Taloussanomat
Css-purkuohjeen levittämisestä

Lex Karpelaa vastustanut tuomittiin

Marko Sihvo korosti myös, että hänen lähettämänsä ohjelmapätkät eivät mahdollista suoraa kopiointia, vaan ainoastaan levyjen katselun.
Kuva: Outi Mustonen / Lehtikuva

22.10.2008 13:25 Dvd-levyjen suojauksen purkukoodia levittänyt Marko Sihvo sai haluamansa oikeudenkäynnin, mutta lopputulos ei ollut hänen toivomansa. Mies tuomittiin tiistaina Helsingissä.

Nettiaktivisti Marko Sihvo protestoi tekijänoikeuslain uudistus "Lex Karpelaa" muun muassa osallistumalla internetin Organisoituun keskusteluun, jonne hän lähetti dvd-levyissä käytetyn css-suojauksen (content scrambling system) ohittamisen mahdollistavaa koodia.

Sihvoa vastaan nostettiin syyte vuoden alussa, ja hänet tuomittiin tiistaina (pdf) Helsingin käräjäoikeudessa. Hänen katsottiin syyllistyneen myös suojauksen kiertämisen yllytykseen.

Sihvon rangaistus on 30 päiväsakkoa, ja tuomiota mietittäessä oikeus otti huomioon muun muassa sen, että Sihvo oli itse ilmoittautunut poliisille.

Tehokas vai tehoton?

Tässäkin oikeudenkäynnissä yksi keskeisistä kysymyksistä oli, voidaanko jo vuonna 1999 kierrettyä css-suojausta pitää lain edellyttämänä "tehokkaana teknisenä toimenpiteenä". Oikeuden mukaan kyllä voidaan.

Päätös on mielenkiintoinen, sillä Helsingin käräjäoikeus katsoi toisin, kun samaa css-kiertoa puitiin viime vuonna muiden aktivistien tiimoilta. Silloin muun muassa Mikko Rauhala sai vapauttavan tuomion.

Hovioikeus kuitenkin kumosi käräjäoikeuden päätöksen vuotta myöhemmin ja tuomitsi Rauhalan sekä toisen vastaajan. Nyt dvd-salauksen kiertoon yritetään hakea korkeimman oikeuden ennakkopäätöstä.

Jutun kirjoitti: Tuomas Linnake

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (45)

Sivut: 1 2 3 4 5
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Vaan 30 päiväsakkoa? Linnaa tollasesta pitäis tulla! Vaarallinen rikollinen, ties vaikka olisi myös terroristi-lapsipornonlevittäjä-Pekka-Eric-Mattiauvinen !!
Anonyymi: Idioottimaista 22.10.2008 13:39

Anonyymi
Ei oikein yhteistä linjaa tunnu löytyvän.
On niin arpapeliä mitä tuomioita tulee.
Anonyymi: Nakki 22.10.2008 13:40

Anonyymi
Haluaako tää sit taas sanoo että jälleen dvd katselu linuxilla on laitonta?
Anonyymi: Nimetön 22.10.2008 13:43

Anonyymi
Haluaako tää sit taas sanoo että jälleen dvd katselu linuxilla on laitonta?


Jep.
Anonyymi: Rockhound 22.10.2008 13:53

Anonyymi
Ei oikein yhteistä linjaa tunnu löytyvän.
On niin arpapeliä mitä tuomioita tulee.


Joo, eikä sitä lakkaa miettimästä onko oikeuslaitoksella oikeastaan edes tarvittavaa teknistä ymmärtämystä jakaa tuomioita tällaisessa asiassa...
Anonyymi: Rockhound 22.10.2008 13:54

Anonyymi
Nythän tässä on yhteinen linja sekä käräjä- että hovioikeudessa. Jos hakee oikeutta, niin sitä myös saa.
Anonyymi: Nimetön 22.10.2008 13:59

Anonyymi
Arvomme seuraavan tuomion...
Anonyymi: Höh 22.10.2008 14:00

Anonyymi
Oikeuden perusteluissa sanotaan mm. ettei tavallinen käyttäjä voi vahingossa purkaa suojausta, mutta se pidä paikkaansa.

Netissä on ollut ennen nykyisen tekijänoikeuslain voimaantuloa lailliseti kaupan ohjelmia, ja on edelleen kuten dvdxcopy, joilla dvd:n kopiointi onnistuu tavalliselta sovelluskäyttäjältä css:stä huolimatta.

Joten koska on olemassa henkilöitä jotka ovat hankkineet ohjelmansa ennen nykyisen tekijänoikeuslain voimaantuloa, jolloin ne olivat täysin laillisia, ja joilla on edelleen ko. ohjelmat toimivina hallussaan, niin suojauksen tehokkuus on todellakin varsin kyseenalainen.

Tämä oikeuslaitoksen ja lainsäätäjän asiantuntemattomuus, tai sen esittäminen ja itse lainsäätäjien venkoilu tässä asiassa, ei kyllä todellakaan anna hyvää esimerkkiä varsinkaan niille ikäluokille jota tämä asia eniten koskee ja joille se esimerkki olisi kaikkein tärkeintä, mutta sitä niittää mitä kylvää ...
Anonyymi: J-P Laine 22.10.2008 14:21

Anonyymi
Ai niin, minäkin osallistun nyt tähän dvd-purkuohjeen levittämiseen ja vieläpä sellaisen ohjeen, jota kaikki tavalliset sovelluskäyttäjät voivat käyttää.

Eli ottakaapa VISA valmiiksi, jos ette käytä esim. PAYPAL'ia ja sitten googleen hakusanaksi dvdxcopy ja loppu onkin sitten normaalia nettikauppaa.
Anonyymi: J-P Laine 22.10.2008 14:25

Anonyymi
Ei saakeli näitä harmaahapseja. Nämä sällit tekevät päätöksiä tunteen eikä järjen perusteella. Ja jos jotain ei ymmärrä niin sitä on syytä vastustaa.
Anonyymi: ChE 22.10.2008 14:28
Sivut: 1 2 3 4 5
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Facebook pitää palvelunsa ilmaisena

27.09.2011 Yhteisöpalvelu Facebook vakuuttaa pysyvänsä ilmaisena kaikille käyttäjille, vaikka laajasti levinnyt kiertokirje väittää muuta.


2013

Kolme vuotta sitten

Bill Gates sanoo, että Ctrl+Alt+Del -komento oli virhe

27.09.2013 Microsoftin perustaja ja pitkäaikainen pääjohtaja Bill Gates kutsui Ctrl+Alt+Del -komentoa virheeksi.

.