Taloussanomat
Tietopaketti kansalle

LVM: Lex Nokia ei riko perustuslakia

Kuva: Lehtikuva

16.2.2009 12:37 Liikenne- ja viestintäministeriö katsoi tarpeelliseksi julkaista tietopaketin, jossa käsitellään sähköisen viestinnän tietosuojalain muutosesitystä, "Lex Nokiaa".

LVM julkaisi sotkuisen Lex Nokia -viikon päätteeksi tietopaketin kiistellystä lakiesityksestä.
Verkkosivuilla vastataan kysytyimpiin julkisuudessa esillä olleisiin kysymyksiin ja oikaistaan tiettyä väitteitä lain sisällöstä ja sen vaikutuksista.

Ministeriö puuttuu tietopaketissaan muun muassa mielenosoittajien iskulauseeseen "Lex Nokia on täynnä mokia" ja toteamukseen, että esitetty laki rikkoo perustuslakia ja polkee kansalaisten perusoikeuksia.

– Väitteet ovat perusteettomia. Lex Nokia on saanut julkisuudessa valtavan arvosteluryöpyn ja sen ympärillä esitetään monia vääriä väitteitä. Tosiasiassa lakia on valmisteltu erittäin perusteellisesti, LVM kirjoittaa.

Ministeriön mukaan muutokset on nähty tarpeellisiksi, koska nimenomaan nyt voimassa oleva laki on tulkinnanvarainen. Sähköisen viestinnän tietosuojalain tullessa voimaan 2004 asetettiin seurantaryhmä arvioimaan lain vaikutuksia, ja seurantaryhmän mukaan tulkinnanvaraisuutta on erityisesti pykälässä 13, joka antaa oikeuden tunnistamistietojen käsittelyyn väärinkäytöstapauksissa.

– Väärinkäytösten käsittelyyn luodaan nyt avoimuutta, rajoituksia ja tarkennuksia. Erityisesti työntekijöiden asema paranee.

Muun muassa Kokoomusnuoret on arvostellut lakiesityksen valmistelua siitä, että eduskunnan perustuslakivaliokunta ohitti käsittelyssään oikeustieteen asiantuntijoiden lausunnot, "jotka yksiselitteisesti totesivat lakiehdotuksen olevan ristiriidassa perustuslain kanssa".

Villi viikko

Viime viikolla lakia edelleen puolustava viestintäministeri Suvi Lindén nostatti kulmakarvoja riisumispuheillaan, jotka hän myöhemmin kirjasi huumorin piikkiin.

Lakiesitys on tulossa eduskunnan ensimmäiseen käsittelyyn 24. helmikuuta.

Jutun kirjoitti: Tuomas Linnake

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (24)

Sivut: 1 2 3
EdellinenSeuraava

Anonyymi
"Ei se riko perustuslakia, kun me sanotaan niin!"

No mitäpäs tässä perustuslakivaliokunnalla sitten tekee. Toki kaikki ex-missit ja ex-urheilijat tietävät oikeusoppineita paremmin mikä rikkoo perustuslakia ja mikä ei.
Anonyymi: Näin 16.2.2009 12:57

Anonyymi
Hallituksen toiminta on mennyt täydeksi farssiksi. Pääministeriä kiinnostaa oikeudenkäynti vanhaa hoitoaan vastaan. Katainen kokoomuslaisine ystävineen keskittyvät opposition mollaamiseen verraten heitä milloin Terijoen hallitukseen ja milloin mihinkin. Linden on oma itsensä, edellisellä kerralla tuli lähtö kun myönsi valtion avustuksen golfkerhoon jossa oli itse osakkaana ja lähellä kävi lähtö taas. Pääsi oikein etusivulle mutta ilmeisesti edellisestä etusivun vierailusta saadulla kokemuksella osasi paikata mokansa "huumorilla" nopeasti. Jos näiden virikkeiden kanssa käy aika pitkäksi niin ainahan voi jatkaa presidentin valtaoikeuksien karsimista. Näin laman uhan alla hallituksella tuskin voisi tärkeämpää tekemistä olla.

Laitanko asian vaikka napakasti näin että tämä on kiistatta huonoin hallitus itsenäisen Suomen historiassa. No, onneksi seuraaviin vaaleihin on enää 2 vuotta.
Anonyymi: Nolottaaaa 16.2.2009 13:02

Anonyymi
Eduskunnan puhemies unohtanut tehtävänsä ?
Anonyymi: Valvonta tehtävä 16.2.2009 13:07

Anonyymi
Nykyinen porvarihallitus vetää surkeudessa vertoja jopa edelliselle Ahon porvarihallitukselle. Tehdään lainvastaisia temppuja, jaetaan rahaa pitkin maailmaa ja samaan aikaan tarjotaan kotimaassa "ei oota" jne...

