Taloussanomat
Lain epämääräisyys huolestuttaa

Poliittisilta nuorisojärjestöiltä jyrkkä ei Lex Nokialle

Lakiesitys on tulossa eduskuntaan tiistaina.
Kuva: Sari Gustafsson / Lehtikuva

18.2.2009 12:30 Halki poliittisen kentän tuetussa kannanotossa pelätään, että lobbarit käyttävät hyväkseen kansanedustajien tietämättömyyttä.

Poliittiset nuoriso- ja opiskelijajärjestöt ilmaisevat syvän vastalauseensa Lex Nokialle keskiviikolle päivätyssä kannanotossaan.

Suurelta osalta poliitikoista tuntuu puuttuvan tekninen asiantuntemus ja mielenkiinto perehtyä uuden lainsäädännön vaikutuksiin ihmisten päivittäisessä elämässä ja lobbarit käyttävät tätä siekailematta hyväkseen, järjestöt arvioivat.

Järjestöt vastustavat Lex Nokiaa ja haluavat, että se vedetään pois eduskunnan käsittelystä. Viestintäministeri Suvi Lindén (kok.) on kuitenkin tehnyt selväksi, ettei hänellä ole mitään sellaisia aikomuksia.

Epämääräisyys
pelottaa

Ensi tiistaina eduskunnan täysistunnon käsittelyyn tuleva lakiuudistusesitys siirtäisi työnantajille sekä muille yhteisötilaajille, kuten oppilaitoksille, kirjastoille ja jopa taloyhtiöille, oikeuksia, jotka aikaisemmin ovat olleet vain poliisilla.

Järjestöjen mukaan työnantaja saisi aloittaa esimerkiksi sähköpostien tunnistetietojen valvonnan pelkällä ilmoituksella, kun poliisi tarvitsisi siihen edelleen tapauskohtaisen luvan. Oikeusoppineet ovat asiantuntijalausunnoissaan yksimielisesti tuominneet lakiesityksen perustuslain vastaiseksi, vaikka liikenne- ja viestintäministeriön mukaan esitys ei riko perustuslakia.

– Perustuslakivaliokunta on todennut, että tämä ei ole perustuslain vastainen, eli virallisesti väite pitää paikkansa. Mutta pitää ottaa huomioon, että kaikki Suomen johtavat valtiosääntöoikeuden asiantuntijat ovat todenneet esityksen olevan perustuslain vastainen, Keskustan Opiskelijaliiton puheenjohtaja Antti Kurvinen alleviivaa.

Kurvinen korostaa liittonsa ymmärtävän kyllä lain tarkoituksen ja varsinkin it-alan sekä tietointensiivisten yritysten tarpeen seurata jollakin tavalla sisään ja ulos kulkevaa tietoa. Pelisääntöjä siis tarvitaan, mutta lain epämääräisyys huolestuttaa.

– Yhteisötilaajan käsite on hirveän epämääräinen. Meistä lakiesitystä voisi muuttaa sillä tavalla, että se koskisi ainoastaan yrityksiä. Tämä on hieman hätäisesti valmisteltu ja siinä on sudenkuoppia, Kurvinen toteaa.

Kurvinen katsoo Lex Nokian toteutuessaan mahdollistavan huvittaviakin tilanteita, missä esimerkiksi Keskusta-puolue voisi seurata ainakin teoriassa omien ministereidensä tietoliikennettä.

Ironisesti Lindén on perustellut uuden lain tarvetta muun muassa sillä, että juuri nykyinen lainsäädäntö on epämääräinen.

"Eivätkö kansanedustajat
tiedosta?"

– Tietoyhteiskuntalakien kantavana periaatteena on ollut sähköisten ja perinteisten viestintävälineiden yhtenäinen kohtelu. Onko nämä periaatteet kaikessa hiljaisuudessa haudattu vai eivätkö kansanedustajat todella tiedosta myöntävänsä työnantajille oikeuksia, jotka ovat verrattavissa kirjepostin ja puheluiden valvontaan, kysyvät järjestöjen puheenjohtajat.

