Taloussanomat

Koska tv-kanavat pimenevät? Täältä löytyy tieto

Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

11.1.2016 12:29 Monen antennikodissa asuvan täytyy tänä vuonna virittää tv-kanavat uudestaan.

Viestintävirasto kertoo Taajuusmuutos.fi-sivustosta. Se opastaa Digitan antenni-tv-verkossa asuvia suomalaisia television taajuusmuutoksesta, jolla vapautetaan kapasiteettia langattomalle laajakaistalle.

Koko Suomi siirtyy uuteen taajuuteen tämän vuoden aikana, Lapissa muutos on jo suurelta osin tehty. Kun muutos osuu omalle alueelle, television kanavat pitää virittää uudestaan.

Taajuusmuutos.fi:stä löytäyvät tarkat paikkakuntakohtaiset aikataulut siitä, koska taajuusmuutos tehdään. Aikatauluun voi tosin tulla muutoksia.

Meneillään on parhaillaan muutosten toinen vaihe. Raa'asti ottaen 700 megahertsin taajuuteen siirrytään toisen vaiheen aikana Lapin, Pohjois-Pohjanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Kanta-Hämeen, Pohjois- ja Etelä-Savon, Pohjois- ja Etelä-Karjalan ja osin Uudenmaan alueilla. Muutokset on määrä tehdä huhtikuun loppuun mennessä.

Loppuvuoden aikataulusta ei ole vielä julkaistu tarkkoja tietoja. Silloin vuorossa on laajasti muun muassa Etelä-Suomi. Esimerkiksi pääkaupunkiseutu kuuluu siihen alueeseen, jossa muutokset toteutetaan 16. joulukuuta mennessä.

Vuoden 2017 alusta alkaen myös lähetystekniikka alkaa vaihtua, kun käyttöön otetaan dvb-t2-teknologia. Television ostajan tulee varmistaa, että vastaanotin tukee dvb-t2:ta.

Taajuusmuutokset eivät koske kaapelitalouksia.

Katso myös Viestintäviraston lyhyt video aiheesta.

Jutun kirjoitti: Digitoday

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (32)

Sivut: 1 2 3 4
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Lapualla ainakin HD kanavat lakkasivat näkymästä jo viime keväänä eli dvbt2 töllö oli turha ostos. Loppuuko nyt tavallistenkin kanavien näkyminen ellei ole dvbt2 telkkaria?
Anonyymi: Televisionostokierre 11.1.2016 13:33

Anonyymi
DVB-T2-teknikan käyttöä lisätään vähitellen, kerralla eivät vanhatkaan vastaanottimet pimene. Uuden toimilupakauden alussa tammikuussa 2017, nykyistä useampi tv-kanava siirtyy käyttämään T2-tekniikkaa, mutta osa kanavista jatkaa vielä muutaman vuoden T-lähetyksiä. HD-lähetysten määrä joka tapauksessa kasvaa, joten DVB-T2-telkkari ei missään tapauksessa ollut turha ostos.
Anonyymi: Kari-K 11.1.2016 14:28

Anonyymi
Näkyy HD-kanavat Lapuallakin DNA:n verkon kautta. Kanavien uudelleenviritys tai VHF-antennin hommaus auttaa.
Anonyymi: jhashdfhjfhjksd 11.1.2016 14:34

Anonyymi
kyllä kyykytetään taas kansalaisia kaiken maailman virityksillä ja lopussa joutuu taaaaaas ostaa uuden teeveen,kiitos SUOMI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Anonyymi: ROBIN 11.1.2016 15:10

Anonyymi
kyllä kyykytetään taas kansalaisia kaiken maailman virityksillä ja lopussa joutuu taaaaaas ostaa uuden teeveen,kiitos SUOMI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Siirtymä aika on niin pitkä, et vaikka nyt ostaisit ilman dvb-t2:sta varustetun television, siitä paukkuu konkat ennenkuin muutos astuu voimaan ja vanhat lähetykset loppuu, sitäpaitsi digipokseja saa dvb-t2 varustettuja kirpputorilta muutamalla eurolla, itse maksoin tallentavasta 5e, et sillä saa halutessaan kuvan vaikka mummovainaan mustavalkoiseen töllöön =)
Anonyymi: Naurulokki 11.1.2016 15:37

Anonyymi
Tekkarit paranee ja sisältö menee alaspäin kuin lehemän häntä. Suuri osa ohjemistosta on aivan jotain joutavaanpäiväistä tositv reality sekoilua plus erilaset ulkomaiset muut hömppäformaatit. Joku kanava toistelee samoja ohjelmia päivästä toiseen.

