Taloussanomat

Webin keksijä patistaa: Vaadi tietosi pois Facebookilta

18.4.2012 12:42 Www-verkon isänä pidetty Tim Berners-Lee kehoittaa kaikkia vaatimaan tietojaan pois Facebook- ja Google-palveluilta. Berners-Leen mukaan ihmiset eivät ymmärrä tietojensa arvoa.

Webin keksijänä pidetty Tim Berners-Lee kehottaa ihmisiä vaatimaan tietojaan pois niitä tallentaneilta verkkopalveluilta.

Berners-Leen mukaan esimerkiksi Google ja Facebook ovat keränneet paljon tietoja, jotka olisivat erittäin hyödyllisiä palveluiden käyttäjille itselleen.

Hän myös varoittaa pysyviltä näyttävistä verkkopalveluista, jotka saattavat sittenkin kadota äkkiä.

– Missä tahansa yhteisöpalvelussa, minne ikinä tallennatkin tietojasi, varmista, että saat tietosi takaisin standardoidussa muodossa, Berners-Lee sanoo The Guardian -sanomalehden haastattelussa.

Internetin avoimuutta kannattava Berners-Lee haluaisi verkkopalveluista tietoja yhdenmukaisessa muodossa. Hän vastustaa yhteisöpalvelujen ja sovellusten suljettuja "siiloja", joihin tallennettuja tietoja ei löydä esimerkiksi hakukoneella.

– Ei ole olemassa ohjelmia, jotka toimisivat tietokoneellani, joiden avulla voisin kerätä tietoa käyttämistäni verkkoyhteisöistä sekä kalenteristani että kuntoilusovelluksestani, jotka tuottaisivat erinomaista tukea minulle,

Berners-Leen mukaan pienet yritykset voisivat kehittää käyttäjän tietojen perusteella erilaisia käyttäjiä palvelevia verkkosovelluksia.

Jutun kirjoitti: Perttu Pitkänen

Perttu Pitkänen

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (27)

Sivut: 1 2 3
EdellinenSeuraava

Anonyymi
On ihan totta että tietojaan kannattaa aika lailla "säästellä". Faktoja, päivämääriä ja kuvia tulee laitettua niukasti esim. Facebookin saataville. Olen myös luopunut tavasta pitää Googlea tai Fäbää aina auki.
Anonyymi: kyllä se tietää 18.4.2012 12:58

Anonyymi
Voihan sitä aina vaatia, mutta netissä pysyvät, jos tietonsa sinne kerran laittaa.


Et tainnut aivan ymmärtää uutisen pointtia, vain päätit vain perustaa oletuksesi sen sisällöstä ensimmäiseen kappaleeseen. Eihän tässä nyt varsinaisesti vaadita, että yhtiöt _POISTAVAT_ vaan antavat tiedot henkilöiden omaan vapaaseen käyttöön....
Anonyymi: Ja se sisäänluku... 18.4.2012 13:03

Anonyymi
Itse lopetin FB käytön jo. Lisäksi hakukonepalveluita käytän kaikkia, vaihtelu virkistää aina ja yhtähyvin tuntuu löytyvän jokaisella hakukoneella tiedot netistä. Lisäksi on mukavaa tavata kavereita ja jutella tapahtumista. Tuntuu jotenkin oudolta vaan "joo luin sen FB:stä". En ole mikään vanhus, vaan ihan normaali nuori opiskelija.
Anonyymi: Opiskelija 18.4.2012 13:08

Anonyymi
Itseä korostava ja oman nettikäyttäytymisen erinomaisuutta hehkuttava kommentti, jossa samalla pilkataan muiden tapaa käyttää internetiä. Viittaus samalla myös muutamaan amerikkalaiseen suuryhtiöön ja erään kotimaisen yhtiön pörssikurssiin, sekä marginaalisen käyttöjärjestelmän erinomaisuuteen.
Anonyymi: Raku 18.4.2012 13:08

Anonyymi
Voihan sitä aina vaatia, mutta netissä pysyvät, jos tietonsa sinne kerran laittaa.

Et tainnut aivan ymmärtää uutisen pointtia, vain päätit vain perustaa oletuksesi sen sisällöstä ensimmäiseen kappaleeseen. Eihän tässä nyt varsinaisesti vaadita, että yhtiöt POISTAVAT vaan antavat tiedot henkilöiden omaan vapaaseen käyttöön....


Nimen omaan Berners-Lee ei vaadi tietojen poistamista vaan on itse asiassa huolissaan siitä, että ne saatetaan poistaa sinulta kysymättä eli jokin palvelu lakkaa olemasta ja omat tietosi katoavat samalla.
Anonyymi: Pjotr 18.4.2012 13:17

Anonyymi
En ymmärrä logiikkaa. Käyttäjät saavat haluamansa palvelun ilmaiseksi ja yritys hyötyy heidän tiedoistaan. Eivätkös tässä kaikki voita? Mikä olisi parempi malli? Maksullinen Facebook? Yhdelle ihmiselle omat tiedot eivät ole minkään arvoisia, joten miten minä hyödyn tietojeni poisvetämisestä?
Anonyymi: Tuut 18.4.2012 13:23

Anonyymi
"Demand your data" ei tarkoita tietojen vaatimista POIS vaan itselle(kin)!
Anonyymi: Nimetön 18.4.2012 13:37

Anonyymi
Matti Makkonen on tekstiviestin isä! Linus Torvalds on Linuxin isä!
Anonyymi: suomi on ykkönen jok 18.4.2012 13:47

Anonyymi
Ei kukaan vähänkään enemmän nettiä ymmärtävä käytä "aitoja" tietoja palveluissa mitä käyttää. Pankkipalvelut tietty erikseen.
Anonyymi: Jim 18.4.2012 13:47

Anonyymi


Nimen omaan Berners-Lee ei vaadi tietojen poistamista vaan on itse asiassa huolissaan siitä, että ne saatetaan poistaa sinulta kysymättä eli jokin palvelu lakkaa olemasta ja omat tietosi katoavat samalla.
onko nyt niin että jos en vuoda itsestäni mahdollisimman paljon tietoa esim. FB. se voidaan sulkea ? mitä ne haluaa tavallisesta hölmölän asukista.
Anonyymi: Nimetön 18.4.2012 13:48
Sivut: 1 2 3
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday


2013

Kolme vuotta sitten

Nasa lähettää 3d-tulostimen avaruuteen – "elämän ja kuoleman tilanteisiin"

01.10.2013 Nasa aikoo lähettää 3d-tulostimen kansainväliselle avaruusasemalle, mutta ruokaa sillä ei tulosteta. Laite voi silti osoittautua kullanarvoiseksi, BBC kertoo.

.