Taloussanomat

Sinulla on oikeasti vain viisi ystävää Facebookissa

Kuva: © Rick Wilking / Reuters

22.1.2016 07:22 Verkkoyhteisöillä on luultua vähemmän vaikutusta ihmisten todelliseen ystävämäärään, brittitutkimus väittää.

Facebook-käyttäjillä voi olla näennäisesti satoja ystäviä, mutta todennäköisesti vain viisi heistä on sellaisia, joihin voi luottaa todellisen hädän hetkellä. Brittiläisen Oxfordin yliopiston professori Robin Dunbar perustelee väitettään kahdella brittiläisistä yhteisöpalvelujen käyttäjistä tehdyllä tutkimuksella. Niistä uutisoi muun muassa The Washington Post.

Kahteen viime vuoden keväänä tehtyyn kyselytutkimukseen osallistui kaikkiaan 3375 iältään 18–65-vuotiasta brittiä. Vastausten mukaan lähimpään ystäväpiiriin kuuluu yleensä vain noin viisi henkilöä.

Tutkimuksen mukaan naisilla ja nuorilla oli yhteisöpalveluissa yleensä laajemmat ystäväverkostot kuin miehillä ja iäkkäämmillä. Vastaajien kaverien määrä, ikä tai sukupuoli eivät tutkimuksen mukaan kuitenkaan juuri vaikuttaneet lähimmän ystäväpiirin kokoon.

Dunbarin mukaan useat aiemmat arkielämän kanssakäymistä koskevat tutkimukset osoittavat, että ihmiset pystyvät pitämään kunnolla yhteyttä vain noin kolmeen ihmiseen. Verkkoyhteisöt eivät ilmeisesti ole muuttaneet asiaa.

Jutun kirjoitti: Digitoday

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (19)

Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Tuksu joskus ihmetteli mediassa miten hänen 400 facebook-frendin joukossa oli paljon sellaisia, jotka haukkui häntä netissä.
Anonyymi: EiOlleetReiluja 22.1.2016 8:16

Anonyymi
jos olet Facebookissa olet tollo!
Anonyymi: todellisuushukassa 22.1.2016 9:32

Anonyymi
Niin, kuinka moni sinun FB-kontakteista ovat sellaisia, joille soitat puhelimella, kun he ovat lisänneet sivulleen kiintoisan asian? Kaikki muut voit poistaa saman tien, koska he ainakaan eivät ole ystäviäsi.
Anonyymi: Facemummo 22.1.2016 9:43

Anonyymi
Naamakirjaan kuuluvat eivät ole kovinkaan parasta potentiaalia juuri mihinkään vakavasti otettavaan. Tyhmyys tiivistyy ja hölmöyttä tuodaan esille pokkana, välittämättä seurauksista.

Vain pässit kulkevat narussa ja ylläpitävät amerikkalaisen pörssiyhtiön rahavirtaa. Ja kertomalla itsestään ja läheisistään kaiken menettävät kasvonsa loppuelämäkseen.
Anonyymi: miksitökkii 22.1.2016 10:17

Anonyymi
Jos, nämä 5 ovat oikeita ystäviä, niin sehän on hyvin. Ihminen on siinä outo, että se voi kuluttaa vuosia aivan jonninjoutaviin ihmisiin.
Anonyymi: Julia 22.1.2016 10:18

Anonyymi
Ei yhtään kaveria ja muutama puolituttu. Kaverit jäi nuoruuteen ja nyt on vaan duuni. Koomista tutut jotka on onneissaan kaveriverkostosta kun on paljon kavereita, mutta kun tulee tilanne mihin luottaa niiden kavereiden tukeen. Niin siellä ei ole ketään auttamassa.
Anonyymi: luotavainitseesi 22.1.2016 10:25

Anonyymi
Eipä ole yhtään, kun en siellä ole enkä mene.
Anonyymi: humpuukia 22.1.2016 11:01

Anonyymi
Juttu on täyttä potaskaa. Kellään ei ole edes viittä ystävää Facebookissa.
Anonyymi: satahovi 22.1.2016 11:15

Anonyymi
Naamakirja pelit voi vaatia 500 "kaveria", ehkä jopa enemmän. et saa etuja enemmän peliin, joskun jotain pelasin, mut tein sitä varten tuhottoman määrän tilejä, eli liitin omia tilejä peliin kavereiksi, naamakirja sai "käyttäjiä" paljon.
Naamakirjasa siis on oikeesti vain muutama käyttäjä, kuten myös vain käyttäjillä vain muutama kaveri, hölmöt maksaa mainonnasta tyhjille sivuille :)
Anonyymi: Hmmmm 22.1.2016 11:44

Anonyymi
En ole Facebookissa, eli minulla ei ole siis viittä ystävää...
Anonyymi: EiOleKamuja 22.1.2016 11:50
Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Paljastava Timeline tulee pian Facebookiin - näin suojaudut

29.09.2011 Facebook on lähiaikoina vaihtamassa käyttäjien sivuille Timeline-näkymän, josta vanhatkin päivitykset löytyvät helposti selattavassa muodossa. Jos menneet avautumiset Facebookissa kaduttavat, kannattaa syventyä Facebookin asetuksiin.


2013

Kolme vuotta sitten

Softapulmasta selvittiin: Cygnus saapui avaruusasemalle

29.09.2013 Yksityinen ja miehittämätön Cygnus-rahtialus kiinnittyi kansainväliseen avaruusasemaan sen jälkeen, kun ohjelmisto-ongelma saatiin ratkaistua.

.