Taloussanomat

Rasististen linkkien kriminalisointi kummastuttaa

Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

20.1.2010 12:57 Oikeusministeriön työryhmä ehdotti eilen, että rasististen ja muukalaisvihamielisten tekojen kriminalisointia selkeytettäisiin. Työryhmän ehdotus rasistisiin materiaaleihin johtavien linkkien kriminalisoimisesta ei saa kannatusta Effiltä tai Piraattipuoleelta.

Kansalaisjärjestö Effi ja Piraattipuolue kummeksuvat oikeusministeri Tuija Braxille (vihr.) eilen luovutettua ehdotusta (pdf) rasistisista rikoksista.

Ehdotus tähtää siihen, että Suomessa otettaisiin käyttöön Euroopan neuvoston tietoverkkorikoksia koskevan sopimuksen rasisminvastainen lisäpöytäkirja ja EU:n rasismin torjuntaa koskeva puitepäätös.

Keskustelupalstoilla ja blogeissa kiinnostusta on herättänyt etenkin ehdotuksen kohta, joka käsittelee linkkejä rasistisille nettisivuille.

Työryhmä ehdottaa, että rikoslakia muutettaisiin siten, että aikaisempi säännös kiihottamisesta kansanryhmää vastaan saisi uutena tekotapana "levittämisen" rinnalle "asettamisen yleisön saataville".

– Muutoksella varmistettaisiin kiihottamispykälän soveltuminen linkkien avaamiseen rasistista ynnä muuta kiihottamista sisältäville internetsivuille, ehdotuksessa todetaan.

Linkkien
avaaminen?

Piraattipuolue ehti ottaa kantaa ehdotukseen jo eilen. Sen mukaan sekava ehdotus tekisi sananvapaudesta vaikeammin ymmärrettävän kokonaisuuden.

Puolue tulkitsee työryhmän ehdottavan, että jo pelkkä rasistisille sivuille johtavan linkin avaaminen muuttuisi rangaistavaksi. Puolueen mukaan tämä sotii netin perusajatuksia vastaan.

– Esityksen tuoma epävarmuus johtaisi liialliseen varovaisuuteen keskusteluissa ja siten mitätöisi sananvapauden merkitystä, puheenjohtaja Pasi Palmulehto arvioi tiedotteessa.

Effin hallituksen puheenjohtaja Tapani Tarvainen  kertoo, ettei hän ole ehtinyt perehtyä vielä kunnolla mietintöön. Järjestön lopullinen kanta on siis vielä auki, mutta alustavat tiedot ehdotuksen sisällöstä hämmentävät.

– Jos olen ymmärtänyt lehtitietojen perusteella oikein, että linkin avaaminen olisi rangaistavaa, tilanne on täysin absurdi. Eihän linkkiä avatessa voi vielä tietää, minne se johtaa, Tarvainen sanoo.

Työryhmän puheenjohtaja, lainsäädäntöneuvos Ilari Hannula oikeusministeriöstä kuitenkin kertoo, että kyseessä on harmillinen väärinkäsitys.

– Kysymys on tietenkin linkin perustamisesta, eikä siitä, että joku ryhtyy lukemaan eli avaa sivun.

Työryhmä ei siis ole ehdottamassa, että rasistiseen materiaaliin johtavan linkin klikkaaminen muuttuisi rangaistavaksi.

Hakukoneiden linkit
saavat synninpäästön

Hannulan mukaan linkittämisen rangaistavuus edellyttäisi myös tarkoituksellisuutta.

Esimerkiksi Googlen ei voitaisi katsoa syyllistyvän rikokseen, vaikka joku löytäisi sen avulla linkin rasistiseen materiaaliin. Hannulan mukaan kyse on saman sortin asiasta kuin keskustelupalstojen ylläpitäjien vastuussa.

– Näkisin, ettei tällaisessa tapauksessa voida ajatella, että olisi syyllistytty rikokseen.

– Tällöinhän pelkän hakujärjestelmän perustaminen muuttuisi rikolliseksi, koska ne sisältävät mahdollisuuden päästä rasistista materiaalia sisältävälle sivulle, Hannula linjaa.

Harmaalla alueella liikkuisi sen sijaan hakukone, joka olisi perustettu pelkästään rasistisen nettimateriaalin etsimistä varten.  

– Tämä olisi jo aika lähellä ajatusta rasistisen tiedon levittämisestä.

Oikeusministeriön työryhmän esitys lähtee seuraavaksi lausuntokierrokselle, jonka odotetaan valmistuvan maaliskuussa. Eduskunnan käsittelyyn lakimuutokset ehtivät aikaisintaan syksyllä, Hannula arvioi.  

Jutun kirjoitti: Aleksi Moisio

Aleksi Moisio

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (87)


Anonyymi
Hei muistaako joku millä tagilla sai perustettua rasistisen linkin?

Etkö muka tätä muistanu.... Kirjotat mustalla ;)
Anonyymi: Nimetön 20.1.2010 14:38

Anonyymi
"Ehdotus tähtää siihen, että Suomessa otettaisiin käyttöön Euroopan neuvoston tietoverkkorikoksia koskevan sopimuksen rasisminvastainen lisäpöytäkirja ja EU:n rasismin torjuntaa koskeva puitepäätös."

Puitepäätös ja lisäpöytäkirja eivät vaadi linkkien kieltämistä, se on työryhmän oma keksintö. Missä muissa EU-maissa tällainen mielivaltainen laki muka on toteutettu tai aiotaan toteuttaa?

