Taloussanomat

Jenkkisijoittajat haastoivat Nokian oikeuteen

Kuva: Reuters

4.5.2012 13:29 Yhdysvaltalainen asianajotoimisto Robbins Geller Rudman & Dowd puuhaa ryhmäkannetta matkapuhelimia valmistavaa Nokiaa vastaan.

Nokiaan pettyneet osakkeenomistajat ovat nostaneet ryhmäkanteen, jossa ne syyttävät yhtiötä lupausten pettämisestä.

Ryhmäkanne on siviilioikeudellinen kanne. Siinä asianosainen ajaa kannetta omissa nimissään laajemman ryhmän eduksi.

Asianajotoimiston mukaan Nokia ja tietyt yhtiön työntekijät ovat rikkoneet toiminnassaan Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoita säätelevää lainsäädäntöä.

Kanteen mukaan Nokia kertoi sijoittajille, että yhtiön siirtyminen Windows-järjestelmään älypuhelimissa pysäyttäisi yhtiön aseman heikentymisen älypuhelinmarkkinoilla.

– Näin ei käynyt. Tämä kävi selväksi 11. huhtikuuta 2012, kun Nokia paljasti, että sen liiketoiminta oli kehittynyt odotettua heikommin ensimmäisellä vuosineljänneksellä, Robbins Geller Rudman & Dowdin tiedotteessa sanotaan.

Nokia antoi tuolloin tulosvaroituksen ja kertoi samalla Windows-järjestelmää käyttävän Lumia 900 -älypuhelimen teknisistä ongelmista.

– Tämän ilmoituksen seurauksena Nokian yhdysvaltalaisten ADR-sijoitustodistusten arvo putosi 16 prosenttia yhden päivän aikana, tiedotteessa sanotaan.

Toimiston mukaan kanne on toimitettu newyorkilaiseen tuomioistuimeen. Ryhmäkanteeseen voivat osallistua yhdysvaltalaiset sijoittajat, jotka ovat ostaneet Nokian osakkeita 26.10.2011–10.4.2012 välisenä aikana. Osallistuakseen kanteeseen sijoittajien täytyy ilmoittautua tuomioistuimelle kesäkuun 2. päivään mennessä.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun yhdysvaltalaiset asianajotoimistot nostavat Nokiaa vastaan ryhmäkanteita. Esimerkiksi vuonna 2006 tehdyssä ryhmäkanteessa väitettiin, että Nokian johto oli tietoinen kasvavista ongelmista, mutta jätti kertomatta tietonsa markkinoille. Tuolloin newyorkilainen piirituomioistuin hylkäsi kanteen kaikilta osin perusteettomana.

Jutun kirjoitti: Digitoday

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (27)

Sivut: 1 2 3
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Jenkeistä olisi parempi pysyä pois tykkänään. Turhaa porukkaa. Olisi kannattanut hioa meegosta tai sympparista vaan eurooppalainen käyttis.
Anonyymi: Kaikkialla sähläämäs 4.5.2012 13:44

Anonyymi
Ihan suotta. Tänäänkään se ei ole pudonnut kuin vähän yli 7 %. Sijoittajat eivät sitten lehtitiedoista poiketen oikein uskoneetkaan yhtiön selittelyihin.


Uskovat hyvinkin. Mutta kurssilaskuun vaikuttaa suunnilleen samansuuruisen osingon laukeaminen juuri tänään.
Anonyymi: Nimetön 4.5.2012 13:47

Anonyymi
Nokian omistuksesta taitaa olla nykyään 40% Suomessa. Olisi jo aika suomalaistenkin sijoittajien herätä ja nostaa ryhmäkanne heidän sijoitustensa totaalisesta vessapaperiksi muuttamisesta.
Anonyymi: gf 4.5.2012 13:56

Anonyymi
Nokian omistuksesta taitaa olla nykyään 40% Suomessa. Olisi jo aika suomalaistenkin sijoittajien herätä ja nostaa ryhmäkanne heidän sijoitustensa totaalisesta vessapaperiksi muuttamisesta.


Ootellaan.
Anonyymi: Entinen IFani 4.5.2012 14:22

Anonyymi
Syyttäisivät Efloppia joka tappoi lypsävän lehmän!
Anonyymi: Eflop munasi kaiken 4.5.2012 14:23

Anonyymi
Ihan suotta. Tänäänkään se ei ole pudonnut kuin vähän yli 7 %. Sijoittajat eivät sitten lehtitiedoista poiketen oikein uskoneetkaan yhtiön selittelyihin.

Nokia, nyt olisi aika julkaista taas pari puhelinta, joita kukaan ei osta, koska julkistatte uusia puhelimia ennenkuin vanhat tulevat ulos. Kannattaa myös kertoa, että käyttiksen versiota ei voi päivittää uudempaan kuin joissain tulevissa malleissa ja että uus käyttisversiokin se jo kohta tulee. Sitten kannattaa kertoa Symbianin lopetuksesta ja silti tehdä siihen perustuvia laitteita, joissa on ennennäkemättömiä ominaisuuksia.


On normaalia, että osingonirtoamispäivänä kurssi putoaa osingon verran.
2,67 - 0,20 = 2,47
Anonyymi: Entinen IFani 4.5.2012 14:24

Anonyymi
normaalia

Juu, kyllä kaikenlainen putoaminen Nokian kelkassa on normaalia.
Anonyymi: Elop-faniboi 4.5.2012 14:25

Anonyymi
Korvaus pitäisi maksaa kaikille osakkeenomistajille, joka on sama kuin reilu osinko.
Anonyymi: jepp 4.5.2012 14:54

Anonyymi
Syyttäisivät Efloppia joka tappoi lypsävän lehmän!


Elop on vain MS:n elin joka meni minne työnnettiin. Ei hän päätä mistään, vaan MS.
Anonyymi: turha syyttää nukkea 4.5.2012 14:59

Anonyymi

Sitten kannattaa kertoa Symbianin lopetuksesta ja silti tehdä siihen perustuvia laitteita, joissa on ennennäkemättömiä ominaisuuksia.

Sattuvasti sanottu. Lisäksi kannattaisi aloittaa PureView sympparin markkinointi Kongossa. Nythän Nokia alkaa myydä sitä Intiassa ja Venäjällä hintaan 450 euroa, jolloin on pieni vaara, että joku ostaakin niitä. Yhdysvalloissa 808:n markkinointi olisi aivan liian riskaabelia, joten Nokian johto onkin ihan viisaasti pyyhkinyt maan pois listalta.
Anonyymi: Heikki Ojala 4.5.2012 15:23
Sivut: 1 2 3
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Android-superpuhelin paljastuu pian?

30.09.2011 Samsungin odotetulle huippupuhelimelle saatiin ehkä juuri julkistuspäivä. Google kutsui tilaisuuteen 11. lokakuuta.


2013

Kolme vuotta sitten

Lehti paljastaa: Kosketusnäyttö suututti Blackberryn perustajan

30.09.2013 Kanadalaisen älypuhelinvalmistajan vajoamisen taustalta löytyy korkeimman johdon kiistoja ja merkittävä epäonnistuminen operaattorisuhteissa, The Globe and Mail -lehti uutisoi.

.