Taloussanomat

Ministeri haluaa Suomesta pilviparatiisin

Kuva: Lehtikuva

16.2.2012 17:12 Ministeri Kiuru haluaa Suomen nousevan uudeksi pilviteollisuuden keskittymäksi.

Asunto- ja viestintäministeri Krista Kiuru (sd.) kannustaa suomalaista ict-teollisuutta rakentamaan maasta pilviteollisuuden keskittymän.

Pilvellä tarkoitetaan digitaalisten palveluiden käyttämistä internetin avulla niin, että tiedot sijaitsevat ulkopuolisilla palvelimilla. Tiedot eivät enää ole pc:ssä, kännyköissä tai muissa päätelaitteissa.

– Suomen talouden tuleva kasvu löytyy digitaalisten palveluiden huomattavasti nykyistä laajamittaisemmasta tuotannosta ja käytöstä. Näkemys kiteytyy sanoihin Kasvu, Innovaatiot, Digipalvelut ja Evoluutio (KIDE), Kiuru sanoi keskiviikkona Viestintäfoorumissa Helsingissä.

Loppukäyttäjille pilvi lupaa säästöjä, kun raskailta investointi- ja ylläpitokustannuksilta vältytään. Palvelujen kehittäjällä on mahdollisuus päästä välittömästi maailmanlaajuisille markkinoille, Kiuru uskoo.

– Tässä asiassa Suomella on edessään haasteita, johon voidaan vastata ainoastaan julkisen ja yksityisen sektorin uudenlaisella ja aikaisempaa huomattavasti syvemmällä yhteistyöllä, Kiuru huomautti tiedotteen mukaan.

Yksi haaste lienee verotus. Pari päivää sitten kävi ilmi, että yhteisöjätti Facebook olisi voinut sijoittaa merkittävän konesalinsa Suomeen, mutta valitsi Ruotsin muun muassa säästöjen takia. Suomi perii sähköveroa 17 euroa megawattitunnilta, mutta Ruotsi alle euron.

Kide-verkoston ensimmäisiä toimia ovat Krista Kiurun mukaan virtuaalisen tutkimuskeskuksen perustaminen, julkisen datan avaaminen myös käytännössä ja pilvipalvelujen testauslaboratorion luominen.

Jutun kirjoitti: Tuomas Linnake

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (38)

Sivut: 1 2 3 4
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Juuh.. ja kananahka pois lihapullista.. pölöt pois päättävästä asemasta myös

Kaikki kolme yhtä todennäköistä :(
Anonyymi: nnabisti.. 16.2.2012 17:35

Anonyymi
Suomi kun jakaa kaikki rahansa aivottoman avokätisesti maailmalle ja korruptoituneille politiikoille, niin tähän kuvioon sopisi myös se, että kaikki ict-infra ulkoistetaan ulkomaille ja ostetaan palvelut sitten sikahintaan sieltä ulkomaisesta pilvestä, isoilla latensseilla ja mahtavilla lisensöintimaksuilla.

Myönnetään nyt pois, Suomessa ei ole resursseja ja osaamista pilvien infran ylläpidosta eri tasoilla. Suomessa ehkä on Googlen konesaleja ja siellä suomalaista huippuosaamista eli vartijoita, siivoajia, koneiden korjaajia ja kaapeleiden suoristajia. Kaikki ICT-tekniikka hoidetaan pääosin ulkomailta.
Anonyymi: foobar 16.2.2012 17:45

Anonyymi
Kerrankin mä olen yhtä mieltä jostain näistä naurettavista kansallisista bisnesideoista. Toi olisi hyvä ajatus. Tää pikkunaikkonen ei vaan ole varmaan vielä tajunnut mitä tuo vaatii. Eli toimiakseen me tarvittaisiin lainsäädäntö, joka takaa ettei kukaan ulkopuolinen, mukaan lukien valtio, pääsisi käsiksi noihin tietoihin missään olosuhteissa.
Anonyymi: fg 16.2.2012 18:08

Anonyymi
Amsterdam on varannut tuon arvonimen jo!
Anonyymi: sju 16.2.2012 18:50

Anonyymi
Ei tule onnistumaan, jossain vaiheessa TTVK:lla tajutaan että tuollaisen palvelun kautta olisi teoriassa mahdollista jopa jakaa tiedostoja laittomasti ja homma ajetaan jäihin. Sääli.
Anonyymi: kaksi ynnä viisi 16.2.2012 18:55

Anonyymi
Eiköhän pilvi ole mennyt jo muodista pois kun kahden vuoden päästä mahd. aloitellaan tätä pilvetystä.
Anonyymi: pilvein 16.2.2012 19:04

Anonyymi
- Suomen talouden tuleva kasvu löytyy digitaalisten palveluiden huomattavasti nykyistä laajamittaisemmasta tuotannosta ja käytöstä. Näkemys kiteytyy sanoihin Kasvu, Innovaatiot, Digipalvelut ja Evoluutio (KIDE),


Bingo!
Anonyymi: Bullshit bingo 16.2.2012 19:10

Anonyymi
Muistakaa porttiteoria.
Anonyymi: Nimetön 16.2.2012 19:26

Anonyymi
Pilvi on pahasta! Pitäkää oikeutenne omaan dataanne, älkää ulkoistako sitä. Päättäkää itse myös millä ohjelmilla ja algoritmeillä haluatte tehdä asianne.
Anonyymi: Jokaiselle serveri k 16.2.2012 19:32

Anonyymi
tietenkin suomi voisi luoda jonkun oman sivusto koneen,
mikäli tahtoo yksityisyyttä,
ulkomaiset tietokone jätit
omistavat kaikki oikeudet omiin tuotteisiinsa.
Anonyymi: toope 16.2.2012 19:33
Sivut: 1 2 3 4
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Julkaiseeko Nokia lokakuussa Sabren?

30.09.2011 Nokialta on luvassa kosketusnäytöllinen Windows-puhelin nimeltä Sabre, paljastui Microsoft Canadan järjestämässä kisassa.


2013

Kolme vuotta sitten

Suomen viranomaiset pyysivät Microsoftilta tietoa 70 tilistä

30.09.2013 Microsoft sai Suomen viranomaisilta alkuvuoden aikana 40 tietopyyntöä, jotka koskivat 70 tiliä tai nimettyä henkilöä. Luvuissa ovat mukana sekä Microsoftin että sen tytäryhtiön Skypen asiakkaita koskevat tietopyynnöt. Globaalisti tietopyyntöjä kertyi yli 37 000.

.