Taloussanomat

Raportti: Suomi voittaa, kun robotit tulevat

Kuva: Erik Pendzich/Rex/REX

25.1.2016 07:51 Maailma ottaa parhaillaan ensi askeliaan teollisuuden neljännessä vallankumouksessa. Sveitsiläispankki UBS:n mukaan Suomi kuuluu muutoksen suurimpiin hyötyjiin.

Maailmantalous kokee pian yhtä laajoja ja kauaskantoisia muutoksia kuin ensimmäisen teollisen vallankumouksen aikaan.

Näin maalailevat sveitsiläispankki UBS:n ekonomistit ja asiantuntijat raportissaan (pdf), joka julkaistiin viime viikolla Sveitsin Davosissa järjestetyssä Maailman talousfoorumissa (WEF).

Pankin mukaan tämän neljännen teollisen vallankumouksen keskiössä on automaation ja tietoliikenneyhteyksien lisääntyminen. Vaikutuksiltaan muutos rinnastuu liukuhihnatuotannon ja mikrosirun yleistymiseen.

– Teknologian kehitys mahdollistaa alati kasvavan automaation. Samaan aikaan maailma kytkeytyy toisiinsa tiukemmin kuin aiemmin pystyttiin kuvittelemaan, kun lähes kaikki omistavat älylaitteita, asiantuntijat kirjoittavat raportissa.

– Moni työvoimavaltainen firma pystynee kasvattamaan voittojaan korvaamalla kalliit työntekijät halvemmilla roboteilla ja älykkäillä ohjelmistoilla.

Raportissaan UBS:n asiantuntijat ovat yrittäneet arvioida, mitkä maat hyötyvät eniten muutoksesta.

Asiantuntijat perustavat näkemyksensä WEF:n kilpailukykyraporttiin, jonka perusteella he ovat pyrkineet arvioimaan, miten hyvin eri maat pystyvät suhteessa hyödyntämään neljännen teollisen vallankumouksen tuomia mahdollisuuksia.

UBS:n mukaan suurin hyötyjä on pankin kotimaa Sveitsi. Seuraavaksi valmiimpia tarttumaan mahdollisuuksiin ovat Singapore ja Hollanti.

Suomi sijoittuu UBS:n vertailussa neljänneksi. Tästä käy suurelta osin kiittäminen Suomen hyvää sijoitusta WEF:n kilpailukykyvertailussa. Talousfoorumin 2015–2016-vertailussa Suomi sijoittuu kahdeksannelle sijalle.

Suurimpia vaikeuksia UBS povaa kehittyville maille, jotka saattavat helposti hukata mahdollisuutensa.

– Monet näistä talouksista yrittävät vielä päihittää edellisten teollisten vallankumousten tuomia haasteita, asiantuntijat kirjoittavat raportissaan.

Jutun kirjoitti: Taloussanomat

Taloussanomat

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (7)

Sivut: 1
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Robotti ei pidä pekkasia, sairauslomaa, kahvituntia eikä kesälomaa puhumattakaan kesälomarahoista - siinä osa syistä, miksi Suomi pärjää tässä kisassa. Työntekijän palkkaaminen on niin stanan kallista
Anonyymi: Työnantaja 25.1.2016 10:09

Anonyymi
Eli entistä suurempi työttömyys ei tule olemaan ongelma?
Anonyymi: Suurtyöttömyys 25.1.2016 11:47

Anonyymi
Uusia työpaikkoja, joita ei robotilla hoideta. Henkilöstöä pitää uudelleen kouluttaa. Tämä saattaa olla ongelma, koska osa jengistä ei halua muuttaa omaa työtään - vaikka sitä ei ole enää olemassa. Kannattaa asennoitua jatkuvaan muutokseen niin ei tule yllätyksiä liikaa.
Anonyymi: MuutosOnMahdollisuus 25.1.2016 12:10

Anonyymi
Eli entistä suurempi työttömyys ei tule olemaan ongelma?


Niin tässähän on edessä polku joiden kahta ääripäätä edustavat:

1) Tasa-arvoinen kansalaispalkka utopia, missä teköäly johtaa ja robotit tekevät työt. Ihmiset nauttivat elämästä ja etsivät elämälleen tarkoitusta. Ehkäkä virtuaalitodellisuudesta?

2) Rooman valtakunnan tapainen tilanne (orjat=robotit), missä on pieni eliitti joka omistaa kaiken, hyvin pieni keskiluokka (erikoisosaajat) ja iso joukko ihmisiä joilla ei ole mitään. Näille Internet/TV (sirkushuvit) ja ilmaista ruokaa, jotta pysyvät rauhallisina.
Anonyymi: TaasUusiSkandaali 25.1.2016 13:09

Anonyymi
elämme nyt taasuusiskandaalin skenariota numero 2.. joten nyt saadaan mahdollisuus jahdata sitä utopiaa taas kerran! :)
Anonyymi: eihävittävää 25.1.2016 18:03

Anonyymi
´
Talous voi paremmin kun suomaliset joutuvat pakotettuina nälkäisen leipäjonoihin.

Robotit tekevät automaationa sellunkeiton, josta voitot menevät ulkomaille.

Suomi voittaa?
Anonyymi: fasis_ON_kommari 25.1.2016 19:16

Anonyymi
Yleisluonteisesti Suomessa tätä on jo tovi kutsuttu "rakennemuutokseksi". Ei se automaatio / robotiikka kehitys silti sitä työttömyyttä ja eriarvoisuuden kasvua Suomessakaan pysäytä, päinvastoin.

Ja eiköhän tällä pelillä ne sisällisodat tule pikku hiljaa muotiin taas länsimaissakin?

Ja näitä kehittyneempiä robotteja tietysti voidaan käyttää sitten muuhunkin, kuten esim. sen vallankumoukellisen aineksen tehovalvontaan ja elimointiin, ei tarvi silloin olla enää huolissaan myös mellakkapoliisien ja armeijan moraalista.
Anonyymi: kaistapää 30.1.2016 20:32
Sivut: 1
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Twitter löysi veroparatiisin Euroopasta

26.09.2011 Mikroblogipalvelu Twitter perustaa kansainvälisen toimiston Irlantiin, Dubliniin.


2013

Kolme vuotta sitten

Tämä Googlen bugi vaanii miljoonia

26.09.2013 Googlen Gmail-palvelussa, jolla on yli 400 miljoonaa käyttäjää, on merkillinen sovellusvirhe, joka voi johtaa käyttäjän tilin jäädyttämiseen.

.