslaillisista oikeuksista.
Anonyymi: TMK 11.9.2008 22:13

Anonyymi
Ei missään nimessä!

Minulla on oikeuteni itseeni ja yksityisyyden suojaani.
Mitä meidän päättäjät pelkäävät niin paljon että pitää ruveta kaventamaan meidän perustuslaillisia oikeuksia?

Taitaa meidän demokratia olla jo näennäis- demokratia, siitä ei pitkä matka ole demokratian irvikuvaan....
Anonyymi: Katu-uskottava 11.9.2008 23:28

Anonyymi
Miksi sormenjälkirekisteriä ei voisi perustaa? Minulla ei ainakaan ole mitään salattavaa. Jos joku ajattelee foliohattu päässä sitä, että ihmisten arkisia tekemistä seurattaisiin jotenkin ottamalla sormenjälkiä esim. polttoaineautomateista ja RAY:n pelikoneista, niin kyllähän tämä on hänen elämässään niitä pienimpiä murheita.
Anonyymi: Ritmo 12.9.2008 12:19

Anonyymi
Ritmolle;

lue historiaa ja eritoten katso kohta mitä Saksalaiset tekivät päästyään käsiksi hollantilaisten hienoon ja tarkkaan väestörekisteriin käsiksi.

Sitä paitsi olemme maksaneet kalliin hinnan historiassa päästäksemme tälle tasolle demokratiassa. Johon kuuluvat tietyt kansalaisten oikeudet, kuten vahva yksityisyyden suoja.

Mikä syy on niin pelottava että yksityisyyden suojaa pitää purkaa, paljonko rikollisuus on kasvanut viimeisen kymmenen vuoden aikana?

Kun antaa pikkusormen, ne vie koko käden.
Anonyymi: katu-uskottava 12.9.2008 13:38

Anonyymi
Katu-uskottava,

Yksityisyyden suoja sitä ja yksityisyyden suoja tätä. Sen nimissä on aina hyvä nousta barrikadeille. En kokisi yksityisyyteni oleva mitenkään vaarassa, vaikka minusta olisi synnytyslaitoksella otettu DNA-näyte ja sormenjäljet niiden kaikkien muiden tietojen oheen. Samat tiedot on otettava ylös myös maahanmuuttajilta yms.

Nytkin meistä on jo niin kattavat rekisterit olemassa, että sen joutuminen "saksalaisten" käsiin olisi katastrofi. Siksipä kaiken sen tiedon suojaamiseksi onkin tehtävä vähintään yhtä paljon töitä kuin tähänkin asti.

Itse arvostaisin tämmöistä rekisteriä erityisesti sen vuoksi, että hyvin pienetkin rikokset saataisiin entistä suuremmalla prosentilla ratkottua, isommista puhumattakaan.
Anonyymi: Ritmo 12.9.2008 16:22

Anonyymi
Vastavuoroisuusperiaatteen mukaan kansalaisille voitaisiin antaa oikeus ennaltaehkäisevästi listiä väärinkäytöksiin mahdollisesti syyllistyvät virkamiehet.
Anonyymi: suojeluskunta 12.9.2008 21:31

Anonyymi
Sormenjäljet eivät riitä osoittamaan mitään muuta kuin sen, että henkilö on koskenut esineeseen tai pintaan. Jos tekijä saadaan verekseltään kiinni, ei jäljillä tehdä mitään. Jos muuta johtolankaa kuin sormenjäljet ei ole, liikutaan muutenkin hyvin heikoilla jäillä.

Ai niin, mielestäni wc-tilojen ovet pitäisi poistaa ja makuuhuoneisiin asentaa valvontakamerat. Eihän minulla ole salattavaa.
Anonyymi: asd-plop 12.9.2008 21:40
Sivut: 1
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday


2013

Kolme vuotta sitten

Youtube hautaa siivottomat kommentit

25.09.2013 Googlen yhteisöpalvelut Youtube ja Google+ ovat alkaneet siivota Youtuben usein räävitöntä kommentointia.

.