Taloussanomat
Sosiaalisen verkoston kloonaussyytös ei mennyt läpi

Facebook joutuu sietämään StudiVZ-verkostoa

Facebook joutuu sietämään Saksassa kilpailijaansa, opiskelijoiden StudiVZ-sosiaalista verkostoa

19.6.2009 17:59 Facebook joutuu sietämään lähes kaltaistaan ainakin Saksassa. Se on hävinnyt Kölnin maaoikeudessa syytösjuttunsa saksalaista kilpailijaa StudiVZ:iä vastaan.

StudiVZ on saksalainen sosiaalinen verkkoyhteisö opiskelijoille. Sen perusti kaksi berliiniläistä opiskelijaa Ehssan Dariani ja Dennis Bemmann lokakuussa 2005. Se siirtyi Holzbrinck-konsernin omistukseen vuoden 2007 alussa.

Amerikkalainen Facebook oli valittanut saksalaisoikeuteen siitä, että StudiVZ olisi kopioinut sitä ja jopa hankkinut sen lähdekoodit laittomasti haltuunsa - ja pitäisi siten kieltää harjoittamansa epäreilun kilpailun perusteella. Oikeuden mukaan valittajalta kuitenkin puuttuivat riittävät näytöt syytteisiinsä.

Oikeus totesi myös, että StudiVZ:n käynnistäessä marraskuussa 2005 toimintansa Saksassa, kilpailija Facebook ei ollut täällä vielä jäljiteltäväksi tarpeeksi tunnettu. Saksankielinen Facebook on ollut olemassa vasta vuoden 2008 maaliskuusta lähtien.

Facebook on nostanut vastaavan jutun saksalaista kilpailijaansa vastaan myös kotipaikallaan Kaliforniassa, mutta prosessi on siellä vielä kesken. Saksassakin juttu voi jatkua, mikäli amerikklaisyritys valittaa Kölnin maaoikeuden päätöksestä seuraavaan asteenseen, ylempaan maaoikeuteen.

Jutun kirjoitti: Jussi Tuormaa

Jussi Tuormaa

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (9)

Sivut: 1
EdellinenSeuraava

Anonyymi
PÖH!
Anonyymi: rydel 20.6.2009 13:17

Anonyymi
Nimimerkki Järkyttävää: "hankkinut sen lähdekoodit laittomasti haltuunsa". Ihanko oikeasti tarvitaan muita perusteluita? Jos epäillään, että joku on tehnyt jotain laitonta, niin kyllä se on jo itsessään riittävä peruste pyytää oikeudelta arviota asiaan liittyen.
Anonyymi: Tommy 22.6.2009 1:55

Anonyymi
PÖH!


Kiinnostava kommentti, joka toi uuden näkökulman tähän asiaan...
Anonyymi: kirjoittelen, siis o 22.6.2009 10:54

Anonyymi
Milläköhän tavalla tälläisia lähdekoodien varastamisia sitten voidaan todistella puolin tai toisin?

Facebook on julkaissut ainakin osan lähdekoodistaan open sourcena. Voisikohan tämän perusteella syyttää tätä StudiVZ:tä ;)
Anonyymi: Nimetön 22.6.2009 12:52

Anonyymi
Linkittäkääpä edes nämä uutiset oikein. Twitter -hakkerointiuutista klikattaessa pääsee tänne. jippii.
Anonyymi: Haxa 22.6.2009 15:15

Anonyymi
Facebook on julkaissut ainakin osan lähdekoodistaan open sourcena. Voisikohan tämän perusteella syyttää tätä StudiVZ:tä ;)


Luultavasti tässä kuitenkin on kyse siitä osasta, joka ei ole avointa. Eihän tuossa oikeusjutussa muuten mitään järkeä olisi.
Anonyymi: Alsh 23.6.2009 0:01

Anonyymi
StudiVZ on kyllä niin selvä Facebook -kopio kun vain voi olla. Käsittämätön päätös oikeudelta, mutta ilmeisesti oikeus haluaa lähinnä voittaa maanmiehilleen vähän aikaa, ennen kuin tuomio tulee ylemmissä oikeusasteissa.
Anonyymi: A 23.6.2009 10:17

Anonyymi
Kaverien painostuksesta liityin Facebookiin ja nyt joudun sietämään sitä...
Anonyymi: LoL 23.6.2009 11:41

Anonyymi
Periaatteessa kyllä ymmärrän Facebookia, kun sillä on todellakin pahoja paikallisia kilpailijoita, esim StudiVZ Saksassa tai Vkontakte Venäjällä. En siis ihmettelisi, jos Vkontaktekin saa pian syytteen niskoilleen jostain asiasta!

Henkilökohtainen mielipide TÄSSÄ asiassa (eli ei periaatteellisesti) on, että kova kilpailu on vain massojen haitaksi! Facebook on just sen takia hyödyllinen, koska KAIKKI on siellä! Mua kun niin harmittaa, että kaikki mun Saksalaiset ja Venäläiset ystävät on siellä omissa yhteisöissään, muttei Facebookissa! Venäjällä suurin osa ihmisistä ei edes tunne Facebookia!!!

Mutta aina toki pitää oikeus ja lait pitää mielessä. Facebookin täytyy vain parantaa palveluaan niin, että massat tulevat sinne ihan itsestään (siis entistä enemmän kuin tähän mennessä)! =)
Anonyymi: Saksalais-Venäläis-S 25.6.2009 13:27
Sivut: 1
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

IS: Android-sovellukset voisi saada Nokia N9-puhelimeen

26.09.2011 Ohjelmistoyhtiöt tarjoavat ratkaisuja, joilla Android-puhelimille kehitetyt sovellukset voisi saada toimimaan Meego-laitteissa, muun muassa Nokia N9-puhelimessa, kertoo Ilta-Sanomat.


2013

Kolme vuotta sitten

Anturivika kaasupolkimessa: Nissan vetää melkein miljoona autoa

26.09.2013 Vika saattaa aiheuttaa moottorin yllättävän sammumisen, Nissan varoittaa.

.