Internetliikenteen seurantaoikeus yrityksillä tai yhteisötilaajilla rikkoo räikeästi laissa määriteltyä yksityisyyden suojaa. Mitä se kuuluu kenellekään, mitä teen henkilökohtaisella nettiliittymälläni?
Anonyymi: Kokoomus on ihan USB 16.2.2009 13:09

Anonyymi
Kun ottaa huomioon miten lyhyttä on äänestäjien muisti, on luultavaa että samat **** saavat äänet myös ensi kerralla. Ja rumba senkuin jatkuu.
Anonyymi: Millä perusteella sa 16.2.2009 13:11

Anonyymi
"LVM: Lex Nokia ei riko perustuslakia"

Suomeksi: Lex Nokiaa ei perustuslaki koske.
Anonyymi: Ohituskaista 16.2.2009 13:26

Anonyymi
LVM = LinssiinViilausMinisteriö?!?
Anonyymi: chien 16.2.2009 13:31

Anonyymi
Turha lytätä koko ministeriötä. Eiköhän tekstin takana ole joku tai jotkut erityistahot. Sanavalinta kielii muusta kuin faktasta.
Anonyymi: Lena 16.2.2009 13:36

Anonyymi
Teoriassa nyt voimassakin oleva sähköinen tietosuojalaki antaa tarkkailla kaikkea nettiliikennettä sillä ehdolla, että palveluja kehitetään tai väärinkäytösen estämiseksi. 12§ ja 13§, Tosin pykälä 12 vaatii että siitä ilmoitetaan käyttäjille, mutta pykälä 13 ei vaadi mitään ilmoitus toimista. Lex nokia lisää kohtia lähinnä pykälään 13:sta (lähde 2). Ainut käsittääkseni tätä rajoittavat tekijät tulevat tällähetkellä muista laista, joten tulkinta on vaikeata ja sen takia sen soveltaminen on jäänyt pienelleen nykyisellään.

Nykyään voimassa oleva sähköinentietosuojalaki
lähde 1 http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2004/20040516

Mielestäni koko sähköinen tietosuojalaki pitäisi laittaa uusiksi ja tarkentaa erikseen, niin yrityksien osalta, kuin muitten yhteisöjenkin. Samalla hautautuisi lex nokiakin pois. Nykyään voisi periaatteessa väärinkäytösten tutkimiseksi tulkita koko TCP/IP protokolaa ja se paljastaisi käytännössä, niin nettisivujen selailemiset, email palvelimet mihin ollaan yhteydessä, kuin kaiken muunkin netinkäytön. Nykyisellään voidaan selvittää nickejä, salaamattomina lähteviä salasanoja ja henkilö jota tutkitaan on aika hankala välttämättä näyttää tätä toteen väärinkäytösten osalta, varsinkin jos tekninen tietämys ei ole huipputasolla. Ilman että mitään ilmoituksia mihinkään joutuu tekemään. Lex nokia lähinnä antaa vain tutkia lähettäjä ja vastaanottaja pop3 tai vastaavasta protokolasta. Toki se selkeyttää samalla sen että yhteisötilaaja saa tutkia kaikkea liikennettä mikä on sääntöjen vastaista, sillä velvoitteella että siitä ilmoitetaan. Tosin sähköpostin pop3 tai vastaavan protokolan tutkiminen on vain yrityksillä lex nokiassa.

Siinä mielessä poliisi olisi parempi esitutkinta taho, koska se on puolueettomampi. Poliisit harvemmin päättävät työntekijöitten töistä, palkasta ja esim. uranoususta. Miten voidaan todeta että työnantajan tulkinnat eivät vaikuta epäilyttävien kohdalla näihin seikkoihin, vaikka mitään laitonta ei olisi tapahtunukkaan.

Lex nokiasta kiinnostuneet:
lähde 2 http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/livm_19_2008_p.shtml

lähde 3 http://www.eduskunta.fi/valtiopaivaasiat/he+48/2008

Mielestäni lex nokia vain täydentää jo huonoa lakia, eikös tästä sähköisen tietosuojalain uudistuksesta tullut aikanaankin jo iso kohu ?
Anonyymi: JEA 16.2.2009 13:43

Anonyymi
Jos minä maksan meidän talouden ADSL-liittymän, niin saanko tämän lex nokian perusteella seurata vaimonkin sähköposteja? Yhteisöhän se on perhekin :)
Anonyymi: mielenkiintoinen kys 16.2.2009 13:46
Sivut: 1 2 3
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Android-superpuhelin paljastuu pian?

30.09.2011 Samsungin odotetulle huippupuhelimelle saatiin ehkä juuri julkistuspäivä. Google kutsui tilaisuuteen 11. lokakuuta.


2013

Kolme vuotta sitten

Lehti paljastaa: Kosketusnäyttö suututti Blackberryn perustajan

30.09.2013 Kanadalaisen älypuhelinvalmistajan vajoamisen taustalta löytyy korkeimman johdon kiistoja ja merkittävä epäonnistuminen operaattorisuhteissa, The Globe and Mail -lehti uutisoi.

.