Järjestöjen mukaan tietoyhteiskuntaa koskevan uuden lainsäädännön lähtökohtana eivät näytä olevan ihmisten tarpeet, vaan lakeja säädetään yksipuolisesti yritysten ja teollisuuden mittatilaustyönä.

Jutun kirjoitti: Tuomas Linnake

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Mainitut yritykset

Kommentit (28)

Sivut:1 2 3
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Miksei kukaan kysy eduskunnan puhemieheltä mitään ? Sen valvonta, että eduskunta noudattaa perustuslakia on NIMENOMAAN eduskunnan puhemiehen tehtävä, ei kenenkään muun.

Perustuslain 42§ mukaan eduskunnan puhemiehellä on velvollisuus valvoa, että eduskunta noudattaa perustuslakia.

Niimpä Eduskunnan puhemiehellä Sauli Niinistöllä on velvollisuus valvoa, että kyseistä lakia ei säädetä perustuslain vastaisesti.

Pitää toivoa, ettei Niinistö ole täysin kykenemätön tekemään työtänsä


EVVK
Anonyymi: Terv Saukki 18.2.2009 18:08

Anonyymi
Miten söpöä ja hassua, lisää pientä pullanassua :-)
Anonyymi: hiphihhih 18.2.2009 19:27

Anonyymi
Ehdotan, että Suomen lippuun tehtäisiin muutos, se voisi jatkossa olla banaaninkuva valkoisella taustalla. Kansallislauluksi voitaisiin ottaa joku hyvä sambabiisi. Josta maksettaisiin tekijänoikeusjärjestöille kohtuullisena korvauksena 5 miljardia vuodessa. Teoston johtajan vuosipalkka voitaisiin samalla nostaa 1,5 miljardiin.


Mitä ihmeen tekemistä Lex Nokialla on tekijänoikeusjärjestöjen kanssa? Onpas outo kommentti vaikka tietty liioiittelevuudessaan hauska.
Anonyymi: ihme 18.2.2009 21:11

Anonyymi
Saisiko samanlaisen poikkipoliittisen iskurintaman aikaiseksi myös noita idioottimaisia tekijänoikeuslakivirityksiä vastaan?Eipä taida saada. Tekijänoikeudet kun ovat ihmisten oikeuksien turvaamiseksi tehtyjä. Lex Nokia on taas ihmisten oikeuksia vastaan. Pikku ero?Väärässä olet. Eri puolueiden nuorisojärjestöjen poikkipoliittinen rintama tosiaankin järjesti eduskunnan edessä mielenosoituksen, kun tekijänoikeuslakia käsiteltiin eduskunnassa. Kyllä tekijänoikeuslakejakin siis vastustetaan. Ja Suomeenkin on nyt myös perustettu piraattipuolue ( http://www.piraattipuolue.fi ). Tällä hetkellä Ruotsissa kaikkien puolueiden nuorisojärjestöt kannattavat vapaata tiedostojen jakoa ja latausta, ja vastustavat hallituksen suunnitelmia tekijänoikeuslain kiristämiseksi. ( http://www.piraattiliitto.org/uutiset/2009/02/kaikki-ruotsin-poliittiset-nuorisojarjestot-laillistaisivat-tiedostojen-jakamisen )Ja jos vähänkään viitsisit perehtyä asiaan, niin voisit huomata, että ne tekijänoikeudetkin valitettavasti ovat usein hyvinkin vastakkaisia ihmisten oikeuksiin nähden.


joo joo ja mä muistan että 60-luvulla kaikki oli vasemmistolaisia. Eiköhän toi höhlä piratismi-"vallankumouskin" mene ohi kun sitä kannattavat teknonörtit kasvaa aikuisiksi. Niin ne stalinistitkin aikoinaan.
Anonyymi: joo joo 18.2.2009 21:13

Anonyymi
Mistä nämä Lindenit, Sasit ja muut menneisyyden haamut ilmestyy aina kokoomukseen kun nuoret (Katainen, Stubb,Virolainen, ...) saavat puolueen nousuun.

