Taloussanomat

Ministeri haluaa Suomesta pilviparatiisin

Kuva: Lehtikuva

16.2.2012 17:12 Ministeri Kiuru haluaa Suomen nousevan uudeksi pilviteollisuuden keskittymäksi.

Asunto- ja viestintäministeri Krista Kiuru (sd.) kannustaa suomalaista ict-teollisuutta rakentamaan maasta pilviteollisuuden keskittymän.

Pilvellä tarkoitetaan digitaalisten palveluiden käyttämistä internetin avulla niin, että tiedot sijaitsevat ulkopuolisilla palvelimilla. Tiedot eivät enää ole pc:ssä, kännyköissä tai muissa päätelaitteissa.

– Suomen talouden tuleva kasvu löytyy digitaalisten palveluiden huomattavasti nykyistä laajamittaisemmasta tuotannosta ja käytöstä. Näkemys kiteytyy sanoihin Kasvu, Innovaatiot, Digipalvelut ja Evoluutio (KIDE), Kiuru sanoi keskiviikkona Viestintäfoorumissa Helsingissä.

Loppukäyttäjille pilvi lupaa säästöjä, kun raskailta investointi- ja ylläpitokustannuksilta vältytään. Palvelujen kehittäjällä on mahdollisuus päästä välittömästi maailmanlaajuisille markkinoille, Kiuru uskoo.

– Tässä asiassa Suomella on edessään haasteita, johon voidaan vastata ainoastaan julkisen ja yksityisen sektorin uudenlaisella ja aikaisempaa huomattavasti syvemmällä yhteistyöllä, Kiuru huomautti tiedotteen mukaan.

Yksi haaste lienee verotus. Pari päivää sitten kävi ilmi, että yhteisöjätti Facebook olisi voinut sijoittaa merkittävän konesalinsa Suomeen, mutta valitsi Ruotsin muun muassa säästöjen takia. Suomi perii sähköveroa 17 euroa megawattitunnilta, mutta Ruotsi alle euron.

Kide-verkoston ensimmäisiä toimia ovat Krista Kiurun mukaan virtuaalisen tutkimuskeskuksen perustaminen, julkisen datan avaaminen myös käytännössä ja pilvipalvelujen testauslaboratorion luominen.

Jutun kirjoitti: Tuomas Linnake

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (38)


Anonyymi
Amsterdam on varannut tuon arvonimen jo!


Samaa ihmettelin. Hankala alkaa punaisten lyhtyjen paratiisin kanssa kilpasille.
Anonyymi: mikä on serveri 16.2.2012 23:23

Anonyymi
Nyt on ministeri hieman pilvessä.

Pilvipalveluhan tarkoittaa käytännössä matalakatteista minimimiehityksellä toimivaa palvelinfarmia. Eli ministeri haluaa pystyttää suuria palvelinsaleja, jotka kokoonsa nähden työllistävät vain marginaalisesti.

Todellinen liiketoiminnan lisäarvo tulee ohjelmistoista, jotka nyt vain sattuvat hyödyntämään vaikka pilveä tallennuspaikkana.

Pilvi on tärkeimpiä sanoja Bullshit bingossa.
Anonyymi: tusinapullaa 16.2.2012 23:32

Anonyymi
Miten voi korvata sähkölämmitystä (pilvi)palvelimien vuokranantajaksi ryhtymisellä jos kodissa tai toimistossa sattuu olemaan ylimääräistä tilaa? Miten voi ottaa palvelimia alivuokralaisiksi? Kesällä lämpö pitää tietysti puhaltaa suoraan ulos.
Anonyymi: pohtija 6724 16.2.2012 23:50

Anonyymi
Ensimmäinen toimi olisi kansainvälisesti luotettavan teitojen suojelun mahdollistava lainsäädäntö.

Käytännössä tietoihin ei saa olla pääsyä kenelläkään ilman etsintälupaa jonka saa vain tuomioistuimen päätöksellä jos voi esittää vahvat todisteet rikoksesta jonka rangaistus on kaksi vuotta vankeutta tai enemmän.

