Taloussanomat

Apple saattaa rikkoa lakia Suomessa: "Pitäisi olla perusteltu syy"

Kuva: © Aly Song / Reuters

11.2.2016 20:24 Applen tapa rajoittaa iPhone-puhelimien huoltoa voi olla kuluttajan kannalta kohtuutonta ja kilpailulain vastaista.

Applen keino torjua muiden kuin yhtiön valtuuttamien osien käyttö iPhone-korjauksissa ei miellytä Kilpailu- ja kuluttajavirastoa. Applen iOS9-käyttöjärjestelmäpäivitys on muuttanut toimintakelvottomiksi tuhansia sellaisia iPhone 6- ja iPhone 6 Plus -puhelimia, joihin oli asennettu uusi kotinäppäin jossakin muussa kuin Applen hyväksymässä korjaamossa.

– Pääsääntö on, että jos valmistaja haluaa rajoittaa laitteen huoltoa ammattitaitoisissa huoltoliikkeissä, niin kyllä siihen pitäisi olla jokin perusteltu syy, kertoo lakimies Jukka Kaakkola Kilpailu- ja kuluttajavirastosta.

– Jos sitä perusteettomasti rajoitetaan, niin se on kuluttajan kannalta kohtuuton sopimusehto.

Applen menettely on nostanut paljon arvostelua. Yhtiön mukaan tiukka linja suojaa käyttäjiä petoksilta esimerkiksi Apple Pay -palvelussa.

Applen omissa näppäimissä on Touch ID -sormenjälkitunnistin, jota käytetään esimerkiksi Apple Pay -maksujen varmentamiseen. Käyttäjien rahat ja tietoturva olisivat vaarassa, jos puhelimiin voisi asentaa väärennettyjä Touch ID -tunnistimia.

Toisaalta korjatut puhelimet ovat usein toimineet kuukausia korjauksien jälkeen ilman ongelmia, ja vasta Applen ohjelmistopäivitys muutti puhelimen toimintakelvottomaksi.

Kaakkolan mukaan huollon salliminen vain yhtiön valtuuttamissa korjaamoissa voi olla kilpailulain vastaista.

– Tulee mieleen kysymys, että halutaanko rajoittaa kilpailua rajoittamalla korjaus vain maahantuojan valtuuttamiin korjaajiin, ja estämällä huollattamasta laitteitaan muualla.

Yhdysvalloissa lakiyhtiö PCVA:n mukaan Apple koettaa pakottaa iPhonen ostajat käyttämään valtuuttamiaan korjaamoita, jotka ovat kalliimpia kuin muut. Lakifirma koettaa saada aikaan ryhmäkanteen Applea vastaan.

Kaakkolan mukaan Kilpailu- ja kuluttajavirastoon ei ole kuitenkaan tullut valituksia iPhone-puhelimista, jotka ovat tuhoutuneet huollon jälkeen tehdyn iOS9-päivityksen takia.

Jutun kirjoitti: Perttu Pitkänen

Perttu Pitkänen

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (45)

Sivut: 1 2 3 4 5
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Jos apple olisi ollut fiksu: Niin se olisi antanut käyttäjälle ennen asennusta ilmoituksen tästä että ei "applen virallinen" nappi toimi tämän päivityksen jälkeen (josta olisi seurannut se että iFanit eivät olisi päivittäneet uusinta NSA vakoilu clienttiä puhelimelleen) ja jos olisi päivittänyt kuitenkin ja eikä se olisi ollut "applen virallinen" sitten olisi joka armas kerta kun sitä olisi yrittänyt käyttää ilmoittanut tästä.

Mutta ei.
Anonyymi: 599e_iBrick 11.2.2016 20:33

Anonyymi
Tätä voisi verrata auton korjaamiseen.
Olisi pakko viedä auto vain valmistajan valtuuttamaan huoltoon korjaukseen.

Minusta takuun laukeaminen on ihan jees, jos ei vie valtuutettuun huoltoon, mutta noissa iLuureissa ei ole kun virallisesti yhden vuoden takuu ja EU tuotevastuun kautta saa sen toisen vuoden.
Anonyymi: Mokko 11.2.2016 20:53

Anonyymi
Niin Applea, mutta jengi vaan edelleen ostaa, kuin saippuaa. Itse en taitu kaupoille, vaikka monta vuotta työssä Ossista rahat keräsin.
Anonyymi: MRobot 11.2.2016 21:11

Anonyymi
Minua ihmetyttää se, että miksi noinkin uusiin puhelimiin on tuhansiin tarvinnut se kotinäppäin vaihtaa? Takuunalaisia laitteita valtaosa, vai peräti kaikki? Jotain hämärää tässä kyllä on? Tavallaan ymmärrän jos näppäin on osa laitteen turvallisuutta, niin kyllä korvaavan osan pitää olla yhteensopiva mutta edelleen miksi niitä on pitänyt tuhansia korjata, asiakkaan piikkiin jossain nyrkkipajoissa halvemmalla?
Anonyymi: A-nalyytikko 11.2.2016 21:16

Anonyymi
Tietoturvan kannalta joopajoo, mutta miksi sitten pitää tehdä koko puhelimesta tiiliskivi, riittäisi että se sormenjälkilukija ei toimi, jos ei ole virallisesti liitetty ja koodattu.
Anonyymi: Köyhis 11.2.2016 21:21

Anonyymi
"pitäisi olla jokin perusteltu syy" Juu koska apple haluaa. Apple halu on lakienkin yli.
Anonyymi: iMutku_iSeli_iFlop 11.2.2016 21:39

Anonyymi
Jo vuosia aon ollut päivänselvää että Apple kuppaa moninkertaisia hintoja aivan perusjutuista.

Mutta onneksi se kuppaa vain niitä ääliöitä jotka niitä homohimmeleitä ostavat.
Anonyymi: Applekuppaa 11.2.2016 21:58

Anonyymi
No ei kai käyttökelvottomiksi tulleista puhelimista ole valitettu, koska apple-uskovaiset ostavat uuden noudattaen lahkonsa johtajien käskyä.
Anonyymi: Hamsu 11.2.2016 21:58

Anonyymi
Ylevero on kilpailulain vastainen ; miksi siihen ei puututa ?
Anonyymi: hammaslääkäri 11.2.2016 22:09

Anonyymi
Anteeksi, jos olen tyhmä, mutta miksi tuollaisesta 'superhyvän' mielikuvasta pitää maksaa n. 10 x se, millä saa toimivan luurin?

Ja mihin yleensäkään TODELLA tarvitaan noita markkinamiesten aiheuttamien paineiden myötä riippuvuuden aiheuttavia 'älytönpuhelimia' "äppseineen"?

Ymmärrän kyllä pienyrittäjän, mutta se että lähes jokainen vastaantuleva ihminen joko näpelöi tai puhuu puhelimeen koko ajan. Hyi erskule.
Anonyymi: K00H00 11.2.2016 22:41
Sivut: 1 2 3 4 5
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Tatu Ylönen palaa puikkoihin

26.09.2011 Tietoturvayhtiö Tectia eli entinen SSH vaihtoi toimitusjohtajaa.


2013

Kolme vuotta sitten

T-Mobile näyttää Blackberryn jos asiakas pyytää

26.09.2013 Vähäinen usko Blackberryn tulevaisuuteen on haihtumassa. Amerikkalainen operaattori ilmoittaa näyttävänsä Blackberry-älypuhelimen, jos asiakas nimenomaan pyytää sitä.

.