Taas sama kääkkäkaarti kumartelee eri suuntaan kuin äänestäjäkunta ja tulos on että että nämä pienen porukan typeryydet tiputtaa kohta kokoomuksen kannatuksen takaisin demarien ja keskustan taakse.

Toivottavasti kokoomuksen nuoripolvi laittaa ojennukseen nämä ajastaan pihalla olevat omaa etuaan tavoittelevat "kokoomusparrat"
Anonyymi: Toivonpaja on kohta 18.2.2009 23:06

Anonyymi
porukan typeryydet tiputtaa kohta kokoomuksen kannatuksen takaisin demarien ja keskustan taakse


Öö.. Hyvä?
Anonyymi: Nimetön 19.2.2009 1:24

Anonyymi
"Perustuslakivaliokunta on todennut, että tämä ei ole perustuslain vastainen, eli virallisesti väite pitää paikkansa. Mutta pitää ottaa huomioon, että kaikki Suomen johtavat valtiosääntöoikeuden asiantuntijat ovat todenneet esityksen olevan perustuslain vastainen" - Niinpä niin ...

Noh, vaikka tämä laki tulisikin voimaan ilman perustuslainsäätämisjärjestystä, niin siitä huolimatta tuomioistuimilla on yhä edelleen velvollisuus tätäkin lakia soveltaessaan ilman erllistä pyyntöä tutkia sen suhde perustuslakiin.

Eli esimerkiksi jonkun yrityksen tai yhteisön Lex Nokiaan perustuvan seuranta-ilmoituksen jälkeen oikeusistuimelta voidaan hakea seurannan kieltoa vedoten Lex Nokian perustuslainvastaisuuteen perusteena nuo valtiosääntöoppineiden perustuslakivaliokunnalle antamat lausumat.

Näin ollen onkin varsin mielenkiintoista, että paljonko lopulta nuo _riippumattomien_ valtiosääntöoppineiden lausunnot painavat suhteessa perustuslakivaliokunnan "kantaan", kun ikäänkuin pukkeina kaalimaanvartijoina perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja on samasta hallituspuolueesta kuin lakia valmisteleva ministeri ja muutenkin hallituspuolueilla lienee enemmistö ko. valiokunnassa.

Ei oikein muutenkaan näytä asialliselta lainvalmistelulta, taas kerran, kun ensin pyydetään asiantuntijalausuntoja ja sitten ne tosiassa jätetään ottamatta huomioon ...
Anonyymi: J-P Laine 19.2.2009 13:08

Anonyymi
Miksei kukaan kysy eduskunnan puhemieheltä mitään ? Sen valvonta, että eduskunta noudattaa perustuslakia on NIMENOMAAN eduskunnan puhemiehen tehtävä, ei kenenkään muun.

Perustuslain 42§ mukaan eduskunnan puhemiehellä on velvollisuus valvoa, että eduskunta noudattaa perustuslakia.

Niimpä Eduskunnan puhemiehellä Sauli Niinistöllä on velvollisuus valvoa, että kyseistä lakia ei säädetä perustuslain vastaisesti.

Pitää toivoa, ettei Niinistö ole täysin kykenemätön tekemään työtänsä


PITÄÄKÖ SINUN JOKA ARTIKKELIIN LAITTAA TUO SAMA KOMMENTTI PRKL!
Anonyymi: Nimetön 19.2.2009 14:27
Sivut:1 2 3
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Aasialaisvalmistaja vannoo Meegon nimeen

30.09.2011 Taiwanilainen laitevalmistaja Asus jatkaa Meego-laitteiden toimituksia uuden Tizen-käyttöjärjestelmän julkistamisesta huolimatta, PC Magazine kertoo.

.