Eli esimerkiksi piratismi syytöksillä ei ikinä pääsisi tutkimaan tiedostoja ja terrosimistakin pitää olla todellisia todisteita eikä vain jenkkien pelottelua.

Kun riittävä lainsäädäntö tiedon suojelemiseksi saadaan aikaa siirtyvät pilvipalvelut itsestään Suomeen.
Anonyymi: Suo 17.2.2012 0:19

Anonyymi
Kunhan nyt saataisiin ensin koko maahan kunnolliset nopeat laajakaistayhteydet järkevillä kustannuksilla! Se on ensisijaista kilpailukyvylle ja ihmisten toiminnalle KOKO maassa.
Anonyymi: Nimetön 17.2.2012 6:15

Anonyymi
Mitähän ministeri on pössytellyt?
Anonyymi: palelu 17.2.2012 6:56

Anonyymi
Pilvi on pahasta! Pitäkää oikeutenne omaan dataanne, älkää ulkoistako sitä. Päättäkää itse myös millä ohjelmilla ja algoritmeillä haluatte tehdä asianne.


Se on pilvee vaikka se olisi kotona.
Anonyymi: heh 17.2.2012 8:11

Anonyymi
Turhanaikaista höpotystä puhua yhdestä alueesta talouden tukijalkana. Kuten todettu, verotus jolla ylläpidetään nk. hyvinvointiyhteiskuntaa, tekee tästä yhteiskunnasta kilpailukyvyttömän. Ja kilpailukyky on ainoa jolla talous pidetään kunnossa. Silloin tänne syntyy toimintaa, eikä ole väliä mille aloille.
Anonyymi: 77 17.2.2012 8:32

Anonyymi
Niin ja suomalainen "laajakaista" on mega.

Minä en tietoja halua muiden haltuun laittaa, siksi käytän ohjelmia ja tiedontallennusta paikallisesti niin työssä kuin kotona.

Mikähän firma tuosta KIDE-ideoinnista on verovaroja repinyt?
Kaipa tuota nimeä on nyt ideoitu jonkun kymmenen tuhannen euron ja hankittu painomateriaalia toisen mokoman edestä, että ministeri saa kiertää hokemassa KIDE sitä, KIDE tätä, Suomi nousee, Finland stiger.

KUPRU on valtion projekteista ainoa nimilyhenne, jota ei kauheasti mainostettu, silti se on toteutumassa. Ei kai verovarojen siirtoa yksityisille firmoille julkisten palvelujen yksityistämisellä (tulevan kuntien isoiksi yksiköiksi pakottamisen myötä) voi muuksi nimittää kuin kupruksi. Kupru Suomen kansaa kohtaan.
Anonyymi: I.L.Kikurinen 17.2.2012 9:24

Anonyymi
Suuntaus on kyllä tosiaan ollut ihan päinvastainen kuin ministerin fantasiat. Uusia palveluita vainotaan, laajakaistoja ei saada vedettyä kotiin asti, tieto ei ole turvassa ja energia maksaa. Ei taida olla myöskään kovin helppoa perustaa alan liiketoimintaa palkkatyön pohjalta.
Anonyymi: Operaa 17.2.2012 10:11
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Intialaisyritys laajenee suomalaisin työkaluin

30.09.2011 Intialainen internet-nimipalvelu- ja web-palveluyritys Net4 India laajentaa mobiilisähköpostitarjontaansa. Se ryhtyy tarjoamaan operaattoreista riippumatonta sähköpostia suomalaisen Smartphone Solutionsin alustalla.


2013

Kolme vuotta sitten

Suomen viranomaiset pyysivät Microsoftilta tietoa 70 tilistä

30.09.2013 Microsoft sai Suomen viranomaisilta alkuvuoden aikana 40 tietopyyntöä, jotka koskivat 70 tiliä tai nimettyä henkilöä. Luvuissa ovat mukana sekä Microsoftin että sen tytäryhtiön Skypen asiakkaita koskevat tietopyynnöt. Globaalisti tietopyyntöjä kertyi yli 37 000.

.