Taloussanomat

Huutokaupan uutuus: taajuusparille minimimaksu

Kuva: Lehtikuva

24.4.2012 17:39 Tulevassa taajuushuutokaupassa operaattorin riesana on uusi maksu: taajuuspari maksaa vähintään 16,7 miljoonaa euroa. Ministerin mielestä kyse on marginaalisummasta.

Viestintäministeri Krista Kiuru (sd.) torppaa teleoperaattoreiden huolen siitä, että tuleva 800 megahertsin taajuusalueen huutokauppa pumppaa operaattorien kassat tyhjiin. Hän torjuu myös huolet siitä, että kalliit taajuushuutokauppamaksut heijastuvat kuluttajien maksamiin palveluhintoihin.

– Pitää ajatella taajuushuutokauppaa 20 vuoden sijoituksena. Vaikutus on alle promille teleyrityksen liikevaihdosta, Kiuru sanoi tiistaina tiedotustilaisuudessa.

Huutokaupattavaksi on tulossa 800 megahertsin taajuusalue. Taajuudet on tarkoitus käyttää 4g-verkkoon ja langattomiin laajakaistayhteyksiin.

Uutta edelliseen ja toistaiseksi ainoaan Suomessa järjestettyyn taajuushuutokauppaan on se, että tulevassa huutokaupassa taajuuskaistaparille on asetettu lähtöhinta. Lähtöhinta on 16,7 miljoonaa euroa. Tämän lisäksi teleoperaattorin pitää maksaa osallistumismaksua 65 000 euroa.

Ministeri Kiuru pitää mahdollisena, että taajuusalue kiinnostaa kahta toimijaa. Tällöin operaattorit maksavat taajuuksista vähintään 50 miljoonaa euroa.

Tarkoitus on järjestää varsinainen huutokauppa nopeutetussa aikataulussa. Huutokauppa on esityksen mukaan ensi vuoden alussa.

Valtioneuvosto laskee saavansa huutokaupalla sata miljoonaa euroa. Ne eivät ole menossa esimerkiksi tietoyhteiskunnan kehittämiseen, vaan valtion yleiseen budjettiin.

Tv-taajuuksista
myös huutokauppa

Huutokaupattavaksi tulee 800 megahertsin taajuus, jonka käyttöä on tähän asti rajoittanut se, että taajuus on ollut Venäjän sotilaskäytössä. Suomessa taajuudella ovat toimineet radiomikrofonit. Niiden käyttö taajuusalueella lakkaa ensi vuoden lopussa.

Suomessa taajuuksien jakaminen huutokaupassa on uusi käytäntö. Suomessa kokeiltiin taajuushuutokauppaa vuonna 2009. Yleensä Suomessa on jaettu taajuudet niin sanotun kauneuskilpailun perusteella.

– Olen sitä mieltä, että taajuuskilpailuun osallistujan pitää maksaa käyttökorvausta yhteiskunnan pyörittämiseen, Kiuru sanoo.

Kiurun johtama ministeriö valmistautuu viemään huutokauppaan lisää taajuuksia. Seuraavaksi on vuorossa 700 megahertsin taajuus. Alue on ollut maanpäällisen televisioverkon lähetyksiä varten, mutta ministeriön valmisteluissa alue on tarkoitus osoittaa dataliikenteelle.

2G-verkko jää
sähkön etäluentaan

Kiuru uskoo, että tuleva taajuushuutokauppa tuo vauhtia nopeiden 4g-verkkojen rakentamiseen. Hän valittaa sitä, etteivät 4g-verkot ja palvelut ole levinneet kunnolla.

– Näin hidas rakentaminen ei käy, Kiuru sanoo.

Tulevan 4G-verkon toimilupaehdoissa ministeriö on asettanut peittoaluevaatimukseksi, että Manner-Suomessa toimiluvan saaja on velvollinen rakentamaan viidessä vuodessa 99 prosentin väestöpeitto.

Peittoaluevaatimuksessa ei saa ottaa huomioon tähänastista 2G- eikä 3G-verkkoja.

Ministeriö uskoo, että tulevaisuudessa tarjolla on eri verkoissa toimivia tuotteita ja palveluita. Nopeiden 4G-verkkojen tulo ei poista markkinoilta nykyisiä gsm-verkkoja. 2G-verkoissa toimivat esimerkiksi sähkölaitteiden etäluenta.

Ministeriö arvelee, että tulevaisuudessa 800 megahertsin taajuudella voi olla pari toimijaa. Muut ovat valinneet strategiakseen keskittyä esimerkiksi 3G-verkkoihin ja investoida 3G-palveluihin.