Kiitos mutta minulle riitti.

Ensin piti ostaa digiboksi, sitten telkku, sitten muutto kaapelitalouteen ja taas pelit uusiksi. Nyt sitten taas toisenlaisessa asuinpaikassa ja hiljttain ostetut töllöt pistetään uusiksi.

Entä jos laitettaisiin kaikki uusiksi vuoden tai kahden välein. Nykyisin sen tavallisen hömppäohjelmiston voisi katsoa ihan tietsikalla ja siirtokaistaakin riittää koska eihän ne ohjelmat mitään modernia kuvanlaatua tarvitse.

Kyseessä on kohtuullisen hyvällä monopolilla järjestetty rahasttus. Digitalle kun kukaan ei suomenmaassa mahda yhtikäs mitään eikä kukaan voi sanella kuinka tiuhaan tekniikka vaihdetaan. Ja, kansalaisilta pakkokerätään yleverot.

Turha mainita että kyseessä on myös ekologinen katastrofi eikä yksinomaan se että ihminen laitetaan pussistaan maksumieheksi hetikohta uudelleen kun on hyvät laitteet saatu kotiin kannettua. Ei muuta kun uusiksi.

Kenet tästä voisi vetää niinsanotusti kiikkuun.

"...vapautetaan kapasiteettia langattomalle laajakaistalle." joka taas oli sitten teknisesti niin pölhökustaiden homma kuin ikinä voi olla. Sille taajuuskaistalle kun ei oikeasti saada juuri mitään. Eikö näitä laajakaistahörhöjä kukaan saa järkiinsä? Muistan pari muutakin taajuuskaistahörhöilyä.
Anonyymi: KukaKoordinoisi 11.1.2016 15:44

Anonyymi
Ylen HD lähetykset eivät näy Digitan verkossa eli parin vuoden päästä koko telkkarin voi heittää järveen.
Anonyymi: umpsokkee 11.1.2016 16:00

Anonyymi
Näkyy HD-kanavat Lapuallakin DNA:n verkon kautta. Kanavien uudelleenviritys tai VHF-antennin hommaus auttaa.

Näkyvyysalueen rajalla (DNA:n kartta) ei juurikaan innosta lähteä asennuttamaan kallista antennijärjestelmää.
Anonyymi: Televisionostokierre 11.1.2016 16:03

Anonyymi
No myydään vaan kaikki ulkomaille. Miksi siis YLE on olemassa ja viemässä eläkeläisten rahat? Ylehän on toisto tv lisättynä uusinnoilla. Ainoa mikä edes jotenkin toimii tuolla pohjattomalla rahakaivolla on uutiset, nekin toistavat toisiaan. Miksi pikkuisen katkera mielipide? Tienaan 1209€ eläkettä siitä veroa 20%. 49 vuotta tuli töitä tehtyä. Lupamaksutkin aikanaan. No eipähän tuo ole ainaoa vasureiden homma. Saan kuulemma alennuslipun yleisiin kun täytän 75v. Syytetään hallitusta noista päätöksistä mitkä tehty jo viime vuosituhannella.Niin ja kun joskus kansan syvät rivit pääsisi katsomaan Pasilan norsnluulinnaa. Siellä sitä marmoria ja tilaa riittää. No se hienoa kun VR alivuokralaiseksi, säästöä kun junat ei liiku kun kuulemma lunta näin talvella sataa. Niin ja paljonkos se VRn päällikön palkka oli? Kyllä sen palkan ansaitsemiseen onkin varaa lopettaa liikenne kiskoilla.
B
Anonyymi: neuro 11.1.2016 16:40

Anonyymi
Ei hätää kunhan Harju & Pöntinen jatkaa lähetyksiään.
Anonyymi: WTF_____ 11.1.2016 16:42
Sivut: 1 2 3 4
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday


2013

Kolme vuotta sitten

Youtube hautaa siivottomat kommentit

25.09.2013 Googlen yhteisöpalvelut Youtube ja Google+ ovat alkaneet siivota Youtuben usein räävitöntä kommentointia.

.