Taloussanomat

"Lainvastaista": Nettikaupoissa petollinen hintaloukku

Kuva: IS

19.2.2016 06:08 Etenkin lomamatkojen varaajat ovat voineet törmätä ilmiöön nimeltä drip pricing.

Kuluttaja-asiamies Päivi Hentunen ottaa blogissaan kantaa suomalaisiakin koskettavaan ikävään nettikauppailmiöön: hintojen pilkkomiseen (englanniksi drip pricing tai partitioned pricing). Ilmiö tarkoittaa sitä, että tuotteen hintaan lisätään kuluja, joista ei ole mahdollista kieltäytyä tai se on hankalaa, koska lisämaksut on jo valittu hänen puolestaan.

Ilmiö tulee vastaan etenkin matkoja verkosta ostettaessa.

Kuluttaja-asiamiehen mukaan kyseessä on harhaanjohtava menettelytapa, joka vääristää todellista kuvaa tuotteen edullisuudesta, vaikeuttaa hintojen vertailua ja antaa epäreilun kilpailuedun hintojen pilkkojille.

– Hinnan pilkkominen voi heikentää kuluttajien kykyä tehdä perusteltu ostopäätös ja siten se on menettelynä lainvastaista. Siis pähkinänkuoressa: jos kuluttaja ei voi välttyä maksamasta "lisäpalvelun" tai vastaavan erän hintaa, ei sitä voi esittää itse päätuotteen hinnasta erillisenä, Hentunen kirjoittaa.

Kuluttaja-asiamiehen mukaan hintojen pilkkomista vastaan toimii parhaiten kaksi keinoa: Asian tiedostaminen sekä ilmoittaminen tapauksista Kilpailu- ja kuluttajavirastolle.

Jutun kirjoitti: Henrik Kärkkäinen

Henrik Kärkkäinen

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (20)

Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Amerikkalaiset palvelut vaan boikottiin niin tämäkin ilmiö loppuisi.
Anonyymi: Anerikanshittiä 19.2.2016 7:17

Anonyymi
Mahtaakohan pääsylippujen myynti sitten olla laitonta? Niisshän voidaan sanoa lipun hinnaksi vaikka 20 euroa ja sitten joudut päättämään kuinka haluat liput. Ilmaiseksi niitä ei itselleen taida enää nykyisin saada, ottavat perhanat itse tulostetusta PDF-lipustakin rahaa. Eli pitäisikö lipun hinnassa olla se halvin lunastusmuoto valmiina ja sitten siitä kalliimmat toimitustavat erillishinnoiteltuna?
Anonyymi: Anssi 19.2.2016 8:40

Anonyymi
Amerikkalaiset palvelut vaan boikottiin niin tämäkin ilmiö loppuisi.


Törkeetä tuo amerikkalaisten toiminta. Jollan pojatkin ovat pidättämässä petoksesta tablettien myynnistä. Ovat päätyneet US Marshal listalle kiinniotettaviksi tavattaessa.
Anonyymi: US_Marshal 19.2.2016 9:10

Anonyymi
Käteisellä maksaen vaan...sillä tuostakin pulmasta selviää. Kortti/nettimaksajaa on niin helppo
hönöttää..hehe..
Anonyymi: Make-123 19.2.2016 9:15

Anonyymi
Samaa pakollisten lisäkulujen piilottelua on harrastanut mm. Onnibus, joka suurin kirjaimin myy "yhden euron" lippuja, mutta lippuhinnan päälle tulee aina toimituskuluja jopa 100%.
Anonyymi: onnitosiaankin 19.2.2016 9:58

Anonyymi
Air asialla tulee kaikkea mitä joutuu klikata pois jos haluaa halvan lennon
Anonyymi: kepupetturit 19.2.2016 9:58

Anonyymi
Lisäksi voidaan törmätä myös ilmiöön nimeltä "media pricing". Erityisen yleistä tämä on matkailupalveluissa. Esim. VR, Onnibus ja lentoyhtiöt mainostavat säästöhintaa tai muuta alkaen-hintaa. Media käyttää tätä hintavertailussa ja verottaja käyttää tätä esim. työmatkojen verotusarvon määrittelyssä. Kuitenkin todellinen saatavilla oleva hinta siinä aikaikkunassa, jossa ihmisen pitää matkustaa, voi olla jotain ihan muuta.
Anonyymi: ActualPrice 19.2.2016 10:24

Anonyymi
Samaa tekee moni suomalainen nettikauppa.lähettävät pientavaraa tavallisena kirjeenä ja silti perivät kuluina 7-12 euroa,riippuen kaupasta.
Tai saat sähköpostissa "ilmaiset sukat".vaan eipä ole ilmaiset kun rosvoavat postikuluina vitosen.kaupasta saa samantasoisia sukkia monta paria.
Anonyymi: suomishittiä 19.2.2016 10:39

Anonyymi
Diggiloo diggilei,teiltäkin lopulta demokratian vei!
Anonyymi: Simple 19.2.2016 11:22

Anonyymi
Diggiloo diggilei,teiltäkin lopulta demokratian vei!
Anonyymi: Simple 19.2.2016 11:23
Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Suomi-peli selvisi läpi homeen ja rahahuolien

28.09.2011 Recoil Games kertoo yllättävän suoraan, millaisen ponnistuksen takana myöhästynyt Rochard-peli oikein oli.


2013

Kolme vuotta sitten

Pelikonsolit pääsevät Kiinaan – tarkasti valvottuna

28.09.2013 Kiina on vihdoin sallimassa pelikonsolien myynnin halki maan, joskin ei ilman ehtoja. Aiemmat väitteet nettisensuurin poistamisesta uudella vapaakauppa-alueella saattavat sen sijaan olla vääriä.

.