Taloussanomat

Selvitysmies esittää hyvitysmaksun laajentamista

Markus Leikola haluaa laajentaa hyvitysmaksua.
Kuva: Pekka Mustonen / Maine

10.5.2012 12:00 Hyvitysmaksujärjestelmän uudistamista pohtinut ratkaisuneuvottelija ehdottaa yksityisen kopioinnin laajentamista. Uusina tuotteina ovat tulossa muun muassa tabletit, tietokoneet ja osa maksutelevisiokanavista.

Ratkaisumalliasiamies Markus Leikola ehdottaa hyvitysmaksuun kolmipistemallia, jossa kerättävän hyvitysmaksun pohjaa laajennetaan. Vastaavasti yksittäiseen laitteeseen kohdistuvaa maksutasoa lasketaan.

Leikola luovutti tänään ehdotuksensa yksityisen kopioinnin hyvitysmaksujärjestelmästä.

Leikola ehdottaa maksun laajentamista laitteiden ja tallennusalustojen lisäksi pilvisisältö- ja tallennuspalveluihin. Maksu olisi tulossa myös kuluttajille tarjottaviin sisältötuotteisiin.

Uusina tuotteina ja palveluina hyvitysmaksun piiriin ovat tulossa tietokoneet, tabletit, tulostimet, maksulliset pilvipalvelut, maksulliset verkkosisältöpalvelut, osa maksutv-kanavista, osa äänikirjoista, ääni- ja videotallenteet.

Matkapuhelinten, paperikirjojen ja paperilehtien sisällyttäminen järjestelmään on jätetty avoimeksi.

Ehdotettu hyvitysmaksu olisi 0,5–1 prosenttia laitteiden ja palvelujen hinnasta.

Uudistus jatkuu lausuntokierroksella, jonka jälkeen ministeri Paavo Arhinmäki päättää mahdollisen lainsäädäntöehdotuksen valmistelusta.

Nykyisin hyvitys oikeudenhaltijoille kerätään tallennusalustoista ja -laitteista, joihin teos voidaan tallentaa ja joita merkittävässä määrin käytetään teoksen kappaleen valmistamiseen yksityiseen käyttöön. Valtioneuvoston asetuksella säädetään, mitkä laitteet kuuluvat yksityisen kopioinnin hyvitysmaksun piiriin ja mikä on maksun suuruus.

Jutun kirjoitti: Digitoday

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (59)

Sivut: 1 2 3 4 5 6
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Voi itku nyt en voi enää kuunnella LAILLISESTI kopioimaani musiikki tulostimestani ilman hyvitysmaksua.
Anonyymi: voi itku. 10.5.2012 12:12

Anonyymi
ja mitenkähän tulostimet liittyvät hyvitysmaksuun? Printataanko niillä piisejä tai leffoja? Ja kun kaikesta näemmä joutuu maksamaan 'hyvitystä' niin mitäs oikeuksia käyttäjät sitten saavat maksua vastaan? Ainiin, ei mitään.. about kaikki kopiointihan on jo kriminalisoitu.
Anonyymi: oikeustaju koetuksel 10.5.2012 12:15

Anonyymi
Voi muusikkoparkoja, kun joka paikasta pitää niille rahaa repiä. Teoston vois lopettaa ja punainen risti keräämään rahaa suomen muusikoille eikä ulkomaan köyhille!
Anonyymi: Muutosta kehiin 10.5.2012 12:17

Anonyymi
mitäs oikeuksia käyttäjät sitten saavat maksua vastaan? Ainiin, ei mitään.. about kaikki kopiointihan on jo kriminalisoitu.


Youtubessahan on kaikki musiikki. Miksi pitäisi maksaa erikseen tilasta, jos kopioin youtubesta musiikkivideon omaan pilveen. Entä jos omassa pilvessä onkin vain omia valokuvia ja MS dokumenttia, miksi pitää maksaa jollekkin anna hanskille siivu että saan käyttää pilveä?
Anonyymi: Nyt menee ihmeellise 10.5.2012 12:19

Anonyymi
Simälaseilla voi katsella kopioitua materiaalia, joten niille hyvitysmaksu myös. Yhdessä kirjahyllyssäkin huomasin kerran kopioituja DVD-levyjä, joten pitää laajentaa hyvitysmaksu myös kirjahyllyihin.
Anonyymi: Hyvitysmaksua on laa 10.5.2012 12:23

Anonyymi
Maksuja lisää ilman mitään vastinetta. Edes lätkämatsien tapaisia monopoleja ei nämä pellet saa poistettua.
Anonyymi: Operaa 10.5.2012 12:28

Anonyymi
Mistä tämmösiä leikoloita sikiää?
Anonyymi: Nimetön 10.5.2012 12:29

Anonyymi
Ahneudella ei tunnu olevan mitään rajaa. Tämä seurauksena maksetaan moneen kertaan omista tuotoksista. Suojatun materiaalin kopiointi on jo nykyisinkin laitonta joten nyt pitäisi maksaa siitä että voi kopioida vaikka sitä ei saakkaan tehdä?

Tämän kaltaiset linjaukset vain vahvistavat vakaamusta, että mitään teostomafian saastuttamaa tuotetta en tule edelleenkään ostamaan suomen rajojen sisäpuolelta etten vahingossakaan tue moista riistokulttuuria. Jos otetaan huomioon alkuperaisten DVD ja BlueRay levyjen ärsyttävät FBI, ICE, etc. varoitukset joita ei voi ohittaa (http://daringfireball.net/linked/2012/05/09/unskippable), voidaan todeta sisällöntuottajien ampuvan itseään jalkaan. Toimenpiteiden seurauksena on helpompaa tilata laitteet ja mediat ulkomailta ja ladata sisältö niille laittomasti.
Anonyymi: Jackson 10.5.2012 12:30

Anonyymi
iPadin hintaan saisi laittaa puolet lisää, jotta niitä ei näkisi jokaisen trendikahvilan pöydällä.

Haluaisin pitää edes osan edelläkävijyyttäni, kiitos.
Anonyymi: Fanipoika 10.5.2012 12:30

Anonyymi
Ei hyvitysmaksun laajennukselle.

Vanhakin hyvitys pois!.
Anonyymi: Nimetön 10.5.2012 12:35
Sivut: 1 2 3 4 5 6
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Android-superpuhelin paljastuu pian?

30.09.2011 Samsungin odotetulle huippupuhelimelle saatiin ehkä juuri julkistuspäivä. Google kutsui tilaisuuteen 11. lokakuuta.


2013

Kolme vuotta sitten

Lehti paljastaa: Kosketusnäyttö suututti Blackberryn perustajan

30.09.2013 Kanadalaisen älypuhelinvalmistajan vajoamisen taustalta löytyy korkeimman johdon kiistoja ja merkittävä epäonnistuminen operaattorisuhteissa, The Globe and Mail -lehti uutisoi.

.