Taloussanomat
Ruotsi, Luxemburg ja Tanska EU-maiden kärjessä

Raportti: Suomi on USA:ta kilpailukykyisempi

Kuva: Marja Seppänen-Helin

25.2.2009 14:58 (päivitetty 16:09) Suomi sijoittui hyvin Yhdysvaltalaisen ITIF-säätiön kilpailukyky- ja innovaatiovertailussa. Suomen asema on kuitenkin kehittynyt naapurimaata Ruotsia hitaammin viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Suomi on innovatiivisempi ja kilpailukykyisempi kuin tyypillinen EU-maa. Näillä mittareilla tarkasteltuna Suomi päihittää myös Yhdysvallat.

Tätä mieltä ollaan yhdysvaltalaisen Information Technology and Innovation Foundationin keskiviikkona julkaistussa innovaatio- ja kilpailukykyraportissa (pdf).

Se patistaa päättäjiä EU:ssa ja Yhdysvalloissa katsomaan peiliin: innovaatioihin on panostettava, mikäli mielii säilyttää kilpailukykynsä.

Eniten kehitystä on viimeisen kymmenen vuoden aikaan tapahtunut ITIF:n mukaan Aasiassa.  

ITIF:n tutkimusryhmän tarkastelemasta 40 maasta kilpailukykyisin ja innovatiivisin on Singapore. EU-maista Ruotsi, Luxemburg ja Tanska sijoittuvat kuudennelle sijalle yltänyttä Suomea paremmin.

Tutkijat Suomen
valttina

ITIF tarkasteli maiden innovatiivisuutta ja kilpailukykyä pisteyttämällä niitä 16 mittarin avulla.

Niissä katsottiin muun muassa inhimillisen pääoman määrää, innovaatiokapasiteettia, yrittäjyyttä, it-infrastruktuuria, talouspolitiikka ja -tilannetta. 

Parhaimmat pisteet Suomi saa ITIF:ltä tutkijoiden osalta. Tässä kategoriassa Suomi sai pisteitä luonnontieteen ja teknologian tutkijoiden suhteellisen suuresta osuudesta.

Kiina petrannut
eniten

Raportin mukaan Suomen ja Yhdysvaltojen tilannetta synkentää kuitenkin niiden kilpailukyvyn ja innovatiivisuuden kasvun tyssääminen.

ITIF:n mukaan erityisesti Kiina on parantanut asemiaan viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Yhdysvallat sen sijaan ei ole tullut juuri kilpailukykyisemmäksi tai innovatiivisemmaksi vuoden 1999 jälkeen.

EU-maiden osalta taas Suomea hitaampaa kehitys on ollut vain Saksassa, Italiassa ja Kreikassa.

ITIF:n mukaan esimerkiksi Ruotsi on kyennyt parantamaan asemiaan viimeisen kymmenen vuoden aikana Suomea enemmän.

Jutun kirjoitti: Aleksi Moisio

Aleksi Moisio

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (4)

Sivut: 1
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Kilpailukyky = korkeat hinnat + pieni palkka.


Tuohan on juuri kilpailukyvyn perusta. Myyt kilpailukykyisellä hinnalla joka tarkoittaa samalla ettet voi juhlia liikaa ostaessasi. Tätä lähtökohtaa sitten pyritään parantamaan tekemällä parempaa tuotetta kuin kilpailijat joilloin hintaa voi pyytää enemmän ja/tai tuottamalla tehokkaammin kuin kilpailijat jolloin kate paranee.
Anonyymi: hmm 25.2.2009 16:49

Anonyymi
Kilpailukykyinen palkka = varmasti joudut käymään kilpailua työttömien ystäviesi kanssa, kummat tienaavat paremmin.
Anonyymi: JP 25.2.2009 19:14

Anonyymi
Selailin raporttia, mutta minunkatsomissani taulukoissa USA ja Ruotsikin olivat Suomen edellä. Mistähän kohdasta tuollainen otsikko on repäisty?
Anonyymi: Nimetön 26.2.2009 10:54

Anonyymi
Siis HALOO......mitä tuolla otsikolla halutaan sanoa? Suomi on juuri niinkuin se on; kehitysmaiden tasolla. Suomella on Nokia. Ja ei muuta.

Metsä/paperi teollisuus on sata vuotta vanha juttu, se on ohi. Jos suomella ei olisi Nokiaa, olisimme kaikki asumassa metsässä. Siellä minne suomalaiset kuuluvatkin.

Kaikki mitä Suomi on saanut aikaan perustuu maan homogeeniseen tilanteeseen, ja kansan kyykyttämiseen. Siinä Suomen todellinen netto, netto tilanne. Täällä ei mikään ole todellista innovaatiota, vain mitä on kyykyttämisen ansiosta tullut.

Toinen on tilanne esim Ruotsin tai Tanskan kanssa, nämä maat ovat aivan oikeasti satsanneet ja uskoneet omaan kansaansa ilman kyykyttämistä. Ja ei ole erityisen ihmeellistä että olemme hieman samassa haarukassa USAn kanssa, koska luulemme että heitä kannattaa seurata.

Paradoksaalista kyllä, USAssa on vain markkinointi kulttuuri se mikä voisi auttaa myös Suomea. Mutta juuri siinä kohtaa suomalaiset eivät seuraa USAa, tai ketään muutakaan maata. Suomessa on kyllä tiettyä potentiaalia mutta myynti ja markkinointi puuttuu.

Ja taas sen kulttuurin kautta syntyy innovaatio koska se luo haasteita siitä kuinka pärjätään kilpailussa. Eli se homma ei onnistu tutkijoiden tai insinöörien kautta. Joo, sorry, ei todellakaan.
Anonyymi: EX PAT 26.2.2009 11:49
Sivut: 1
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Tietoturvaajat saavat potkut

27.09.2011 Tietoturvayhtiö Tectia irtisanoo seitsemän työntekijää, potkut jäävät pelättyä pienemmiksi.


2013

Kolme vuotta sitten

Myynti innostaa: ZTE tekee toisen Firefox-puhelimen

27.09.2013 ZTE:n varovaisesti myymästä Firefox-puhelimesta on tullut yllätyshitti. 100 000 kappaleen myynti elokuun puolesta välistä lukien rohkaisee julkaisemaan kehittyneemmän halpamallin.

.