Taloussanomat

Oulunkin nokialaiset liittyivät yhteen – "Ei jäädä tuleen makaamaan"

Työntekijöitä saapumassa Nokian Oulun konttorille Peltolassa 14. kesäkuuta.
Kuva: Lehtikuva

31.7.2012 11:41 Nokialaisten yhteisprojektit uudelleentyöllistymiseksi ovat saaneet jatkoa. Oulu Talents -ryhmä yrittää vetää osaamisensa perässä Pohjois-Pohjanmaalle merkittäviä yrityksiä.

Irtisanomisuhan alla Oulussa olevat Nokian työntekijät ovat ryhtyneet toimiin työllistyäkseen uudelleen. Noin 500 nokialaista on perustanut Oulu Talents -yhteisön, joka mainostaa itseään nettisivuillaan.

Ryhmän puhemiehenä toimii itsekin Nokialla työskentelevä Pekka Väyrynen, jonka mukaan ryhmän perustamisesta päätettiin heti Nokian ilmoitettua irtisanomisiin johtavasta strategiamuutoksesta kesäkuussa.

– Työ aloitettiin välittömästi kesäkuun 14. päivän uutisten jälkeen. Päätimme, että pitää ryhtyä porukalla promoamaan osaamistamme, Väyrynen sanoo Digitodaylle.

Ryhmä mainostaa nettisivuillaan korkeaa koulutustasoaan, kansainvälisyyttään ja mittavaa kokemustaan hittilaitteiden suunnittelussa. Väyrysen mukaan nyt onkin tarjolla erityisen osaavaa työvoimaa.

– Kysymyksessä on aika ainutlaatuinen joukko tuotekehitysosaajia, jotka ovat valmiita hyppäämään minkä tahansa langattoman tuotteen tekemiseen, hän sanoo.

– Yhteisön perustaminen oli ison porukan tahto. Oli sellainen tunnelma, että ei jäädä tuleen makaamaan, vaan tehdään jotain itse.

"Mielenkiintoisia
yhteydenottoja"

Oulu Talentsin tavoitteena on Väyrysen mukaan mainostaa osaavaa työvoimaa työnantajille ja saada jokin merkittävä yritys tai parhaassa tapauksessa monta yritystä muuttamaan Ouluun työvoimatarjonnan vuoksi. Keskusteluja on jo käyty.

– Useita aika mielenkiintoisia yhteydenottoja on tullut, mutta valitettavasti en voi kertoa niistä vielä enempää, Väyrynen sanoo.

Oulun nokialaisia tulevaisuudessa mahdollisesti työllistäviä yrityksiä on Väyrysen mukaan paljon, sillä nokialaiset ovat valmiita monenlaisiin töihin.

– Jos ajattelee tällaisia palveluita tarvitsevia yrityksiä, niin niitä on laaja kirjo matkapuhelinyrityksistä operaattoreihin ja laitevalmistajiin. Emme halua rajoittua pelkästään siihen, mitä olemme tehneet aiemmin, vaan olemme valmiita hyödyntämään tietojamme langattomasta liikenteestä, hän sanoo.

Samalla Väyrynen muistuttaa, että Oulu Talentsin ihmiset ovat vielä Nokian kanssa työsuhteessa, minkä vuoksi uusista työpaikoista pitää puhua varoen. Yt-neuvotteluiden tuloksista odotetaan tosin tietoja varsin pian.

– Tämä on aika erikoinen tilanne. Ei oteta juustohöylällä, vaan lohkaistaan kerralla pois kokonainen tuotekehitysyksikkö. Tässä on suurille tai pienille yrityksille mahdollisuus tulla Ouluun ja perustaa tuotekehitysyksikkö ikään kuin valmiisiin resursseihin, Väyrynen sanoo.

"Aluksi shokki,
nyt positiivisempaa"

Nokian kesäkuun uutiset massiivisista irtisanomisista järkyttivät suomalaisia laajasti. Väyrysen mukaan uutiset olivat odottamattomia ja rankkoja myös talon omalle väelle.

– Aluksi reaktio oli hienoinen shokki, että niinkin paljon ihmisiä joutuu lähtemään, hän sanoo.

Sen jälkeen äänenpainot ovat kuitenkin muuttuneet positiivisemmiksi. Ihmiset suhtautuvat tulevaisuuteen jo varovaisen optimistisesti, vaikka työpaikka hyvin luultavasti nyt menee alta.

– Ihmiset ovat sittemmin ottaneet uutiset aika hyvin ja ruvenneet katsomaan, mitä muita töitä voisi löytyä, Väyrynen sanoo.

Oulu Talents ei ole ainoa nokialaisten yhteinen työllistymisprojekti. Jo aiemmin uutisoitiin konsultointiavusta nokialaisten startupeille sekä Saksan Ulmista Nokialta irtisanottavien työntekijöiden Kyvyt-projektista. Väyrysen mukaan Oulun ja Ulmin projekteissa on paljon samaa, ja ne tekevät yhteistyötä.

