Taloussanomat

Ministeri haluaa Suomesta pilviparatiisin

Kuva: Lehtikuva

16.2.2012 17:12 Ministeri Kiuru haluaa Suomen nousevan uudeksi pilviteollisuuden keskittymäksi.

Asunto- ja viestintäministeri Krista Kiuru (sd.) kannustaa suomalaista ict-teollisuutta rakentamaan maasta pilviteollisuuden keskittymän.

Pilvellä tarkoitetaan digitaalisten palveluiden käyttämistä internetin avulla niin, että tiedot sijaitsevat ulkopuolisilla palvelimilla. Tiedot eivät enää ole pc:ssä, kännyköissä tai muissa päätelaitteissa.

– Suomen talouden tuleva kasvu löytyy digitaalisten palveluiden huomattavasti nykyistä laajamittaisemmasta tuotannosta ja käytöstä. Näkemys kiteytyy sanoihin Kasvu, Innovaatiot, Digipalvelut ja Evoluutio (KIDE), Kiuru sanoi keskiviikkona Viestintäfoorumissa Helsingissä.

Loppukäyttäjille pilvi lupaa säästöjä, kun raskailta investointi- ja ylläpitokustannuksilta vältytään. Palvelujen kehittäjällä on mahdollisuus päästä välittömästi maailmanlaajuisille markkinoille, Kiuru uskoo.

– Tässä asiassa Suomella on edessään haasteita, johon voidaan vastata ainoastaan julkisen ja yksityisen sektorin uudenlaisella ja aikaisempaa huomattavasti syvemmällä yhteistyöllä, Kiuru huomautti tiedotteen mukaan.

Yksi haaste lienee verotus. Pari päivää sitten kävi ilmi, että yhteisöjätti Facebook olisi voinut sijoittaa merkittävän konesalinsa Suomeen, mutta valitsi Ruotsin muun muassa säästöjen takia. Suomi perii sähköveroa 17 euroa megawattitunnilta, mutta Ruotsi alle euron.

Kide-verkoston ensimmäisiä toimia ovat Krista Kiurun mukaan virtuaalisen tutkimuskeskuksen perustaminen, julkisen datan avaaminen myös käytännössä ja pilvipalvelujen testauslaboratorion luominen.

Jutun kirjoitti: Tuomas Linnake

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (38)


Anonyymi
Kannabis rules!
Anonyymi: Pilvee porukoille! 16.2.2012 19:58

Anonyymi
Jaa-a kaunis ajatus, mut entä se sähkövero verrattuna vaikka läntiseen naapuriin...
Anonyymi: eMale 16.2.2012 20:15

Anonyymi
Pilvellä tarkoitetaan digitaalisten palveluiden käyttämistä internetin avulla niin, että tiedot sijaitsevat ulkopuolisilla palvelimilla.

Seuraava askel kohti polisivaltiota. Mikäpä helpompaa valvoa kansalaisten tekemisiä kun jatkossa tarvita edes kotietsintälupia... mennään vaan serverille ja käydään "menu" läpi =/

Muutenkin tuollaiset pilvipalvelut on ihan hanurista. Työmaailmassa ehkä toimii jollain lailla mutta yksityisellä puolella karttaisin kuin ruttoa.
Anonyymi: StapioV 16.2.2012 20:21

Anonyymi
pöh... luulin että pilvi olisi pilvee eikä digidigiä.
Anonyymi: Z 16.2.2012 20:49

Anonyymi
Ministeri on pilvessä taas,niin kuin yleensä.
Anonyymi: Nimetön 16.2.2012 21:12

Anonyymi
Pilvellä tarkoitetaan digitaalisten palveluiden käyttämistä internetin avulla niin, että tiedot sijaitsevat ulkopuolisilla palvelimilla.

