Taloussanomat
Tietopaketti kansalle

LVM: Lex Nokia ei riko perustuslakia

Kuva: Lehtikuva

16.2.2009 12:37 Liikenne- ja viestintäministeriö katsoi tarpeelliseksi julkaista tietopaketin, jossa käsitellään sähköisen viestinnän tietosuojalain muutosesitystä, "Lex Nokiaa".

LVM julkaisi sotkuisen Lex Nokia -viikon päätteeksi tietopaketin kiistellystä lakiesityksestä.
Verkkosivuilla vastataan kysytyimpiin julkisuudessa esillä olleisiin kysymyksiin ja oikaistaan tiettyä väitteitä lain sisällöstä ja sen vaikutuksista.

Ministeriö puuttuu tietopaketissaan muun muassa mielenosoittajien iskulauseeseen "Lex Nokia on täynnä mokia" ja toteamukseen, että esitetty laki rikkoo perustuslakia ja polkee kansalaisten perusoikeuksia.

– Väitteet ovat perusteettomia. Lex Nokia on saanut julkisuudessa valtavan arvosteluryöpyn ja sen ympärillä esitetään monia vääriä väitteitä. Tosiasiassa lakia on valmisteltu erittäin perusteellisesti, LVM kirjoittaa.

Ministeriön mukaan muutokset on nähty tarpeellisiksi, koska nimenomaan nyt voimassa oleva laki on tulkinnanvarainen. Sähköisen viestinnän tietosuojalain tullessa voimaan 2004 asetettiin seurantaryhmä arvioimaan lain vaikutuksia, ja seurantaryhmän mukaan tulkinnanvaraisuutta on erityisesti pykälässä 13, joka antaa oikeuden tunnistamistietojen käsittelyyn väärinkäytöstapauksissa.

– Väärinkäytösten käsittelyyn luodaan nyt avoimuutta, rajoituksia ja tarkennuksia. Erityisesti työntekijöiden asema paranee.

Muun muassa Kokoomusnuoret on arvostellut lakiesityksen valmistelua siitä, että eduskunnan perustuslakivaliokunta ohitti käsittelyssään oikeustieteen asiantuntijoiden lausunnot, "jotka yksiselitteisesti totesivat lakiehdotuksen olevan ristiriidassa perustuslain kanssa".

Villi viikko

Viime viikolla lakia edelleen puolustava viestintäministeri Suvi Lindén nostatti kulmakarvoja riisumispuheillaan, jotka hän myöhemmin kirjasi huumorin piikkiin.

Lakiesitys on tulossa eduskunnan ensimmäiseen käsittelyyn 24. helmikuuta.

Jutun kirjoitti: Tuomas Linnake

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (27)

Sivut: 1 2 3
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Kukahan se siellä liikenneministeriössä on katsonut, että se ei riko perustuslakia ?

Joku anonyymi ?
Anonyymi: Kukkuu 16.2.2009 12:44

Anonyymi
"Ei se riko perustuslakia, kun me sanotaan niin!"

No mitäpäs tässä perustuslakivaliokunnalla sitten tekee. Toki kaikki ex-missit ja ex-urheilijat tietävät oikeusoppineita paremmin mikä rikkoo perustuslakia ja mikä ei.
Anonyymi: Näin 16.2.2009 12:57

Anonyymi
2. Kirjasto tai yliopisto, jne. voi Lex Nokian myötä luvallisesti tarkkailla kaikkea internet-liikennettäsi."Ei voi. On mahdollista, että yliopiston verkkoa käytetään väärin. Se näkyy ylikuormituksena: palvelinta esimerkiksi käytetään yli sovittujen rajojen. Jos tästä voi aiheutua huomattavaa vahinkoa, vain silloin voidaan selvittää tunnistamistiedoista, mistä kuormitus johtuu. Tämä on kuitenkin viimesijainen keino.niin... EI VOI, mutta VOI KUMMINKIN...
Anonyymi: Mikä linja? 16.2.2009 13:01

Anonyymi
Hallituksen toiminta on mennyt täydeksi farssiksi. Pääministeriä kiinnostaa oikeudenkäynti vanhaa hoitoaan vastaan. Katainen kokoomuslaisine ystävineen keskittyvät opposition mollaamiseen verraten heitä milloin Terijoen hallitukseen ja milloin mihinkin. Linden on oma itsensä, edellisellä kerralla tuli lähtö kun myönsi valtion avustuksen golfkerhoon jossa oli itse osakkaana ja lähellä kävi lähtö taas. Pääsi oikein etusivulle mutta ilmeisesti edellisestä etusivun vierailusta saadulla kokemuksella osasi paikata mokansa "huumorilla" nopeasti. Jos näiden virikkeiden kanssa käy aika pitkäksi niin ainahan voi jatkaa presidentin valtaoikeuksien karsimista. Näin laman uhan alla hallituksella tuskin voisi tärkeämpää tekemistä olla.

Laitanko asian vaikka napakasti näin että tämä on kiistatta huonoin hallitus itsenäisen Suomen historiassa. No, onneksi seuraaviin vaaleihin on enää 2 vuotta.
Anonyymi: Nolottaaaa 16.2.2009 13:02

Anonyymi
Eduskunnan puhemies unohtanut tehtävänsä ?
Anonyymi: Valvonta tehtävä 16.2.2009 13:07

Anonyymi
Nykyinen porvarihallitus vetää surkeudessa vertoja jopa edelliselle Ahon porvarihallitukselle. Tehdään lainvastaisia temppuja, jaetaan rahaa pitkin maailmaa ja samaan aikaan tarjotaan kotimaassa "ei oota" jne...

Internetliikenteen seurantaoikeus yrityksillä tai yhteisötilaajilla rikkoo räikeästi laissa määriteltyä yksityisyyden suojaa. Mitä se kuuluu kenellekään, mitä teen henkilökohtaisella nettiliittymälläni?
Anonyymi: Kokoomus on ihan USB 16.2.2009 13:09

Anonyymi
Kun ottaa huomioon miten lyhyttä on äänestäjien muisti, on luultavaa että samat **** saavat äänet myös ensi kerralla. Ja rumba senkuin jatkuu.
Anonyymi: Millä perusteella sa 16.2.2009 13:11

Anonyymi
"LVM: Lex Nokia ei riko perustuslakia"

Suomeksi: Lex Nokiaa ei perustuslaki koske.
Anonyymi: Ohituskaista 16.2.2009 13:26

Anonyymi
Ja musta on valkoinen kun LVM sen sanoo. Kukahan tuosta LVM:n tekstistä on vastuussa ja mikä on tekstin tarkoitus?
Anonyymi: Lena 16.2.2009 13:31

Anonyymi
LVM = LinssiinViilausMinisteriö?!?
Anonyymi: chien 16.2.2009 13:31
Sivut: 1 2 3
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Uutistoimisto: Microsoft vilauttaa tablet-Windowsia ensi viikolla

27.05.2011 Ohjelmistoyhtiö Microsoft aikoo tuoda ensi viikolla ennakkoesittelyyn Windows-käyttöjärjestelmän, joka on suunniteltu taulutietokoneille, kertoo uutistoimisto Bloomberg lähteisiinsä perustuen.


2013

Kolme vuotta sitten

Samsungin Espoon-keskus avautuu ensi kuussa – isokenkäiset avajaiset

27.05.2013 Applen pahin vastustaja älypuhelimissa avaa tutkimuskeskuksen Espooseen kesäkuussa.

.