Taloussanomat

Twitter joutuu vastuuseen Occupy Wall Street -protestoijan viesteistä

Amerikkalaisyyttäjä haluaa yhteisöpalvelujen käyttäjätiedot poliisien nähtäville ilman käyttäjien suostumusta.
Kuva: EPA/JUSTIN LANE

4.7.2012 07:00 Manhattanin rikosoikeuden tuomari määräsi jo toisen kerran, että Twitterin on luovutettava syyttäjälle kirjailija Malcom Harrisin viestit. Harrisia syytetään ajoväylällä kävelystä Occupy Wall Street -mielenosoituksen aikana viime syyskuussa.

Manhattanin piirisyyttäjän virasto nosti viime tammikuussa syytteen Malcolm Harrisia vastaan ja vaati Twitteriltä kaikkia Harrisin viestejä kahdelta päivältä, jotka edelsivät Occupy Wall Street protesteja, ja sen jälkeen kaikkia viestejä aina vuoden 2011 loppuun saakka. Viestit eivät ole enää julkisesti saatavilla.

Syyttäjä toivoo voivansa viestin avulla tyrmätä Harrisin ennakoidun puolustuksen, jonka mukaan poliisi johti mielenosoittajat jalkakäytävältä Brooklynin sillan ajoväylälle. Mielenosoituksessa otettiin kiinni 700 ihmistä.

Tuomari Matthew A. Sciarrino Jr. hylkäsi Twitterin valituksen viestien yksityisyydestä sanoen, että kerran Twitteriin postatut viestit ovat yhtä julkisia kuin ikkunasta huudellut sanat.

Tuomari tyrmäsi Harrisin valituksen, koska hänen mukaansa Harrisilla ei ole valitusoikeutta asiassa. Twitterin käyttöehtojen mukaan hän oli antanut yhteisöpalvelulle maailmanlaajuiset, rojaltivapaat jakeluoikeudet viesteihinsä, jotka olivat julkisesti nähtävissä.

Sitten Twitter valitti viestin luovutuksesta, mutta tuomari hylkäsi valituksen.

Twitter-viestien kirjoittajan tiedot, viestien sisältö ja kirjoittamispaikka avaavat poliisille ja syyttäjälle laajan kuvan kirjoittajan elämästä.  American Civil Liberties Union, ACLU, on jättänyt oikeuden ystävänä Twitteriä ja Harrisia puolustavan kannanoton. Se sanoo, että jokaiseen tietovaatimukseen olisi haettava erikseen oikeuden päätös ja että viestien kirjoittajalla olisi oltava mahdollisuus vastustaa tiedon luovuttamista.

Asiaa käsitellään muun muassa The New York Timesin Cityroom-blogissa.

Twitterin mukaan se joutuu mahdottomaan tilanteeseen, jos sen pitää taistella jokaisen käyttäjän viestin luovuttamisesta viranomaisille erikseen. Se pitää kuitenkin kiinni siitä, että viestit ovat käyttäjien yksityistä omaisuutta. Yhteisöpalvalu sanoi harkitsevansa jatkotoimia.

Lue myösThe New York Timesin Cityroom
Jutun kirjoitti: Digitoday

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (6)

Sivut: 1
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Otsikko on täysin väärin. Twitter ei joudu vastuuseen! Twitter joutuu luovuttamaan dataa oikeudelle. Voi vi*tu tätä suomen journalismia!


Kuhan nyt jotain kirjotellaan Facebook paivittamisen lomassa.
Anonyymi: G 4.7.2012 8:17

Anonyymi
oliko tämä uutinen..
Anonyymi: tyhmä,tyhmempi,tyhmi 4.7.2012 8:56

Anonyymi
Miksi poliisi ja syyttäjä pyytää viestejä Twitteiltä? Eikö ne osaa itse lukea niitä?
Anonyymi: Nimetön 4.7.2012 9:01

Anonyymi
Suuri ja mahtava poliisivaltio taas vauhdissa.
Anonyymi: Mikä kansalaisen vap 4.7.2012 10:05

Anonyymi
Miksi poliisi ja syyttäjä pyytää viestejä Twitteiltä? Eikö ne osaa itse lukea niitä?


Lue se uutinen. "Viestit eivät ole enää julkisesti saatavilla."
Anonyymi: Epätrolli 4.7.2012 11:56

Anonyymi
Ei Twitter mihinkään *vastuuseen* joutunut, vaan sitä on vaadittu toimittamaan oikeudelle käyttäjän piilottamat viestit. (Tarkkuutta, arvon toimittajat! Pieni sananvaihto ja koko otsikon merkitys muuttuu.)

Ja tässä tapauksessa tuomari on vaatinut selkeästi asiaankuulumattomiakin viestejä - kahden vuoden takaisilla viesteillä kun ei pitäisi olla mitään tekemistä tiellä kävely -syytteen kanssa.
Anonyymi: Epätrolli 4.7.2012 12:00
Sivut: 1
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday


2013

Kolme vuotta sitten

Google ja EU lähestyvät sopua hakukiistassa: "Ratkaiseva hetki saavutettu"

01.10.2013 EU:n kilpailupomo on toiveikas. Googlen viimeisin sovintoesitys antaa jälleen mahdollisuuden "tehdä töitä".

.