Jutun kirjoitti: Heidi Vaalisto

Heidi Vaalisto

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (8)

Sivut: 1
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Tämä ministeri ainakin osaa asiansa ja on myös lääkkeitä tietoyhteiskunnan veturiksi. Potilas vaan pitää saada syömään lääkkeet.
Anonyymi: Kiurusta kesä 25.4.2012 7:24

Anonyymi
Ei sitten löydy digi-seiskasta hölmömpää ja enemmän ulkona olevaa kirjoittelijaa taajuuspolitikaasta kuin tämä mummo? On nimittäin niin järjetöntä tekstiä tämä suoraan poliitikon puheista kopioitu teksti.


höpöhöpö, asiallisesti kirjoitettu juttu.
Anonyymi: Asia tuli seleväksi 25.4.2012 8:32

Anonyymi
Itse tietoliikenteen parissa yli 15-vuotta ollut töissä ja tätä viime vuosien valtion tietoliikenne strategiaa läheltä seurannut. Niin uskomatonta tuubaa tulee tuolta ja ministerillä ei ole hajuakaan miten tietoliikenne toimii tai mitä kustannuksia rakentaminen tuo. Tuo 99% peitto ja puhe 10M perusoikeus laajakaistasta kaikille suomaliasille ehkä hidastaa Suomen nopeiden tietoverkkojen kehittymistä. Kukaan operaattoria pysty tuollaista toteuttamaan edes 10-vuodessa, puhumattakaan 5-vuodesta. Ei edes nykyinen 3G verkko ole 99% peitolla tällä hetkellä ja niiden nopeudet jäävät muutamaan sataan kb/s ja hyvällä tuurilla saa muutaman megan yhteyden - jos verkkolla on vähän käyttäjiä. Olisi hienoa, jos oikeasti ministerien työryhmät kuulisivat tai lukisivat asiantuntijoiden raportteja, eivätkä repäisi tuulesta temmattuja utopioita strategiaksi.
Anonyymi: Nimetön 25.4.2012 8:47

Anonyymi
Joka kerta kun puhelin tai televisiosysteemit on vaihtuneet, täällä on yhteysongelmat lisääntyneet. No elän 100hkistä, joten eihän maalla...
Anonyymi: Nimetön 25.4.2012 9:10

Anonyymi
Tuo "promille liikevaihdosta" on kyllä aikamoista populismia. Yleensähän investoinnit rahoitetaan tuloksesta, ei liikevaihdosta. Jos liikevoitto onkin vain 1% kilpaillussa markkinassa, se promille onkin jo 10% tuloksesta. Ja yleensä tulos tehdään taajama-alueilla.
Maaseudun 800-verkon pitäisi siis kasvattaa liikevoittoa yli 10% jotta investointi pääsisi edes omilleen. Ja samalla kilpailu painaa koko ajan kannattavuutta alas. Haastava yhtälö!
Anonyymi: Kalle 25.4.2012 9:35

Anonyymi
"Hän torjuu myös huolet siitä, että kalliit taajuushuutokauppamaksut heijastuvat kuluttajien maksamiin palveluhintoihin.

"

BUAHAHHAHAHHAA
Anonyymi: onkos se vähän tyhmä 25.4.2012 11:00

Anonyymi
Pyh, pikkurahoja tuommoset hikiset miljoonat. Kyllähän eurokriisi ja Kreikan takausvastuusirkus on jo osoittanut että vähintään miljardeilla sitä pitää nykyään pelata. Jos ei muuten niin velaksi.
Anonyymi: Nimetön 25.4.2012 13:14

Anonyymi
Ja sitten paikalle saapuu Ray ja Veikkaus, jotka vievät kaiken - koska tämä huutokauppa oli arpajaislakien vastainen
Anonyymi: t. Hallitus 26.4.2012 11:38
Sivut: 1
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Nokia vihjaa yt-neuvotteluista Salon tehtaalla

29.09.2011 Nokia sulkee Romanian tehtaan ja miettii Salon matkapuhelintehtaalle uutta roolia. Yhtiö aikoo siirtää tuotantoa lisää Aasiaan.


2013

Kolme vuotta sitten

Softapulmasta selvittiin: Cygnus saapui avaruusasemalle

29.09.2013 Yksityinen ja miehittämätön Cygnus-rahtialus kiinnittyi kansainväliseen avaruusasemaan sen jälkeen, kun ohjelmisto-ongelma saatiin ratkaistua.

.