Taloussanomat

Ranska kepittää piraatit ruotuun — suomalaisvalvoja innostui

Kuva: EPA

2.4.2012 16:38 Tutkimuksen mukaan Ranskan kolmen hudin laki on vähentänyt laitonta verkkojakamista. Tekijänoikeuksia valvova TTVK sai tuloksista vettä myllyynsä Suomessa.

Ranskan kiistanalainen Hadopi-laki piratismin hillitsemiseksi näyttää tuoneen tuloksia, valtion samannimisen viraston julkaisema tutkimus (pdf) kertoo. Laitonta tiedostonvaihtoa harrastavia uhkaa internetin katkaisu kolmannen varoituskirjeen jälkeen.

Tutkimuksen mukaan 95 prosenttia ensimmäisen varoituskirjeen saajista lopettaa laittoman latauksen ja jakamisen. 71 prosenttia kirjettä vielä vailla olevista sanoi lopettavansa laittoman tiedostonjaon kyseisen kirjeen ilmaantuessa.

Kirjeitä alettiin lähettää lokakuussa 2010. Sen jälkeen piratismi on vähentynyt Ranskassa selvästi, eri mittaukset kertovat. Esimerkiksi laiton tiedostonjako p2p-ohjelmien välityksellä väheni 43 – 66 prosenttia.

Suomeen halutaan
vastaava laki

Tutkimuksesta kertova Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus (TTVK) pitää tuloksia rohkaisevina ja suuntaa antavina suomalaiselle lainsäädännölle.

– Malli on tuottanut positiivista tulosta nettipiratismin kitkemisessä Suomen ulkopuolella ja vastaavanlainen ilmoitusmenettely olisi tehokas keino puuttua laittomaan tiedostojenjakoon täälläkin, TTVK:n toiminnanjohtaja Antti Kotilainen uskoo tiedotteessa.

Suomen hallituksessa on vireillä samansuuntainen lakiesitys.

Hadopi-lain vaikutukset eivät ole kuitenkaan täysin yksiselitteiset. Samaan aikaan laillisten palvelujen tarjonta ja laatu on parantunut, mikä voi osaltaan selittää piratismin vähenemisen.

Ars Technica
myös huomauttaa, että Ranskan musiikkimyynti vajosi viime vuonna, joskin digitaalinen myynti kasvoi.

Hadopi-lain lyhyeen historiaan mahtuu ikävä tietovuoto. Lakia valvovan yrityksen palvelimille murtauduttiin viime keväänä.

PdfTutkimus englanniksi
Jutun kirjoitti: Tuomas Linnake

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (26)

Sivut: 1 2 3
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Vaikka uhkauskirjeiden lähettely vähensikin lataamiset raportin mukaan puoleen, ei sillä ollut -minkäänlaista- vaikutusta musiikkiteollisuuden (-3,9%) ja elokuvateollisuuden (-2,7%) tuloihin, jotka jatkoivat laskuaan edelliseen vuoteen verrattuna.

Näyttää pitävän paikkansa että piratismi lisää myyntiä, kuten toisissa tutkimuksissa on jo todettu.
Anonyymi: -.- 2.4.2012 17:00

Anonyymi
Jännä etteivät artistit ihan itse myy Mp3 ja FLAC tiedostoja omilla www sivuillaan? Pistäkääpä ne myyntiin ilman sitä levy-yhtiötä vaihteeksi ja unohtakaa perinteiset levyformaatit. Keksikää jotain uutta?

Myykää T paita 19,90 eurolla tai huppari 39,90e ja kaupan päälle ne biisit sitten? Tunnistatte kadullakin kuka on teitä tukenut ja kuka ei.

Älkää selittäkö että levyn tekeminen on kallista. Studiossa viikko maksaa muutaman tonnin, yhdellä hyvällä keikka viikonlopulla maksaa koko homman.

