Taloussanomat
Bushin perintö seuraajalleen

Obama on nyt "miserable failure"

Yahoo neuvoo Obaman verkkosivulle sanoilla miserable failure.

23.1.2009 11:43 Yhdysvaltojen tuore presidentti Barack Obama peri edeltäjältään viran lisäksi hakukonepommin. Valkoinen talo voi tuskin koskaan enää käyttää sanoja miserable ja failure verkkosivuillaan.

Jos Yahoon hakusivulla kirjoittaa sanat "miserable failure", tulevat hakutulosten kärkeen Yhdysvaltojen tuoreen presidentin Barack Obaman sivut Whitehouse.gov-sivustolla.

Syynä on niin sanottu Google-pommi, jonka Obama on perinyt edeltäjältään George W. Bushilta. Google-pommi käyttää hyväkseen hakukoneiden tapaa luokitella tietoa myös linkkitekstien perusteella, jotka viittaavat tiettyyn sivuun.

Temppu keksittiin vuona 2005, ja levisi verkossa nopeasti. Kun tarpeeksi monet tekivät verkkosivuillaan "miserable failure"-sanoista linkin Bushin elämänkertaan Valkoisen talon sivuilla, tämä  vaikutti myös hakukoneisiin.

Google purki pommin vuonna 2007 muuttamalla algoritmiaan. Esimerkiksi Yahoo ei kuitenkaan ole menetellyt samoin.

Lisäksi Valkoisen talon verkkosivut ovat ryhtyneet ohjaamaan liikennettä, ja Bushin elämänkertaa vanhasta osoitteesta (http://www.whitehouse.gov/president/gwbbio.html) Obaman sivulle osoitteeseen: http://www.whitehouse.gov/administration/president_obama/

Valkoisen talon sivut kertovat hakukoneille, että muutos on pysyvä, kertoo verkkopalvelu Searchengineland.

Vaikka Google muutti algoritmiaan, eivätkä sanat "miserable failure" enää nosta Bushin tai Obaman sivuja hakutulosten kärkeen, saattaa Google-pommi laueta vielä.

Jos Valkoinen talo ikinä käyttää verkkosivuillaan sanoja miserable tai failure, on todennäköistä, että pommittajien linkkitekstien ansiosta Valkoisen talon tai Obaman sivut nousevat jälleen näillä hakusanoilla listan kärkeen.

"Miserable failure" ei tuo Valkoisen talon sivuja Yahoon suomalaisen version käyttäjille.

Jutun kirjoitti: Perttu Pitkänen

Perttu Pitkänen

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (18)

Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Yahoon hakukone? Hei pliis kamoon..
Anonyymi: Häkä 23.1.2009 13:17

Anonyymi
Tuota noin niin. Tämä onnistui googlellakin jo ehkä 6 vuotta sitten. Ei taida enään mutta nyt kyllä uutisoidaan jo vanhaakin vanhempaa juttua.
Anonyymi: E.K.Virtanen 23.1.2009 14:11

Anonyymi
Jos vaikka lukisit ensin mitä siinä artikkelissa lukee.


Temppu keksittiin vuona 2005, ja levisi verkossa nopeasti. Kun tarpeeksi monet tekivät verkkosivuillaan "miserable failure"-sanoista linkin Bushin elämänkertaan Valkoisen talon sivuilla, tämä vaikutti myös hakukoneisiin.

Google purki pommin vuonna 2007 muuttamalla algoritmiaan. Esimerkiksi Yahoo ei kuitenkaan ole menetellyt samoin.
Anonyymi: Sami 23.1.2009 14:15

Anonyymi
Uutisoinnin arvoinen asia ainakin.
Anonyymi: Sombre 23.1.2009 14:49

Anonyymi
Yahoon hakukone? Hei pliis kamoon..


Et vissiin tiedä, että tuo on aika suosittu hakukone valtameren toisella puolella. 17% osuus jenkkien nettihauista ei ole mikään pieni kakku.
Anonyymi: Anders P 23.1.2009 15:52

Anonyymi
Oiva esimerkki siitä miten googlen/internetin antamiin tietoihin pitää suhtautua
Anonyymi: tapsa 23.1.2009 17:10

Anonyymi
Yahoon hakukone? Hei pliis kamoon..


Et myöskään ilmeisesti tiedä sitä mikä oli suvereeni hakukone hallitsija jo silloin kun Googlen poikien autotalli oli vielä varastotilana.
Anonyymi: Nöf 23.1.2009 17:35

Anonyymi
ei nyt millään pahalla, mutta uutisen olisi voinut tiivistää pariin lauseeseen. Jos ei oikeita uutisia voi pitää lomaa...
Anonyymi: DC 23.1.2009 18:01

Anonyymi
ei nyt millään pahalla, mutta uutisen olisi voinut tiivistää pariin lauseeseen. Jos ei oikeita uutisia voi pitää lomaa...


DC on hyvä ja näyttää mallia. Ei millään pahalla, mutta voitteko te retardit vaikka juosta lähimpään järveen, ettei tarvi lukea näitä teidän kommenttejanne täällä.
Anonyymi: Hippi 23.1.2009 18:57

Anonyymi
Yahoo näyttää nykyään vähän niin kuin meillä MTV3:n nettiportaali. Kaikkea kaikille, uutisia, viihdettä jne... Ehkä siksi Yahoolla on vielä markkinarako, Google kun on lähinnä vain hakukone, joskin muitakin toimintoja löytyy.
Anonyymi: Suomalainen 23.1.2009 19:16
Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Twitter löysi veroparatiisin Euroopasta

26.09.2011 Mikroblogipalvelu Twitter perustaa kansainvälisen toimiston Irlantiin, Dubliniin.


2013

Kolme vuotta sitten

Tämä Googlen bugi vaanii miljoonia

26.09.2013 Googlen Gmail-palvelussa, jolla on yli 400 miljoonaa käyttäjää, on merkillinen sovellusvirhe, joka voi johtaa käyttäjän tilin jäädyttämiseen.

.