Taloussanomat

Piratismikanteiden aalto alkoi – "Yhtään emme ole vetäneet pois"

Kuva: © Morteza Nikoubazl / Reuters

16.3.2016 06:23 Markkinaoikeudessa vaadittavat korvaussummat ovat tuntuvasti niin sanotuissa piratismikirjeissä vaadittuja korkeampia.

Piratismikysymyksiin erikoistunut lakiasiantoimisto Turre Legal sanoo tiedotteessaan piratoitujen elokuvien oikeudenhaltijoita edustavan asianajotoimisto Hedman Partnersin aloittaneen kanneaallon markkinaoikeudessa.

Kanteiden nostaminen seuraa niin sanottuja piratismikirjeitä, joita Hedman Partners on lähettänyt elokuvien laittomasta lataamisesta ja levittämisestä epäillyille. Näissä vaaditaan hyvitysmaksua asian oikeuteen vetämisen uhalla.

Piratismista syytettyjä usein puolustavan Turren lakimies Jussi Karin mukaan niin sanottujen piratismikirjeiden korvaussummat ovat vaihdelleet 600 eurosta yli 2000 euroon, mutta oikeudessa vaadittavat summat ovat useita satoja euroja suurempia. Summien nousu johtuu pääosin oikeudenhaltijoiden oikeudenkäyntikuluista.

Samalla Kari syyttää Hedman Partnersia markkinaoikeuden tukkimisesta kanteilla.

Hedman Parnersin asianajaja Joni Hatanmaa vahvistaa Digitodaylle asianajotoimiston lähettävän nykytahdilla noin kolme kirjettä viikossa. Tällä hetkellä vireillä on 12 kannetta, joista 11 on uusia ja yksi viime lokakuulta.

– Meillä on valmisteilla lisää oikeudenkäyntejä ja niitä nostetaan niin paljon kuin on tarpeen, jotta sisältöjen luvatonta jakoa saadaan olennaisesti vähennettyä. Helmikuussa otimme käyttöön noin kolmen kanteen viikkotahdin ja tämä elää sen mukaan, miten paljon hyvityksiä on jäänyt saamatta kirjeiden vastaanottajilta, Hatanmaa selittää.

Asianajajan mukaan kirjeet ovat lisänneet tietoisuutta kiinnijäämisriskistä. Hän uskoo saman tapahtuvan, kun tietoisuus seurauksista kasvaa oikeudenkäyntien myötä.

Hatanmaa sanoo, että kirjeitse vaaditut korvaussummat ovat jokaisessa yksityistapauksissa perusteltuja ja mahdollisimman pieniä.

– Kirjeessä esitettyyn sovintotarjoukseen on vielä mahdollista tarttua ennen oikeudenkäynnin tai poliisitutkinnan aloittamista, vaikka kirjeeseen ei olisikaan reagoinut määräaikaan mennessä. Oikeudenkäynnin alkaessa se on kuitenkin jo liian myöhäistä, ja tällöin tulee myös maksettavaksi jo kertyneet oikeudenkäyntikulut siinäkin tapauksessa, että asia sovittaisiin heti oikeudenkäynnin alkuun, Hatanmaa jatkaa.

Kaikkiaan Hedman Partners on nostanut 14 kannetta. Kolmesta viimesyksyisestä kanteesta kaksi päättyi sovintomenettelyyn.

– Yhtään kannetta emme ole vetäneet pois, vaan kaksi ensimmäisestä kolmesta on sovittu markkinaoikeuden vahvistamana. Ensimmäisestä kolmesta vielä vireillä oleva on siirtymässä pääkäsittelyyn tämän kevään aikana, Hatanmaa sanoo.

Hatanmaa ei ota vakavasti Karin väitettä markkinaoikeuden tukkimisesta. Hänen mukaansa yksi taho ei saa tehokkaalla sihteeristöllä ja asiantuntevilla tuomareilla varustettua markkinaoikeutta ruuhkautumaan.

Jutun kirjoitti: Henrik Kärkkäinen

Henrik Kärkkäinen

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (100)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 10
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Kuka voittaa eniten kun tuollainen juttu viedään oikeuteen?

And winner is.....

Rummut pärisevät, trumpetistit virittävät ansatsin, jännitys tiivistyy käsin kosketeltavaksi. Ilmassa on suuren urheilujuhlan tuntua.

Airut (tyylikkäästi harmaantunut norjalaistyyppinen hujoppi) ja tämän apuna toimiva missitaustainen naisjuontaja-pari avaavat kirjekuoren ja lukevat kortista voittajan:

"asianajaja voittaa".

Trumpetit soittavat voiton fanfaaria.

Yleisö ei osaa yllätyksestä tyrmistyneenä edes taputtaa. Sitten kuuluu spontaani, liian nopeasti lausuttu reaktio:

"voi m - - - e".

Tunnetulta asianajajalta erehdyttävästi näyttävä herra nousee riemuissaan ylös ja tuulettaa.
Koko sali kuulee kun mies hihkaisee:

"äntligen".
Anonyymi: K_A_Runa_Pettila 16.3.2016 7:08

Anonyymi
Koko ajatus siitä että torrentilla ladattaessa muka jaat jotain on vaan väärin, eikä niinollen voi olla oikeus.