Tietenkin jos on aivan surkea bändi kuten 95% on, niin keikkaileminen voi olla raskasta.
Anonyymi: Nimetön 2.4.2012 17:02

Anonyymi
Piratismia vastustava viranomainen asettaa toimenpiteen ja tilaa itse tutkimuksen, jolla ko. toimenpiteen teho varmistetaan. Vanhaan kysymykseen "kuka valvoo valvojia?" on saatu jälleen kerran demokratian nilkoille pissivä vastaus
Anonyymi: DT 2.4.2012 17:07

Anonyymi
Olisi mielenkiintoista tietää, paljonko VPN-liikenne on kasvanut. Ware saattaa yksinkertaisesti liikkua ranskan sisällä salattuja putkia pitkin ja kasvattaa muiden maiden "piraattitilastoa".
Anonyymi: Tomppa 2.4.2012 17:10

Anonyymi
Oma suosikkiyhtyeeni myy omassa verkkokaupassaan sekä perinteissä muodossa olevia cd/dvd/lp sekä musiikkinsa myös digitaalisessa muodossa (ennen oli 192, mutta nyt jo 320, Flaciin ei ole vielä päästy). Levy on ladattavissa ilmestymispäivänä ja kun levyn ostaa kokonaan maksaa se noin 8 euroa (perinteiset tuplahintaan). Hinnalla eivät siis ole pilattu. Totta kait nuo levyt saa myös piraattina muutaman päivän jälkeen.
Anonyymi: Kannattaa tukea 2.4.2012 17:16

Anonyymi
Ei millään yhdistyksellä tule olla oikeutta vakoilla kenenkään verkonkäyttöä.
Anonyymi: Nimetön 2.4.2012 17:36

Anonyymi
Arvasin jo otsikosta, kuka tämä suomalaisvalvoja on. Ihmishirviönä paremmin tunnettu Kotilainen on mm. kunnostautunut pilaamalla useiden nuorten ihmisten elämän järjettömillä korvausvaatimuksilla.


Tuollainen henkilökohtaisuuksiin meneminen on aika asiatonta. Kotilainen tekee sitä työtä jota hänen työpaikkansa asiakkaat hänen haluavat tekevän. Tuollainen demonisointi on aika lapsellista.
Anonyymi: ääkootee 2.4.2012 17:39

Anonyymi
Arvasin jo otsikosta, kuka tämä suomalaisvalvoja on. Ihmishirviönä paremmin tunnettu Kotilainen on mm. kunnostautunut pilaamalla useiden nuorten ihmisten elämän järjettömillä korvausvaatimuksilla.

Tuollainen henkilökohtaisuuksiin meneminen on aika asiatonta. Kotilainen tekee sitä työtä jota hänen työpaikkansa asiakkaat hänen haluavat tekevän. Tuollainen demonisointi on aika lapsellista.


Myös Mafian palkkamurhaaja ja keskitysleirin vartija tekevät sitä työtä jota heidän asiakkaansa ja esimiehensä heiltä odottavat. Se ei ole mikään tekosyy mihinkään.

Kotilainen voisi hankkia itselleen rehellisen ja suoraselkäisen työn jossa voi työskennellä eettisesti hyväksyttävin menetelmin.
Anonyymi: hoppis 2.4.2012 17:52

Anonyymi
Nollatutkimus. Porukka vaan salas paremmin latauksensa, onnistuu helposti.
Anonyymi: J 2.4.2012 18:04

Anonyymi
Ellei piraattipalveluja olisi, normaalit yritykset panostaisivat nykyistä enemmän laillisten palvelujen rakentamiseen. Se olisi pitemmällä tähtäimellä järkevämpi tie.
Anonyymi: L 2.4.2012 18:13
Sivut: 1 2 3
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Vuonna 2015 kolariauto soittaa itse ambulanssin

27.09.2011 Euroopan matkapuhelinverkot ovat valmiina välittämään automaattisia hätäpuheluita kolaroivista autoista. Mobiiliverkossa on pikakaista hätäpuheluihin.


2013

Kolme vuotta sitten

Apple tuomittiin korvauksiin iPodin ohjauspyörästä

27.09.2013 Applen iPod-musiikkisoittimen aikanaan paljon hehkutettu ohjauspyörä ei ollutkaan Applen oma keksintö. Japanilaisen tuomioistuimen mukaan Apple oli käyttänyt japanilaisen keksijän patentoimaa teknologiaa.

.