Ilari Hannulan kommenteista voikin päätellä, että linkkien kielto on vain keino varmistaa syyttäjille ja oikeusistuimille mahdollisimman suuri pelivara. Linkittäjä eli "rasistisen tiedon levittäjä" ei voi varmasti tietää tekonsa laillisuutta kuin vasta tuomion jälkeen. Tulkinta vaihtelee poliittisen tilanteen ja tuomioistuimen mukaan.

Vaikka tavoite eli nettikeskustelujen rauhoittaminen olisi kuinka hyvä tahansa, niin keinona ei saa käyttää tällaista lain harmaan alueen laajentamista normaaliin netin käyttöön.
Anonyymi: Roope 20.1.2010 14:40

Anonyymi
Harmaalla alueella liikkuisi sen sijaan hakukone, joka olisi perustettu pelkästään rasistisen nettimateriaalin etsimistä varten.


Tarkoittaa samaa kuin Google-linkin laittaminen jossa on jo rasistisia tuloksia tuottava hakusana mukana!

Eli myös rasismista keskustelua kiellettäisiin, sensuroitaisiin ja estettäisiin, kun ei voisi enää viitata/vastata rasistisiin väitteisiin mm. linkkien avulla.

Sananvapauden raiskaaminen ei ole oikeutettua edes kauniilla tavoitteilla kuorrutettuna. Tie helvettiinkin on kivetty hyvillä naivistisilla aikeilla...
Anonyymi: Kypsä Arska 20.1.2010 14:41

Anonyymi
Tämäpä menee hassuksi. Paljonkohan Googlelle tulee sakkoa, sillä kun taitaa olla aika monta linkkiä rasistisille sivuille ?
Anonyymi: Ihmettelijä 20.1.2010 14:46

Anonyymi
Linkkihän on periaatteessa viittaus toiseen materiaaliin, toiselle internetsivulle. Eli jos ajatellaan ihan perinteistä kirjallisuutta, vaikkapa jotain tutkimusta rasismista, niin siinä saatettaisiin mainita että kirjassaan zzzzz, sivulla 123 kirjailija yyyy esittää rasistisia mielipiteitään. En ole asiaa tarkistanut mutta uskoisin että lähdeteoksiin tarkka viittaaminen on niiden sisällöstä huolimatta sallittua ja jopa tietyissä tilanteissa vaadittua.
On aika keinotekoisen kuuloista että sama tutkimus netissä olisi kriminalisoitavissa jos tekstissä mainittaisiin viittaus http://www.rasistinenesimerkki.fi sivulle.
Mielestäni vastuu rasistisesta(tai muusta laittomasta) sisällöstä kuuluu aina sisällön tuottajalle, ehkä myös sen esillelaittajalle. Ei kuitenkaan enää sille joka kertoo mistä tällaista materiaalia löytyy. Oli nyt sitten kyseessä www-sivu tai maininta mistä porttikongista löytyy rasistinen kirjoitus. Älytöntä.
Anonyymi: akkaka 20.1.2010 14:58

Anonyymi
[quote]Hei muistaako joku millä tagilla sai perustettua rasistisen linkin?
Etkö muka tätä muistanu.... Kirjotat mustalla ;)[
/quote]

Niin, ja muista myös >a rasistinenhref="www.rasistinenlinkki.com"/a
Anonyymi: Nimetön 20.1.2010 14:58

Anonyymi
Tämäpä menee hassuksi. Paljonkohan Googlelle tulee sakkoa, sillä kun taitaa olla aika monta linkkiä rasistisille sivuille ?


Oli sitten liian hankala homma lukea koko artikkeli ennen kommentin kirjoittamista?
Anonyymi: Rupula 20.1.2010 15:06

Anonyymi
JÄREÄT SARJALINKITYKSET kielletään kokonaan yksityishenkilöiltä.

Kevyet facebook -linkit sen sijaan muuttuvat luvanvaraisiksi. Nimismieheltä on haettava linkitystä varten linkityslupatodistus. Tätä varten on esitettävä todistus linkitysseuran jäsenyydestä.
Anonyymi: Linkityslupavirasto 20.1.2010 15:14

Anonyymi
Saanko linkittää jatkossa vihatekstejä vilisevään koraaniin?


Uskonnot on suojattu rasismi -syytöksiltä.
Anonyymi: ... 20.1.2010 15:17

Anonyymi
Lainvalmistelijat eivät ole kuulletkaan tinyurl tyyppisistä palveluista. Tai vastaavista edelleenohjaavista palveluista. Mitens sitä tietää mihin joku uudelleenohjaava linkki huomenna vie?
Anonyymi: Tekniikka ja päättäj 20.1.2010 15:23
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

IS: Android-sovellukset voisi saada Nokia N9-puhelimeen

26.09.2011 Ohjelmistoyhtiöt tarjoavat ratkaisuja, joilla Android-puhelimille kehitetyt sovellukset voisi saada toimimaan Meego-laitteissa, muun muassa Nokia N9-puhelimessa, kertoo Ilta-Sanomat.


2013

Kolme vuotta sitten

Lehdet: Nokia silmäilee Alcatel-Lucentia – kaupoista ei vielä neuvoteltu

26.09.2013 Microsoft-kaupan jälkeen verkkoyhtiöksi jäävä Nokia on harkinnut ranskalaisen verkkolaiteyhtiö Alcatel-Lucentin ostamista. Asiasta kertovat Wall Street Journal -lehti (WSJ) sekä uutistoimisto Reuters.

.