Hedman partners ei tee muuta kuin harrastaa kiristystä joka tekijänoikeuden ollessa kyseessä on jostain syystä laillista. Voi Suomea.
Anonyymi: AKprkl 16.3.2016 7:13

Anonyymi
MO käsittelymaksu on 2000 ja vastapuolen oikeudenkäyntikulut 3000 eli 5000 tulee heti vaikkapa 20 euron korvauksen päälle eli kannattaa maksaa heti ja sovitella ennen MO tuomiota.Ettet vain ole Hedman Partnersin kaveri? :) Suurin osa tavan tallaajista varmasti maksaa pelottelut. Kysyn vaan:
Onko yhtään tuomiota saatu läpi? Onko yhtään ennakkotapausta? Miten voidaan todistaa luotettavasti, että juuri kyseisen henkilö on ladannut tai jakanut torrentilla tiedostoja? Pelkkä IP:n tietäminen ei voi riittää mihinkään tuomioon.
Anonyymi: HedmanPartnersParas 16.3.2016 7:31

Anonyymi
hyvin vetää pojat tätä peloteshowta. taitaapi jussi kari ja joni hatanmaa olla tuttuja keskenään kaiken tämän takana...
Anonyymi: turrehatanmaaunlegal 16.3.2016 7:34

Anonyymi
Olisi mielenkiintoista tietää kuinka perustavat korvaukset kun pääosalla uppikaista on niin hidas että sitä pitkin pitää upata aika pitkään että saisi edes yhden kerran elokuvaa jaettua.

Lisäksi kun torrentissa saattaa olla kiinni tuhansia lataajia ja torrent lähettää vain pieniä murusia tietoa jokaiselle on koko homma naurettavaa.

Yhtä pölhöllä logiikalla voisi vaatia valtavia korvauksia "kirjan" piratoinnista jos joku olisi kopioinut ja leikellyt kirjan kaikki kirjaimet irti yhteen kasaan jossa niitä olisi 500000 ja sitten jakaisi satunnaisille ihmisille niistä vaikka 10000 :D
Anonyymi: sdfgsdfg 16.3.2016 7:42

Anonyymi
Koko ajatus siitä että torrentilla ladattaessa muka jaat jotain on vaan väärin, eikä niinollen voi olla oikeus.


Huonostipa protokollan tunnet. Se jakaminen on järjstelmään rakennettu ominaisuus.
Anonyymi: Tilvannapa 16.3.2016 7:45

Anonyymi
hatanmaa loi kysynnän ja turre legal tarjonnan.
Anonyymi: ugotfightforurights 16.3.2016 8:19

Anonyymi
Laillistettua kiristystä, siksipä en enää kotimaasta enkä kotimaista musiikkia osta. Teoston toiminta on täysin verrattavissa mafiaan, enkä halua millään muotoa tukea tätä ammattirikollisuutta.
Anonyymi: kiristyseioleok 16.3.2016 8:20

Anonyymi
Syyttömät sitten makselee näitä kiristyskirjeitä peloissaan, kun ei sinne markkinaoikeuteen asti tosiaan olla saatu vielä ainoatakaan juttua!!!
Johtuisikohan siitä ettei tällä huijarifirmalla olisi edes alkeellisimpia eväitä voittaa!
On se kumma ettei tämmöselle toiminnalle voi kukaan muka mitään!
Alla faktaa:
http://kiristyskirje.fi/
http://murobbs.muropaketti.com/posts/1716539733/
https://www.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=m37QqmBU7Dc&app=desktop
Anonyymi: Tsiisus 16.3.2016 8:26

Anonyymi
Selvä haaskalintuhan asianajotoimisto tässä on, eikä oikeuksien omistajakaan mitään suoranaisesti voita. Ainoa varma voittaja on lakimies. Toisaalta, ihan itse ovat torrentin lataajat tilanteeseen hankkiutuneet, joten ininä pois. Ja toki mukaan mahtuu muutama tekninen kömmähdys jolloin sivullinen on saanut kiristyskirjeen.

Mutta minkäs teet, niin kauan kun lainsäädäntö on mitä on, niin tällainen rahastus on mahdollista. Ja nyt se on haistettu taloudellisesti kanattavaksi, ainakin jollekin taholle.
Anonyymi: abcdef 16.3.2016 8:44
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 10
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Docomo liittää säteilymittarin kännykkään

30.09.2011 Japanin suurin matkapuhelinoperaattori NTT Docomo on reagoinut Fukushiman maaliskuiseen maanjäristykseen ja suureen ydinonnettomuuteen kehittämällä säteilyä mittaavan matkapuhelimen kotelon.


2013

Kolme vuotta sitten

Ja arvokkain brändi on Coca...ei vaan Apple

30.09.2013 Coca-Colan ohi puski myös Applen pahin haastaja Google. Nokia sen sijaan putosi pahasti.

.