Taloussanomat

Yle: Riippuvuus älypuhelimesta voi johtaa jopa rytmihäiriöihin

Kuva: © Darley Shen / Reuters

11.3.2016 06:47 Älypuhelimen käytössä on yhtäläisyyksiä uhkapelaamisen kanssa, kertoo Yle.

Liiallinen älypuhelimen käyttö saattaa johtaa riippuvuuteen, kertoo Yle.

Ylen haastatteleman psykiatrian prosessorin Jyrki Korkeilan mukaan ongelmakäytöstä voi seurata fyysisiä oireita, kuten päänsärkyä, huimausta tai jopa rytmihäiriöitä. Tämän lisäksi kotityöt, opinnot ja ihmissuhteet voivat kärsiä.

Myös ahdistusta saattaa seurata tilanteissa, joissa käyttäjä ei pääse puhelimeensa käsiksi.

Korkeila korostaa sitä, että kyseessä on käyttäytymiseen liittyvä riippuvuus, joka on samanlaista kuin uhkapelien tai internetin suhteen. Toiminta palkitsee siinä määrin, että siitä tulee ongelma.

Riippuvuuden ohella puhelimen liikakäyttöä voi selittää puuttuvilla ystävyyssuhteilla, heikolla itsetunnolla tai yksin olemisen vaikeudella.

Älypuhelimien ongelmakäyttöä on kaikissa ikäryhmissä, mutta professorin mukaan suurimassa vaarassa ovat älylaitteiden kanssa kasvaneet nuoret ja lapset.

Korkeilan mukaan tarkkaa rajaa ongelmakäytölle on vaikea vetää. Viiden tunnin päivittäiskäyttö voi kuitenkin kertoa siitä, että ongelma on todennäköinen.

Professori muistuttaa, että älylaitteilla on myös monia hyötyjä. Mikäli laitteiden käytön vähentämiselle on tarvetta, se onnistuu asteittain.

Jutun kirjoitti: Digitoday

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (5)

Sivut: 1
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Eli laite joka yhdistää TV:n, tietokoneen ja puhelimen, muodostaa haitan viidessä tunnissa, kun taas edellä mainittuja eli TV:tä, tietokonetta ja puhelinta erikseen on ihan hyväksyttävää käyttää yhteensä enemmän aikaa vuorokaudesta? Viittaan näiden hieman perinteisempien medioiden ja yhteydenpitovälineiden käytöstä annettuihin suosituksiin.
Anonyymi: TohtoriKuka 11.3.2016 9:27

Anonyymi
Eli laite joka yhdistää TV:n, tietokoneen ja puhelimen, muodostaa haitan viidessä tunnissa, kun taas edellä mainittuja eli TV:tä, tietokonetta ja puhelinta erikseen on ihan hyväksyttävää käyttää yhteensä enemmän aikaa vuorokaudesta? Viittaan näiden hieman perinteisempien medioiden ja yhteydenpitovälineiden käytöstä annettuihin suosituksiin.


Myös muut mainitut laitteet aiheuttavat riippuvuutta ja ongelmia. Artikkelin aihe oli älypuhelimet ja siksi ei listattu kaikkia asioita joista voi olla riippuvainen.

Itse en ole riippuvainen mistään. En ole syönyt vuosiin ja lapsetkin annoin pois jotten olisi riippuvainen rakkaudesta.
Anonyymi: diipadaapa 11.3.2016 9:49

Anonyymi
Eli laite joka yhdistää TV:n, tietokoneen ja puhelimen

Tässähän tämä haitta juuri tulikin ilmi. Ei kyetä käsittämään että se laite on tilapäiseen käyttöön tarkoitettu puhelin, eikä ole tarkoitettu korvaamaan tietokonetta tai varsinkaan televisiota.

Tämän takia sitten kidutetaan itseä käyttämällä sitä tietokoneena, johon se on aivan äärimmäisen epäkätevä, hidas ja epäergonominen tai televisiona, johon se on aivan liian pieni ja silmiä rasittava ja jälleen todella epäergonominen.

Ihan varmasti tulee päämsärkyä ja monenlaista muutakin ongelmaa, kun nötkötetään tunti tolkulla täysin epäluonnollisessa asennossa pää alaspäin kärpäsenpaskan kokoista ruutua tuijottaen.

kun taas edellä mainittuja eli TV:tä, tietokonetta ja puhelinta erikseen on ihan hyväksyttävää käyttää yhteensä enemmän aikaa vuorokaudesta?

Totta kai, koska niiden käytettävyys ja ergonoomia ovat paljon paremmat kuin älypuhelimessa. Varsinkin television katselu on sitä rentouttavampaa mitä suurempi kuva on ja mitä parempi on äänentoisto. Kumpikin näistä on aivan järkyttävää kuraa puhelinkoossa.
Anonyymi: Käyttäjät_typeriä 11.3.2016 10:29

Anonyymi
Nokian N9 ja MeeGo sai mut rakastuun Gösseen.
Han är soo kiva KILLE!
Anonyymi: Börje_ja_Gösse 11.3.2016 10:33

Rekisteröitynyt käyttäjä
Noh, eikö kaikesta saa vaarallista, kun tarpeeksi tekee "tutkimusta"? Eläminenkin todetaan varmaan kohta liian vaaralliseksi, hah!
Rekisteröitynyt käyttäjä: Lauri 11.3.2016 22:05
Sivut: 1
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday


2013

Kolme vuotta sitten

Google ja EU lähestyvät sopua hakukiistassa: "Ratkaiseva hetki saavutettu"

01.10.2013 EU:n kilpailupomo on toiveikas. Googlen viimeisin sovintoesitys antaa jälleen mahdollisuuden "tehdä töitä".

.