Seuraava askel kohti polisivaltiota. Mikäpä helpompaa valvoa kansalaisten tekemisiä kun jatkossa tarvita edes kotietsintälupia... mennään vaan serverille ja käydään "menu" läpi =/

Muutenkin tuollaiset pilvipalvelut on ihan hanurista. Työmaailmassa ehkä toimii jollain lailla mutta yksityisellä puolella karttaisin kuin ruttoa.


Totta ja kun tohon vielä lisätään se Finnetin Supermatrix hanke niin tuntuu jotenkin että toi on ihan tarkkaan suunniteltu juttu. Siihen päälle vielä salassa ajettu pakkokeino- vai mikä lie-laki jolla kansalaisilta voidaan poikkeusoloissa takavarikoida tietsikat ja kännyt viranomaisille. No äkkiäkös valtio tekosyyn varjolla julistaa poikkeustilan! Haiskahtaa tosiaan poliisivaltiohankkeelta.
Anonyymi: Nimetön 16.2.2012 22:19

Anonyymi
Poliitikko puhuu bisneksistä. Herää väistämättä kysymys montako miljardia verorahoja taas tarvitaan jaettavaksi maailmalle.
Anonyymi: umts umts 16.2.2012 22:20

Anonyymi
Loppukäyttäjille pilvi lupaa säästöjä, kun raskailta investointi- ja ylläpitokustannuksilta vältytään.

= Kaikki palvelut ovat edelleen saman hintaisia kun palveluntarjoajayhtiöt maksivoivat tulonsa.

Samaan aikaan operaattorit tekevät datansiirtokattoja per tilaaja joten nopeasti tuo pilven käyttämä data ollaan käytetty ja palvelu hidastuu huomattavasti josta seuraa käyttökokemuksen huonontuminen.

Ei taida ihan toimia toi pilvimaailma niinkuin on suunniteltu....
Anonyymi: seven 16.2.2012 22:39

Anonyymi
"pilvi" thihi-hi hihi-hihi
Anonyymi: kikatusta 16.2.2012 22:52

Anonyymi
En kyllä itse luottaisi mitään dataa tämän maan päättäjien hallintaan.
Eli jotta pilvipalvelut lentävät tarvitaan tiukka lainsäädäntö että data ja tietoliikenneyhteydet ovat turvassa ja niihin ei pääse käsiksi kukaan ministeri tms. jos joku päivä joku lehtikommentti sattuu kohdalle. Mutta tämä ei taida koskaan toteutua Suomessa!

Toiseksi - aina kun julkinen hallinto alkaa kehittää jotain uutta lopputulos on että rahaa palaa aivan turhaan, tuhansia tunteja uhrataan komiteoissa ja laaditaan esityksiä. Sitten palkataan konsultteja miljoonilla euroilla jotka laativat lisää selvityksiä. Lopulta päätetään käynnistää hanke josta kukaan ei oikein tiedä mitä pitäisi tehdä ja jälleen kerran rahaa palaa.

Lopulta pitkien viivästysten jälkeen on saatavilla koeversio joka ei toimi lähellekään niin kuin sen pitäisi koska aika on jo ajanut ohi.
Eli toivon että ministerit jättäisivät tälläiset oman egon pönkittämiset tekemättä - tulee paljon halvemmaksi.
Anonyymi: it ammattilainen 16.2.2012 23:11
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Vuonna 2015 kolariauto soittaa itse ambulanssin

27.09.2011 Euroopan matkapuhelinverkot ovat valmiina välittämään automaattisia hätäpuheluita kolaroivista autoista. Mobiiliverkossa on pikakaista hätäpuheluihin.


2013

Kolme vuotta sitten

Apple tuomittiin korvauksiin iPodin ohjauspyörästä

27.09.2013 Applen iPod-musiikkisoittimen aikanaan paljon hehkutettu ohjauspyörä ei ollutkaan Applen oma keksintö. Japanilaisen tuomioistuimen mukaan Apple oli käyttänyt japanilaisen keksijän patentoimaa teknologiaa.

.