– Olemme olleet Ulmin kanssa yhteistyössä ja tunnemme toisemme hyvin. Jos on esimerkiksi ollut työpaikkoja saatavilla, niin olemme välittäneet tietoja niistä toisillemme. Lisäksi yhteistyötä on tarkoitus yhä vahvistaa.

Nokialaiset ovat siis suhtautuneet ikäviin uutisiin vahvasti optimistisella asenteella, ja ennen kaikkea yhteistyötä tehden. Vaikka tilanne on vaikea, ei työllistyminen jää ainakaan itseluottamuksesta kiinni.

– Olen ihan varma, että tulemme saamaan töitä, Väyrynen sanoo.

Oulu Talentsista kertoi Suomessa ensimmäisenä Talouselämä.

Lue myösUutinen Ulmin nokialaisten Kyvyt-projektista
Lue myösTalouselämän uutinen aiheesta
Lue myösEtnoteam tarjoaa apua nokialaisten startupeille
Jutun kirjoitti: Toivo Martikainen

Toivo Martikainen

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (138)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 14
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Hyvä että työväki on positiivisella mielellä tulevaisuudesta. Totuus on kuitenkin että työt loppuvat ja uutta ei ole eikä tule.
Anonyymi: Nimetön 31.7.2012 11:44

Anonyymi
heh, onnea vaan yritykseen mutta entinen nokialaisuus ei ole kovin hyvä suositus. Mikä firma haluaa olla yhteistyössä tekijöiden kanssa jotka ovat osavastuussa siitä että nokia on kohta konkassa.eivät osanneet luoda keksintöjä nokialla joten mikä olisi muuttunut
Anonyymi: iron mike 31.7.2012 11:45

Anonyymi
Siinä sitä on varsinaista talenttia tarjolla, voisivat vaikka pyrkiä siihen nelosen teevee ohjelmaan. Viimeisetkin todelliset osaajat poistuivat tuosta ryhmästä jo edellisen kierroksen aikana, nyt on enää jämät jäljellä kattilan pohjalla.
Anonyymi: Ex 31.7.2012 11:46

Anonyymi
Hyvä että työväki on positiivisella mielellä tulevaisuudesta. Totuus on kuitenkin että työt loppuvat ja uutta ei ole eikä tule.


Myy sinä niitä iJonne puhelinliittymiä ihan rauhassa. Niille jotka osaa, on töitä vielä tiedossa.
Anonyymi: linuks 31.7.2012 11:49

Anonyymi
Tarjolla on suppeaa huippuosaamista, mille ei ole palkallista kysyntää.
Äläs nyt noin maalaa piruja seinille. Onhan tapahtuneesta muitakin nousemassa kuin kuuluisa lintu taannoin - http://fi.wikipedia.org/wiki/Jolla_%28yritys%29
Anonyymi: virtuaalikätyri 31.7.2012 11:51

Anonyymi
Nyt on valtion perustettava ylimääräinen tukiohjelma, jolla avustetaan ex-nokialaisia perustamaan uusia menestysyrityksiä. Suomi tarvitsee nyt plajon samanlaisia nopean kasvun menestyksiä kuin Angry Birds. Valtion velvollisuus on tarjota erityistukea huippuosaajille jo pelkästään senkin takia, että nämä eivät lähde muihin maihin vaan pysyvät suomalaisina veronmaksajina.
Anonyymi: Tekes, Finnvera, Sit 31.7.2012 11:53

Anonyymi
Otsikon pitäisi olla "Ei jäädä Ouluun makaamaan" jos kerran tavoitteena on työllistyminen.
Anonyymi: Ajolähtö 31.7.2012 11:54

Anonyymi
Yhdessä mennään iloiten vaikka hirteen.
Anonyymi: vanha venäläinen san 31.7.2012 11:54

Anonyymi
Totuushan on se että jos osaa suunnitella kännyköitä tai vetää kännykänkehitysprojekteja globaalisti, osaa myös tehdä kaikkea muutakin, mihin vain haluaa ryhtyä. Itse jäin pois Nokialta 6v sitten, ja olen pärjäillyt kohtuudella itsenäisenä yrittäjänä alalla jolla ei ole mitään tekemistä langattoman teollisuuden kanssa. Melkeinpä sanoisin että avatkaa silmänne toteamaan että enemmän mahdollisuuksia on muilla aloilla! Itse en kaipaa loputtomia sw ja hw ongelmia, joiden ratkomisessa tarvittiin rutosti ongelmanratkaisukykyä ja -tahtoa, läpi harmaan kiven -asenteella toimimista.
Anonyymi: vaihtakaa välillä al 31.7.2012 11:58

Anonyymi
Oulun TOLli osti 1988 Apollo-työasemat Mentor Graphicsin SW-softalla; siitä syntyi NOKIAn Oulun inssit...kuka muistaa?
Anonyymi: Myyntitykki huikkane 31.7.2012 12:00
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 14
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday


2013

Kolme vuotta sitten

Affecton tietotekniikka auttaa Helsingin johtamista

24.09.2013 Ohjelmistoyhtiö Affecto ilmoittaa sopineensa Helsingin kaupungin johtamisjärjestelmiin liittyvien tietovarastojen ja raportointijärjestelmien sovellusylläpidosta ja -kehityksestä.

.