Taloussanomat

Kolme kiikkiin hyökkäyksistä valtionhallintoa vastaan: "Törkeää häirintää"

Kuva: REUTERS/Denis Balibouse

29.3.2016 19:00 Poliisi otti kiinni kolme nuorta miestä epäiltyinä Suomen viranomaisia alkuvuonna koetelleista palvelunestohyökkäyksistä.

Sisä-Suomen poliisilaitoksen mukaan kiinni saatiin kaksi pirkanmaalaista ja yksi uusmaalainen mies. Heistä yksi on pidätetty ja kaksi vangittu. Kaikki ovat alle 20-vuotiaita ja heitä epäillään törkeästä tietojärjestelmän häirinnästä.

Eri viranomaisia vastaan hyökättiin verkossa 9.2.–23.3. Kohteiksi otettiin esimerkiksi valtioneuvoston kanslia, valtiovarainministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö ja viimeksi viime viikolla puolustusministeriö.

Hyökkäyksissä ei ole varastettu tietoja, vaan niillä on kuormitettu verkkopalvelujen palvelimia, jotta sivujen käyttö hidastuisi tai estyisi. Hyökkäykset ovat kestäneet muutamista tunneista muutamiin vuorokausiin.

Tutkintaa on tehty yhteistyössä Keskusrikospoliisin Kyberrikostorjuntakeskuksen ja Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksen kanssa.

Kyberturvallisuuskeskus turvautuu itselleen epätyypilliseen kielenkäyttöön tiedotteessaan ja sanoo selvästi, miten tietotekniikan kanssa kokeiluja tekevien hakkerien pitäisi toimia.

– Palvelunestohyökkäykset eivät ole leikin asia, vaikka niitä on valitettavan helppo tehdä. Viestintävirasto kehottaa tietojärjestelmien heikkouksista kiinnostuneita liittymään siihen oikeasti kovien tyyppien joukkoon, joka keskittää taitonsa tietoturvan vastuulliseen parantamiseen. Rikosten tie on lyhyt.

Jutun kirjoitti: Digitoday

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (8)

Sivut: 1
EdellinenSeuraava

Anonyymi
hyvä että jäi kiinni linnaan vaan ja vähintään 20000 euroa sakkoa niin loppuu se ddos hyökkäysten teko :D
Anonyymi: s1111 29.3.2016 20:41

Anonyymi
Tämä nyt on taas tätä hyvixet vastaan pahixet retoriikkaa. Ainoa kova hattu on musta hattu, muut ovat mamiksia jotka eivät osaa muuta kuin dossata ja skiddailla.
Anonyymi: nationstate 29.3.2016 22:27

Anonyymi
Miksi ei ole mainittu Valtoria ollenkaan?
Anonyymi: Hakkeri 29.3.2016 22:47

Anonyymi
Eiköhän porukka ole, mukaan kusetettuja jonneja. En usko että mikään asioista vähääkään tietävä krakkeriporukka jää kiinni suomen virkavallalle.
Anonyymi: Rajapinta-Rane 30.3.2016 9:47

Anonyymi
"Rikosten tie on lyhyt".

Viittaako ne siis lyhyisiin tuomioihin? Töihin noi pojat tuskin oli koskaan menossakaan, joten ei se niiden työnhakupapereita rumenna. Nosteleevat 20 tulevaa vuotta työttömyyspäivärahaa kenenkää häiritsemättä, saavat vuoden ehdollista koska röyhkesivät virkavaltaa vastaan... Jos ne olis tappanu jonkun niin tuskin ois ees tuomittu ... Liiketoiminnan häirintä on suomessa tuomittavampaa kuin henkirikos. Tuomion jälkeen nää löydetään jostain ISIS järjestön listalta ja oletettvasti majailevat jossain koulutusleirillä .. Koneet menee valtiolle rikoksentekovälineinä. Vaikkei nillä ole kuin poikien tyttömyys ja toimeentulotukihakemuksia ja jotain strategiapelejä mitä ovat tahkonneet ennenkuin pitkästyvät ja keksivät tätä uutta kivaa ajankulua jossain pelin keskustelupalstalla.
Anonyymi: digi-info 30.3.2016 10:57

Rekisteröitynyt käyttäjä
Ai, olivatko suomalaisia. Meille annettiin kyllä aluksi ymmärtää että Venäjä se oli.
Olivatkin siis työttömiä suomalaisia.
Rekisteröitynyt käyttäjä: pilone5 30.3.2016 11:10

Anonyymi
Mitä rikollista tuossa nyt on? Internetsivut ovat yleisölle avoinna ja he käyttivät. Mitä vahinkoa viranomaisille on syntynyt niiden internetsivujen muutaman tunnin tukkeutumisesta. Mitään ei ole rikottu, joten kyseistä toimintaa voidaan luonnehtia lähinnä moderniksi mielenosoitukseksi. Perinteisessä mielenosoituksessakin kadut välillä tukkeentuvat. Ei kai ihmisiä sentään poliittisten mielipiteidensä vuoksi voida rangaista. Järki hoi!
Anonyymi: Jasseka 30.3.2016 14:05

Anonyymi
Erittäin harmillista ja valitettavaa toimintaa, valtionhallinnolta menee tehokasta kaffetteluaikaa hukkaan.
Anonyymi: fika_för_mig_och_dig 30.3.2016 20:11
Sivut: 1
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Kiina lähestyy miljardin kännykkäliittymän rajaa

29.09.2011 Kiinan matkapuhelinliittymien lukumäärä nousi elokuussa 927,3 miljoonaan. Kuukauden kasvu oli 1,2 prosenttia. Nykyisellä kasvuvauhdilla kännykkäliittymät ylittävät miljardin rajan kiinalaisen uudenvuoden aikaan.

.